Από τι κινδυνεύω το καλοκαίρι;
Αφυδάτωση: Προκαλεί κόπωση, δυσκοιλιότητα, ζαλάδα, πονοκεφάλους ενώ μειώνει τις λειτουργικές ικανότητες του οργανισμού. Σε προχωρημένη φάση εκδηλώνεται απώλεια συνείδησης, ταχυκαρδία, νεφρική ανεπάρκεια ενώ μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο. Η εσωτερική και εξωτερική ενυδάτωση αποτελεί παράγοντα ευζωίας και μακροζωίας. Πίνουμε τουλάχιστον 1,5 lt νερό το καλοκαίρι!
Ηλίαση: Εμφανίζει πυρετό, υπνηλία, αστάθεια στο βάδισμα, ανορεξία, εμετό ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμη και κώμα. Οδηγούμε όποιον εκδήλωσε ηλίαση σε σκιά, τον βρέχουμε με νερό και του χορηγούμε πολλά υγρά. Για να προφυλαχθούμε φοράμε καπέλα με στρογγυλό γείσο, χρησιμοποιούμε αντηλιακή κρέμα, επιλέγουμε λευκά, φαρδιά ρούχα με μανίκια και πίνουμε άφθονα υγρά.
Μύκητες: Για να προληφθούν οι μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων δεν καθόμαστε απευθείας στην άμμο αλλά χρησιμοποιούμε πάντα ψάθα ή πετσέτα. Τα βρέφη φορούν πάνα ή βρακάκι για να αποφευχθεί η ουρολοίμωξη ενώ μετά το μπάνιο επιβάλλεται ένα καλό ντους με ιδιαίτερη έμφαση στο καλό στέγνωμα.
Κουνούπια: Μεγαλύτερη σημασία έχει η πρόληψη! Υπάρχουν στην αγορά φυτικά προϊόντα, όπως η κιτρονέλλα, που δρουν σαν εντομοαπωθητικά, σε μορφή κρέμας, λοσιόν ή σπρέι. Σε λίγες βλάβες από τσιμπήματα, χρησιμοποιήστε τοπικά ήπια κορτιζονούχο κρέμα. Αν οι βλάβες είναι πολλές, χορηγείται αντιισταμινικό από το στόμα.
Θάλασσα: Ν’ αποφεύγετε θάλασσες με πράσινα φύκια (με γλιστερή υφή) διότι υποδηλώνουν ρύπανση. Επίσης, ν’ αποφεύγετε το μπάνιο σε μικρούς κολπίσκους με πολλά σκάφη αναψυχής και να προτιμάτε παραλίες, μακριά από αστικά κέντρα, χωματερές, κατοικημένες περιοχές και απορροές ποταμών ή ρεμάτων που τις διαπερνούν.
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Η εξωστρέφεια του καλοκαιριού σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ, έχουν ως αποτέλεσμα την ευκολότερη και πιο απερίσκεπτη συνεύρεση των ανθρώπων. Η χρήση προφυλακτικού είναι η φθηνότερη και καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης και πρόληψης.