Μύτη που «τρέχει», μπούκωμα, φτέρνισμα, αδύναμη γεύση και όσφρηση, πονόλαιμος και βήχας. Είναι η εποχή που τα κρυολογήματα κάνουν θραύση! Ώρα λοιπόν να οργανώσουμε την άμυνά μας, στην επίθεση που δεχόμαστε!
Το κρυολόγημα, συνήθως μας φιλοδωρεί με μία εβδομάδα ταλαιπωρίας. Ωστόσο το… μαρτύριο μπορεί να διαρκέσει περισσότερο σε παιδιά, ηλικιωμένους ή αν το ανοσοποιητικό είναι πεσμένο. Τις ήπιες λοιμώξεις μύτης και φάρυγγα, προκαλούν πάνω από διακόσιοι διαφορετικοί ιοί. Μία έως τρεις ημέρες μετά την είσοδο του ιού στον οργανισμό, κάνουν την εμφάνισή τους τα ενοχλητικά συμπτώματα. Κι αν καπνίζετε, θα ξεμπερδέψετε δυσκολότερα από τους υπόλοιπους!
Ανάμεσα στους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα είναι ο ρινοϊός, ο κοροναϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, μία ιογενής λοίμωξη η οποία επηρεάζει τους πνεύμονες. Το κρυολόγημα είναι μεταδοτικό, συνήθως μέσω του αέρα ή της αφής. Κι επειδή αναπτύσσουμε ανοσία μόνον στον ιό από τον οποίον προσβληθήκαμε, γι’ αυτό και είναι πιθανό να αρρωστήσουμε περισσότερες από μία φορές τη σεζόν. Το κρυολόγημα δεν έχει καμία σχέση με τη γρίπη: το προκαλούν διαφορετικοί ιοί κι έχει πιο ήπια διαδρομή.
Πώς θα προφυλαχθώ;
Πλένετε συνεχώς τα χέρια σας. Ιδιαίτερα αν αγγίξατε αντικείμενα που χρησιμοποίησε κάποιος που κρυολόγησε.
Μην είστε… διαχυτικοί με όσους έχουν κρυολογήσει. Χρησιμοποιείστε ξεχωριστά πιάτα και πετσέτες!
Μη βάζετε τα χέρια στη μύτη και τα μάτια. Έτσι, διευκολύνετε τον ιό να εισβάλει στον οργανισμό σας.
Πλύνετε τα παιχνίδια του παιδιού μετά το παιχνίδι, στην περίπτωση που έχει κρυολογήσει. Μάθετέ του από μικρό να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.
Υγρασία στο περιβάλλον. Απαραίτητη για να μην ξεραθούν τα ιγμόρεια σας.
Αερίστε καλά τους χώρους. Ο καθαρός αέρας είναι ό,τι καλύτερο κι ας είναι και ψυχρός!
Κρυολόγησα! Τι να κάνω;
Προφυλάξτε τους γύρω! Καλύψτε μύτη και στόμα με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Στη συνέχεια, πετάξτε το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο και πλύνετε τα χέρια σας. Μείνετε μακριά από ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα κ.ά.)
Καταναλώνετε υγρά. Βοηθούν μύτη και λαιμό να μη στεγνώσουν. Η βλέννα πρέπει να παραμένει υγρή για ν’ απομακρυνθεί ευκολότερα από τη μύτη.
Αποφύγετε καφεΐνη και αλκοόλ. Συμβάλουν στην αφυδάτωση του οργανισμού.
Αντιπυρετικά. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε παράλληλα με αποσυμφορητικά για τη μύτη ή απογχρεμπτικά σκευάσματα. Ωστόσο, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους ή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν πρέπει να λαμβάνουν αποσυμφορητικά και οφείλουν να ενημερώσουν τον θεράποντα ιατρό τους. Το ίδιο ισχύει και για τις έγκυες.
Όχι στα αντιβιοτικά! Δεν έχουν καμία αξία στο κοινό κρυολόγημα γιατί καταπολεμούν βακτήρια και όχι ιούς.
Μην καπνίζετε! Μείνετε μακριά και από όσους καπνίζουν…
Ξεκουραστείτε. Μείνετε μακριά από το χώρο εργασίας ή το σχολείο, για να μην μεταδώσετε τον ιό που σας πρόσβαλε.
Τσάι με μέλι ή χλιαρό νερό με λεμόνι. Γιατροσόφι της γιαγιάς για ν’ αντιμετωπίσετε το βήχα.
Βιταμίνες. Η Βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή- άφθονα σε καρότα και χρωματιστές πιπεριές- ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Ψευδάργυρος. Αναζητήσετε τον σε οστρακοειδή, σπανάκι και γλυκιά κολοκύθα.
Εχινάκεια. Κάνει θαύματα αν τα συμπτώματα είναι στην αρχή τους!
Κοτόσουπα. Η κλασική λύση για γρίπη και κρυολόγημα επειδή συμβάλει στην καταστολή της φλεγμονής. Αν προσθέσουμε καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο ή τζίντζερ θα ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας.
Επισκεφθείτε το γιατρό αν: ο βήχας επιμένει, έχετε ψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, πονά το αυτί σας ή αν αντιμετωπίζετε χρόνια αναπνευστική πάθηση. Οι επιπλοκές ενός κρυολογήματος είναι ωτίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα ή πνευμονία.
Πώς θ’ αντιμετωπίσω τον πονόλαιμο;
Μην περιμένετε να εξελιχθούν τα «τσιμπήματα» σε μαχαιριές! Εξοπλιστείτε με βότανα και γιατροσόφια για να τον αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο.
Αλατόνερο. Το αλάτι σκοτώνει τα βακτήρια. Οι γαργάρες με αλατόνερο- τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα- καταπολεμούν τον πόνο αλλά και τη λοίμωξη που τον προκαλεί. Ανακατέψτε μία κουταλιά του γλυκού αλάτι σε μισή κούπα ζεστό νερό.
Μέλι. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Όσο πιο σκούρο είναι, τόσο περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχει!
Αποφύγετε όξινες τροφές. Αναψυκτικά, τηγανιτά και εσπεριδοειδή, όπως λεμόνια, ανήκουν στον κατάλογο.
Κοτόσουπα. Το κοτόπουλο περιέχει ένα αμινοξύ που συμβάλει στη μείωση της βλέννας στους πνεύμονες και στην ευκολότερη απομάκρυνσή της.
Σκόρδο. Αν και έχει δυσάρεστη μυρωδιά, η αλλισίνη του, είναι μια ισχυρή αντιβιοτική ουσία, ιδανική για την αντιμετώπιση ιών και βακτηρίων. Και για να μη μυρίζει η αναπνοή, καταναλώστε στη συνέχεια ένα κομμάτι μήλο!
Φασκόμηλο και εχινάκεια. Ευεργετούν αμφότερα τον οργανισμό και τον βοηθούν να αναρρώσει: στην περίπτωση του πονόλαιμου, όταν λειτουργήσουν συνδυαστικά δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Γλυκόριζα. Προλαμβάνει αλλά και καταπραΰνει τον πονόλαιμο.
Αν ο πονόλαιμος διαρκέσει περισσότερο από 48 ώρες, ίσως έχετε βακτηριακή λοίμωξη, όπως π.χ. στρεπτόκοκκο. Ζητείστε οδηγίες του γιατρού!