Η ακανόνιστη έμμηνος ρύση συνήθως σε γυναίκες μεταξύ 45 και 55, σηματοδοτεί ότι οδεύουν προς την εμμηνόπαυση. Το γεγονός συνοδεύεται και από μία σειρά συμπτωμάτων, τα οποία αλλάζουν τη ζωή της γυναίκας. Μπορούν να αντιμετωπισθούν;
Η εμμηνόπαυση ξεκινά όταν περάσουν τουλάχιστον δώδεκα μήνες από την τελευταία περίοδο της γυναίκας. Αν και συνήθως αυτό συμβαίνει στη δεκαετία 45-55 και μετά τα 40 η εμμηνόπαυση δεν θεωρείται πρόωρη.
«Πότε ζεσταίνομαι και πότε κρυώνω!» Είναι οι γνωστές εξάψεις. Ξαφνικά εμφανίζεται ένα «φούντωμα» σε πρόσωπο, λαιμό και στήθος ή αντίθετα, κρυάδες. Σε συνάρτηση με αυτά τα συμπτώματα είναι έντονη η νυχτερινή εφίδρωση. Εκτιμάται ότι η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, επηρεάζει τον υποθάλαμο, ο οποίος ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.
«Δεν ξέρω τι θέλω». Η εμμηνόπαυση προκαλεί ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση. Χωρίς ιδιαίτερο λόγο, η γυναίκα αισθάνεται λύπη ή θυμό ενώ παράλληλα, δυσκολεύεται να διαχειριστεί συναισθηματικά τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει.
«Το στήθος μου είναι ευαίσθητο». Το σύμπτωμα υποχωρεί, όσο η γυναίκα πλησιάζει προς την οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως.
«Δεν θέλω να μ’ αγγίζουν». Τα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων μειώνονται, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μειώνεται η επιθυμία της γυναίκας για σεξ. Επιπρόσθετα, η μειωμένη ροή αίματος γύρω από τον κόλπο, λόγω της μείωσης των ορμονών, προκαλεί προβλήματα στη λίπανση της περιοχής, που μπορεί να καταστήσει δυσάρεστη την ερωτική πράξη για τη γυναίκα.
«Ξύνομαι!». Οι ορμονικές διακυμάνσεις επηρεάζουν την παραγωγή κολλαγόνου αλλά και την ενυδάτωση του δέρματος. Η μείωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα ή ξηρότητα, σε διάφορα σημεία του σώματος.
«Νοιώθω μυρμήγκιασμα σε χέρια και πόδια». Κυρίως στα άκρα και για λίγα λεπτά. Οφείλεται στο ότι οι διακυμάνσεις των ορμονών επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η γυναίκα μπορεί να αισθάνεται και στιγμιαία «τσιμπήματα».
«Έχω πονοκεφάλους και ημικρανίες». Προκαλούνται από τα μειωμένα οιστρογόνα.
«Άλλαξε η γεύση μου». Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη γεύση- ιδιαίτερα στις έντονες- αλλά αίσθημα «καψίματος» στο στόμα ή και «μυρμήγκιασμα». Δεν είναι απίθανο να εκδηλωθεί και ξηρότητα στο στόμα.
«Δεν μπορώ να κοιμηθώ». Την αϋπνία εντείνουν οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις.
«Είμαι μονίμως κουρασμένη». Το διαρκές αίσθημα κόπωσης, οφείλεται στις ορμονικές διακυμάνσεις.
«Έχω προβλήματα πέψης». Με τη μείωση των οιστρογόνων, αλλάζει η σύνθεση στη χλωρίδα του εντέρου. Η γυναίκα είναι πιθανό να εκδηλώσει αντιδράσεις σε τρόφιμα, τα οποία στο παρελθόν δεν της δημιουργούσαν ζητήματα στην πέψη.
«Πονάνε οι αρθρώσεις μου». Τα οιστρογόνα ρυθμίζουν εν πολλοίς τα υγρά στον γυναικείο οργανισμό. Όταν μειωθούν οι γυναίκες γίνονται πιο επιρρεπείς σε πόνους στις αρθρώσεις. Κάποιες εμφανίζουν εμμηνοπαυσιακή αρθρίτιδα.
«Δεν θυμάμαι και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ». Τα παράπονα για την αίσθηση «θολούρας» οφείλονται στα μειωμένα οιστρογόνα, ενδεχομένως και στον κακής ποιότητας ύπνο.
«Πέφτουν τα μαλλιά μου». Όταν οι ορμόνες μειώνονται, αδυνατίζουν οι θύλακες των τριχών, με αποτέλεσμα να πέφτουν ενώ τα μαλλιά να μεγαλώνουν πιο αργά.
«Τα νύχια μου σπάνε εύκολα». Οφείλεται στη μείωση παραγωγής κερατίνης από τον οργανισμό, η οποία ενδυναμώνει τα νύχια.
«Πήρα κιλά». Τα μειωμένα οιστρογόνα αλλά και οι ψυχολογικές μεταπτώσεις της γυναίκας, οδηγούν σε αύξηση του βάρους.
«Ζαλίζομαι». Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν και την παραγωγή ινσουλίνης. Η αστάθεια των επιπέδων του σακχάρου προκαλεί ξαφνικές ζαλάδες.
Ακράτεια. Η εμμηνόπαυση εξασθενεί τους μυς στην πύελο και στην ουροδόχο κύστη, οπότε η γυναίκα εμφανίζει συχνή ή ξαφνική ανάγκη για ούρηση.
Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας, πώς θα αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η ποιότητα ζωής της γυναίκας είναι αδιαπραγμάτευτη, σε κάθε φάση της ζωής της.