Μια παροιμία λέει πως «όπου φυτρώνει βασιλικός δε πηγαίνει το κακό». Κι όχι άδικα γιατί ο βασιλικός είναι και θεραπευτικός.
Προστατεύει το DNA. Οι πολυφαινόλες/φλαβονοειδή του, προστατεύουν τα κύτταρα από την ακτινοβολία αλλά και το οξυγόνο το οποίο προκαλεί οξείδωση.
Αντιβακτηριακές ιδιότητες. Οφείλονται στα πτητικά έλαιά του (εστραγόλη, λιναλοόλη, κινεόλη κ.α.) που έχουν αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Εστραγόλη και ευγενόλη προστατεύουν από σταφυλόκοκκο και ψευδομονάδες.
Αντιφλεγμονώδης δράση. Η ευγενόλη του έχει αντιφλεγμονώδη δράση όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή χρόνιων φλεγμονών του εντέρου.
Θρεπτικά συστατικά. Περιέχει αντιοξειδωτική προβιταμίνη Α ενώ είναι καλή πηγή μαγνησίου – που προστατεύει καρδιά και αγγεία- καλίου, βιταμίνης C αλλά και εξαιρετική πηγή σιδήρου και ασβεστίου.
Τα φύλλα του φρέσκου βασιλικού πρέπει να έχουν ένα βαθύ πράσινο χρώμα, χωρίς σκούρα στίγματα ή κιτρινίλες. Τον αποθηκεύουμε φρέσκο στην κατάψυξη -τυλιγμένο σ’ ένα ελαφρώς βρεγμένο χαρτί κουζίνας- είτε ολόκληρο είτε τεμαχισμένο. Εναλλακτικά, παγώστε τον σε παγοθήκες καλυμμένες με νερό ή ζωμό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε σούπες ή μαγειρευτά φαγητά. Αποξηραμένος διατηρείται έως έξι μήνες αλλά σε ερμητικά σφραγισμένο γυάλινο δοχείο το οποίο θα τοποθετηθεί σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος.