Καλοκαίρι και θάλασσα είναι λέξεις συνώνυμες για τη χαρά ψυχής και σώματος. Η αμμοθεραπεία είναι ευεργετική γιατί ανακουφίζει από την αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές παθήσεις. Ας εκμεταλλευθούμε τις ώρες ξεγνοιασιάς στην ακρογιαλιά!
Η άμμος μεταδίδει θερμότητα χωρίς να προκαλεί εγκαύματα οπότε ενισχύει την καλή ροή του αίματος και έχει αναλγητική δράση στις νευρικές απολήξεις. Λειτουργεί θεραπευτικά επειδή περιέχει μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, διοξείδιο του πυριτίου και οργανικές ουσίες, που μέσω της θερμότητας μεταδίδονται στο σώμα, όπως συμβαίνει με τη σάουνα. Δεν είναι όλοι οι τύποι άμμου το ίδιο ευεργετικοί: υψηλές ποσότητες θρεπτικών συστατικών έχουν κυρίως παραλίες κοντά σε αποικίες κοραλλιών. Η αμμοθεραπεία συνιστάται σε όσους πάσχουν από αρθροπάθειες, οστεοπόρωση ή διανύουν μετατραυματικές περιόδους σε κατάγματα, εξαρθρώσεις και διαστρέμματα.
Ο σωστός τρόπος. Βυθιζόμαστε σε βάθος 25 εκατοστών και μήκος δύο μέτρων για περίπου είκοσι λεπτά με μισή ώρα. Συνήθως βυθίζουμε στην άμμο το μέρος του σώματός μας που αντιμετωπίζει πρόβλημα (π.χ. χέρι, πόδι)
Ιδανικές ώρες. Πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όταν η άμμος δεν είναι τόσο καυτή.
Καθαρή περιοχή. Και να είναι απαλλαγμένη από καπάκια μπουκαλιών, αχινούς κ.ά.
Όχι στην αμμοθεραπεία. Αν έχουμε ουλές ή εκδορές στο δέρμα, φλεβίτιδα, χαμηλή ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν νιώσουμε οποιαδήποτε δυσφορία, βγαίνουμε αμέσως από την άμμο.
Πότε η άμμος κρύβει κινδύνους;
Βρεγμένο μαγιό. Οι συνθήκες υψηλής υγρασίας ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών και κινδυνεύουμε από ουρολοιμώξεις, συχνότερα οι γυναίκες καθώς οι άνδρες έχουν πιο μακριά ουρήθρα. Όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα αλλάζουμε αμέσως μαγιό.
Ψάθα και πετσέτα. Ιδιαίτερα σε παραλίες με πολυκοσμία, δεν καθόμαστε κατευθείαν στην άμμο. Τα παιδιά να φορούν μπλουζάκι και βερμούδα.
Μυρμηγκιές και μολυσματική τέρμινθος. Μεταδίδονται μέσω της άμμου από όσους είναι φορείς και δεν το γνωρίζουν ή δεν ενδιαφέρονται για το αν θα μολύνουν άλλους. Οι μυρμηγκιές είναι σαν μικρές ελιές σε όλο το σώμα στο χρώμα του δέρματος ή ανοικτό καφέ. Στις πατούσες εμφανίζονται σαν μαύρα στίγματα: προκαλούν πόνο, σαν να έχουμε πατήσει κάτι αιχμηρό. Η μολυσματική τέρμινθος εκδηλώνεται με σπυράκια με «άσπρο κεφαλάκι», όπως του σταφυλόκοκκου. Ωστόσο τα σπυράκια του σταφυλόκοκκου σπάνε εύκολα ενώ της μολυσματικής τερμίνθου δεν έχουν υγρό περιεχόμενο αλλά μια στερεή άσπρη μπαλίτσα.
Μύκητες. Ανθρωπόφιλοι, γεώφιλοι και ζωόφιλοι προκαλούν μυκητιάσεις σε δέρμα και νύχια ενώ στα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν μυκητίαση και στο τριχωτό της κεφαλής. Στο δέρμα η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες ενώ σε τριχωτό της κεφαλής και νύχια είναι μακροχρόνια.
Να περπατήσω στην άμμο;
Ναι αν η άμμος είναι καθαρή και η ώρα κατάλληλη για να μην πάθουμε ηλίαση ενώ αποφεύγουμε τις κουραστικές αποστάσεις. Αν έχουμε διαβήτη ή αντιμετωπίζουμε καρδιολογικά, μυοσκελετικά ή άλλα προβλήματα, συμβουλευόμαστε το γιατρό, πριν το επιχειρήσουμε.
Το κέρδος. Το βάδισμα στην άμμο με γυμνά πόδια, ωφελεί καρδιά, δέρμα, μυς, τένοντες και οστά γιατί γυμνάζουμε όλους τους μυς που στηρίζουν και κινούν το σώμα. Στην άμμο «καίμε» διπλάσιες θερμίδες απ’ ό,τι σε στερεό έδαφος.
Πατάμε εναλλάξ σε μύτες και φτέρνες. Έτσι τα πόδια βουλιάζουν μέσα στους ευεργετικούς κόκκου. Το βάδισμα στην άμμο βοηθάει στη διαμόρφωση της καμάρας.
Αρθρίτιδα. Στην ήπια μορφή της, το βάδισμα στην άμμο ελαχιστοποιεί τους πόνους όταν περπατάμε και τη φθορά των αρθρώσεων, γιατί άμμος μειώνει τους κραδασμούς.
Φλεβική ανεπάρκεια. Η άμμος ανακουφίζει τα πρησμένα πόδια.
Μασάζ. Σε όλο το πέλμα που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και περιποιείται φυσικά την επιδερμίδα.
Κατά του στρες. Η ακροθαλασσιά ανακουφίζει ψυχή και σώμα και διατηρεί τις αισθήσεις σε εγρήγορση.