Αν και όλο τον χρόνο πρέπει να διατηρούμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας, το καλοκαίρι αυτές οι ανάγκες αυξάνονται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προκαλούν αποβολή υγρών από το σώμα μας, ιδιαίτερα μέσω του ιδρώτα. Λέμε λοιπόν ναι στο νερό αλλά και σε φρούτα και λαχανικά που μας ενυδατώνουν.
Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό, μπορούν να τροφοδοτήσουν τον οργανισμό με την αναγκαία ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε καθημερινά, δηλαδή περίπου 2,5 λίτρα αλλά και με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ακόμη καλύτερα αν τα καταναλώνουμε ωμά γιατί όταν τα βράζουμε χάνουν το νερό που περιέχουν αλλά και τα θρεπτικά τους συστατικά.
Καρπούζι. Μία μεγάλη φέτα ενυδατώνει σχεδόν όσο ένα ποτήρι νερό. Παράλληλα μας εφοδιάζει με βιταμίνη Α που φροντίζει το δέρμα αλλά και αντιοξειδωτική βιταμίνη C που λειτουργεί φωτοπροστατευτικά. Σύμφωνα με έρευνες, ο συνδυασμός αλάτων, μετάλλων και φυσικών σακχάρων του καρπουζιού, μπορεί να ενυδατώσει πιο αποτελεσματικά από το νερό.
Ανανάς. Ενυδατώνει ενώ παράλληλα η παπαΐνη του- ένα πεπτικό ένζυμο- διευκολύνει τη χώνεψη των τροφών.
Γκρέιπφρουτ. Μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και συμβάλει στον έλεγχο της όρεξης. Με περιεκτικότητα σε νερό σε ποσοστό 90,5%.
Πορτοκάλια. Με 87% νερό και άφθονη βιταμίνη C.
Φράουλες. Με 91% νερό, βιταμίνη Β και φυλλικό οξύ.
Πεπόνι. Πλούσιο σε βιταμίνη Α και 90% νερό.
Ακτινίδια. Έχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, κάλιο όσο και η μπανάνα και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αποτελούνται κατά 85% από νερό.
Ροδάκινα. Συμβάλει στην αποτροπή διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Με 88% περιεκτικότητα σε νερό.
Αγγούρι. Αποτελείται κατά 95% από νερό ενώ μας φιλοδωρεί και με βιταμίνες C και Κ. Το κάλιό του- σημαντικός ηλεκτρολύτης- συμβάλει στην εξισορρόπηση των υγρών του σώματος. Οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες του, απομακρύνουν τα άχρηστα συστατικά ενώ παράλληλα καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος.
Ντομάτες. Το λυκοπένιό της, προστατεύει καρδιά και προστάτη. Περιέχει βιταμίνες A, C και Κ, κάλιο και μαγγάνιο. Μία μέτρια ντομάτα ενυδατώνει όσο μισό ποτήρι νερό!
Μαρούλι άισμπεργκ. Αν και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία, ωστόσο, το άισμπεργκ έχει και περιεκτικότητα σε νερό κατά 95,6%!
Κολοκύθια. Με πολύ νερό ( 95%) και λίγες θερμίδες, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C, φυλλικού οξέος και καλίου. Η λουτεϊνη και ζεαξανθίνη τους προστατεύουν την όραση.
Σέλερυ. Ενυδατώνει αποτελεσματικά χάρη στα μεταλλικά άλατα, στα αμινοξέα και στις βιταμίνες του.
Ραπανάκια. Με ισχυρή δόση αντιοξειδωτικών και άφθονο νερό (95%). Ξεφλουδίστε τα για να αφαιρέσετε μερικές ίνες.
Πιπεριές. Πολύχρωμες και ενυδατικές (92% νερό). Προφέρουν επίσης βιταμίνες Β6 και C, βήτα καροτίνη, θειαμίνη, και φολικό οξύ.
Κουνουπίδι. Η χολίνη του συμβάλει στην υγεία του εγκεφάλου και βελτιώνει τον μεταβολισμό. Με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (92,1%) και λίγες θερμίδες.
Σπανάκι. Με περιεκτικότητα σε νερό 91,4%. Ένα φλιτζάνι παρέχει πάνω από το 50% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α ενώ μας τροφοδοτεί και με βιταμίνες C και Ε αλλά και μαγνήσιο.
Μπρόκολο. Με Βιταμίνη C, ίνες, ασβέστιο, φώσφορο και μαγγάνιο. Η περιεκτικότητά του σε νερό αγγίζει το 90,7%.
Καρότα. Με βιταμίνες Α, Κ, C, B6 και 87% νερό.
Μελιτζάνα. Συμβάλει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του καρδειαγγειακού συστήματος ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό. Περιέχει νερό περίπου κατά 89%. Πηγή χαλκού, βιταμινών του συμπλέγματος Β, Κ, μαγγάνιο και κάλιο.
Πατάτες. Καλή πηγή καλίου. Η περιεκτικότητά τους σε νερό, διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία.
Γιαούρτι. Αποτελείται έως 88% από νερό ενώ μας παρέχει ασβέστιο, Β12 και ριβοφλαβίνη.
Δρ Δέσποινα Κατσώχη
Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος (www.akoslife.com)