Μάτια κόκκινα και ερεθισμένα, φαγούρα, πόνος, κάψιμο, ευαισθησία στο φως, πρησμένα βλέφαρα και δάκρυα. Οι αλλεργίες ματιών ταλαιπωρούν κάθε περισσότερο από μισό εκατομμύριο Έλληνες.
Ας προστατευθούμε από αυτές!
Απρίλιο και Μάιο, το πρόβλημα δημιουργεί η γύρη των λουλουδιών, το Ιούνιο και Ιούλιο το γρασίδι ενώ τον Αύγουστο, αναλαμβάνουν δράση τα… ζιζάνια. Περίπου πέντε μήνες κάθε χρόνο, τα μάτια μας, δέχονται «επιθέσεις» και αντιδρούν αναλόγως. Εκτιμάται ότι το 30% των ενηλίκων και περίπου το 40% των παιδιών, πάσχουν από εποχικές αλλεργίες, με συνηθέστερη την εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα.
Τις αλλεργίες προκαλούν:
Δέντρα. Ελιά, κυπαρίσσι, πλάτανος, σημύδα, φουντουκιά και λεύκα.
Αγρωστώδη φυτά. Αγριάδα (καλλωπιστικό κυρίως σε περιοχές με θερμό κλίμα), φλέως ο λειμώνιος ή τριφύλλι με αντοχή σε κρύο και ξηρασία αλλά και η γνωστή σίκαλη.
Γύρη από ζιζάνια. Φυτρώνουν μόνα τους μέσα σε μια καλλιέργεια και εμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων φυτών. Χαρακτηριστικότερα, το περδικάκι που ανήκει στην οικογένεια της τσουκνίδας και προκαλεί αναπνευστική αλλεργία, το πεντάνευρο και η ορεινή αψιθιά: και τα δύο ανθίζουν από Μάρτιο έως και τέλος Ιουλίου. Το χηνοπόδιο αγαπά τους σκουπιδότοπους και ανθοφορεί από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο ενώ η αμβροσία που εμφανίζεται σε αγρούς αλλά και ακαλλιέργητα εδάφη, έχει ανθοφορία από Ιούλιο μέχρι και Σεπτέμβριο.
Μύκητες. Την ανάπτυξή τους ευνοούν οι υγρές κλιματολογικές συνθήκες και εντοπίζονται στο έδαφος και τα φυτά ενώ αγαπούν τα ξύλα που βρίσκονται σε αποσύνθεση. Οι σπόροι τους μεταφέρονται στον αέρα, σαν τη γύρη. Συχνότεροι μύκητες είναι η αλτενάρια και το κλαδοσπόριο.
Γύρη από δένδρα. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα αίτια αλλεργιών στα μάτια και συνιστούν την ονομαζόμενη εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα.
Ζώα συντροφιάς. Αλλεργία προκαλούν το τρίχωμα, νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας τους και τα αποξηραμένα ούρα τους.
Αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου. Τα ακάρεα σκόνης είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν στα σπίτια: η συγκέντρωσή τους εξαρτάται από την θερμοκρασία και την υγρασία.
Μακιγιάζ, αρώματα ή άλλες χημικές ουσίες. Προκαλούν στα μάτια επιπεφυκίτιδα εξ’ επαφής.
Φακοί επαφής. Η αλλεργία που προκαλούν ονομάζεται γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα. Τα μάτια είναι κόκκινα, ερεθίζονται και παράγουν βλέννα ενώ υπάρχει το αίσθημα ξένου σώματος.
Τί να κάνω;
Για να προστατεύσετε τα μάτια σας:
Μην έρχεστε σε επαφή με ό,τι προκαλεί αλλεργία. Αν κάνει την εμφάνισή της, υγράνετε τον κερατοειδή με λιπαντικά δάκρυα, τοποθετείστε κρύες κομπρέσες και πλύνετε τα μάτια σας με άφθονο νερό.
Οφθαλμικές σταγόνες μίας χρήσης με υαλουρονικό νάτριο. Εξαιρετικά ενυδατικές- και εκχύλισμα χαμομηλιού, με καταπραϋντικές ιδιότητες.
Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Έτσι, δεν θα μεταφέρετε αλλεργιογόνες ουσίες στα μάτια.
Μην τρίβετε τα μάτια σας, αν αισθάνεστε φαγούρα.
Συντηρείτε σωστά τα συστήματα κλιματισμού.
Ναι στα γυαλιά ηλίου με πλατύ σκελετό στο πλάι: η ισταμίνη, που προκαλεί τα συμπτώματα, απελευθερώνεται όταν τα μάτια έρχονται σε επαφή με τα αλλεργιογόνο. Έτσι, προφυλάσσετε τα μάτια σας από τον ήλιο, τη γύρη και άλλα αλλεργιογόνα.
Αποφύγετε την ύπαιθρο όταν η γύρη είναι σε υψηλή συγκέντρωση. Αυτό συμβαίνει στις 9-10 το πρωί και νωρίς το βράδυ. Μην βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους όταν φυσά γιατί μεταφέρεται γύρη.
Μέτρα κατά της μούχλας. Στο σπίτι διατηρείτε το επίπεδο υγρασίας μεταξύ 30% και 50%. Καθαρίζετε συχνά υπόγεια, μπάνια και κουζίνες. Για την υγρασία χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα και καθαρίζετέ τον τακτικά.
Ενάντια στα ακάρεα. Χρησιμοποιήστε ειδικά καλύμματα μαξιλαριών που δεν τα απορροφούν. Πλένετε συχνά τα κλινοσκεπάσματα με ζεστό νερό. Μην χρησιμοποιείτε παλιό στρώμα και καθαρίζετε τα πατώματα με υγρή σφουγγαρίστρα: το απλό σκούπισμα δεν απομακρύνει τα αλλεργιογόνα, τα οποία παγιδεύονται και στα χαλιά. Πλένετε συχνά τις κουρτίνες.