«Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο» έλεγε ο Ιπποκράτης. Η σωστή λειτουργία του εντέρου είναι καθοριστική για την καλή λειτουργία του οργανισμού και η διατροφή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να το επιτύχουμε.
Η διατροφή επηρεάζει την εντερική χλωρίδα, καθώς τρέφει και το εντερικό μικροβίωμα δηλαδή τους μικροοργανισμούς που φιλοξενεί το έντερο.
Σε γενικές γραμμές, πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά, ν’ αντικαταστήσουμε το λευκό σιτάρι με προϊόντα ολικής άλεσης αλλά και να βάλουμε στο πιάτο μας όσπρια και λαδερά λαχανικά: οι φυτικές ίνες τους, είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Αποφεύγουμε τη ζάχαρη, η οποία επηρεάζει αρνητικά το εντερικό μικροβίωμα. Και κάτι ακόμη: δεν αμελούμε την κένωση του εντέρου μας, αναβάλλοντάς την γι’ αργότερα.
Να τί βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου:
Άφθονο νερό. Διογκώνει τις φυτικές ίνες και συμβάλει στο να δράσουν αποτελεσματικά στο έντερο. Πίνουμε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό, όλες τις εποχές του χρόνου.
Μέλι. Επουλώνει τα έλκη στο στομάχι αλλά και τα επίπεδα προσταγλανδινών στο αίμα και μειώνει τις φλεγμονές που προκαλούν κολίτιδα.
Προβιοτικά. Μικροοργανισμοί που βοηθούν στη δημιουργία υγιούς εντερικής χλωρίδας και δρουν ευεργετικά σε δυσκοιλιότητα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τα βρίσκουμε σε «ζωντανό» γιαούρτι, κεφίρ, ψωμί με προζύμι και τρόφιμα εμπλουτισμένα με προβιοτικά.
Πρεβιοτικά. Τα αναζητούμε σε σπαράγγι, κρεμμύδι, σκόρδο, βρώμη, πράσο, μπανάνα και αγκινάρα ή σε εμπλουτισμένα τρόφιμα. Τα συστατικά των πρεβιοτικών τρέφουν τα «καλά» βακτήρια. Προστατεύουν το γαστρεντερικό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την απορρόφηση του ασβεστίου, άρα συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Προϊόντα ολικής άλεσης. Πλιγούρι, καστανό ρύζι, σιτάρι ολικής άλεσης, κριθάρι και βρόμη και κινόα, προσφέρουν άφθονες φυτικές ίνες, που ομαλοποιούν τις κινήσεις του εντέρου και κατευνάζουν τις αιμορροΐδες.
Καρπούζι. Αποτελείται κατά 99% από νερό και συμβάλει στην κινητικότητα του εντέρου.
Φράουλες, μήλα, αχλάδια και μύρτιλα. Πλούσια σε πολύτιμη πηκτίνη, ένα τύπο διαλυτής ίνας, που διεγείρει το έντερο και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Σπανάκι, λαχανίδες και σέσκουλα, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, που βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Μπρόκολο και κουνουπίδι. Περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες ίνες που λιπαίνουν το παχύ έντερο.
Σταφίδες: Πλούσιες σε μαγνήσιο και φυτικές ίνες, δεν περιέχουν σορβιτόλη -όπως τα δαμάσκηνα- που προκαλεί φούσκωμα.
Εσπεριδοειδή. Πορτοκάλια λεμόνια και γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε νερό και πηκτίνη, που διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου.
Κρέας κοντά στο κόκκαλο και ζωμός από κόκκαλα. Μας εφοδιάζουν με γλυκίνη, αμινοξύ που αποτρέπει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, προστατεύει από γαστρικά έλκη και βελτιώνει τα επίπεδα στομαχικού οξέος. Με πολύτιμη γλουταμίνη, για την καλή λειτουργία του βλεννογόνου του εντέρου και του πεπτικού.
Άπαχο κρέας. Φιλέτο χοιρινού, κοτόπουλο και γαλοπούλα γιατί η ζωική πρωτεΐνη είναι βασική στη διατροφή μας.
Κολοκύθα. Πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε υδατάνθρακες και ζάχαρη. Περιέχει κάλιο που συμβάλλει στην ισορροπία του πεπτικού.
Πατάτες. Με απαραίτητες μη διαλυτές φυτικές ίνες για τα καλά βακτήρια, τα οποία προστατεύουν το στομάχι. Αρκεί να μην είναι τηγανητές!
Γλυκοπατάτες. Πλούσιες σε νερό, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και Β6, προστατεύουν το νευρικό σύστημα, το οποίο παίζει ρόλο στις κινήσεις του εντέρου.
Λιπαρά ψάρια. Σολομός, σκουμπρί και σαρδέλα, ενισχύουν την παρουσία βιταμίνης D στον οργανισμό, η οποία προστατεύει από τον καρκίνο παχέος εντέρου. Παράλληλα, φροντίστε καθημερινά να εκτίθεστε έως 20 λεπτά στον ήλιο.
Καφές. Δεν διεγείρει μόνο την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και το έντερο. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης ενοχοποιείται για δυσκοιλιότητα.
Οι εχθροί του εντέρου!
Το έντερο έχει φίλους και εχθρούς. Ας μάθουμε λοιπόν ν’ αποφεύγουμε τις κακοτοπιές…
Ζάχαρη. Άσπρη, καστανή και τεχνητά γλυκαντικά, βλάπτουν την υγεία του εντέρου, γιατί τρέφουν τα κακά βακτήρια. Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με φυσικά γλυκαντικά, όπως το μέλι.
Τηγανητά και επεξεργασμένες τροφές. Μας φιλοδωρούν με «άχρηστες» θερμίδες ενώ με τη διάσπασή τους «τρέφουν» τα επιβλαβή βακτήρια, που διαταράσσουν την ισορροπία του μικροβιώματος, μειώνοντας τον αριθμό των καλών μικροβίων. Αποφύγετε τα πεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικο και μπέικον: ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Ναι στο ελαιόλαδο και στο έλαιο αβοκάντο και καρύδας.
Κόκκινο κρέας. Η συχνή κατανάλωσή του, επηρεάζει αρνητικά τη χλωρίδα του εντέρου. Αν δεν είναι βιολογικό, μας επιβαρύνει επιπρόσθετα, με αντιβιοτικά και ορμόνες που έχουν χορηγηθεί στα ζώα. Προτιμάτε βιολογικό κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής.
Φίλτρο νερού στη βρύση. Το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει ουσίες όπως το χλώριο, που βλάπτουν τα βακτήρια του εντέρου.
Μέτρο στα λιπαρά. Επιβραδύνουν την πεπτική διαδικασία και ευνοούν τη δυσκοιλιότητα. Συνδυάστε τα τουλάχιστον, με τροφές, πλούσιες σε ίνες.
Γαλακτοκομικά. Προτιμήστε βιολογικά ή στραφείτε σε γάλα, βούτυρο και τυρί φυτικής προέλευσης.
Προσοχή! Όχι σε κάπνισμα, υπερβολικό αλκοόλ και υπερβολική καφεΐνη. Διαχειριστείτε το άγχος σας!