Τα βότανα είναι φυσική ασπίδα απέναντι στους ιούς και το κρυολόγημα. Και δεν υπάρχει καλύτερη εποχή από τον χειμώνα, για να τ’ απολαύσουμε!
Εχινάκεια. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος. Δεν την λαμβάνουμε συνεχόμενα πάνω από δυο μήνες. Απαγορεύεται για παιδιά κάτω των 8 ετών και για όσους πάσχουν από αυτοάνοσα ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά.
Φασκόμηλο. Με αντισηπτική δράση, καταπολεμά ερεθισμένες αμυγδαλές, φαγούρα στο λαιμό και δυσκολία κατάποσης. Απαγορεύεται σε όσους έχουν υπέρταση και επιληψία.
Τζίντζερ (Πιπερόριζα). Δρα ως αντιπυρετικό, απαλύνει τον βήχα, διευκολύνει την αναπνοή και ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις.
Περγαμόντο. Ανακουφίζει τον ερεθισμένο λαιμό.
Λεβάντα. Με ηρεμιστική, αντισπασμωδική και χαλαρωτική δράση. Ωστόσο, διεγείρει τη μήτρα: οι έγκυες να την αποφεύγουν.
Βαλεριάνα. Ήπιο κατευναστικό του νευρικού συστήματος. Όχι πάνω από μία εβδομάδα, ούτε μαζί με υπνωτικά χάπια!
Τίλιο. Με ηρεμιστική και αντισπασμωδική δράση.
Θυμάρι. Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Σε πολύ υψηλές δόσεις ενδέχεται να προκαλέσει πονοκέφαλο, ίλιγγο ή νεφρικές διαταραχές.
Γλυκάνισο: Διευκολύνει το αναπνευστικό αλλά μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις (δερματικές ή αναπνευστικές) αν έχετε υπερευαισθησία στη μινθόλη.
Ευκάλυπτος. Ισχυρό αντιμικροβιακό και αντιβιοτικό. Ανακουφίζει από πονόλαιμο και πονοκεφάλους και δρα ως αντιπυρετικό.
Μέντα. Αντιπυρετικό, ισχυρό αντιβακτηριδιακό και αποτοξινωτικό.
Δυόσμος. Βοηθά την εφίδρωση του πυρετού και στο αναπνευστικό.
Μαντζουράνα. Απαλύνει τον βήχα.
Γλυκόρριζα. Για βήχα και ερεθισμένο λαιμό. Δεν ενδείκνυται για υπερτασικούς.
Αλθαία (Μολόχα). Με αντιφλεγμονώδεις και μαλακτικές ιδιότητες. Ιδανική για λαρυγγίτιδα, και φαρυγγίτιδα. Ανακουφίζει το στομάχι.