Αν έχετε πρησμένα χέρια, αστραγάλους ή πέλματα, ακαμψία των αρθρώσεων και αδικαιολόγητες αυξομειώσεις βάρους, ίσως ο οργανισμός σας κατακρατά υγρά. Ανακαλύψτε την αιτία και αντιμετωπίστε την.
Περίπου το 70% του σώματος αποτελείται από νερό, ενώ ένα περίπλοκο σύστημα ορμονών και ουσιών, καθορίζει τα επίπεδα υγρών μας. Κατά την κατακράτηση, υπερβολική ποσότητα νερού και άλλων υγρών σε κυκλοφορικό σύστημα, συσσωρεύονται σε ιστούς και διάφορες κοιλότητες του σώματος. Στην κατακράτηση, όταν πιέζουμε το δέρμα, δυσκολεύεται να επανέλθει στη φυσιολογική του μορφή, με την κοιλότητα να παραμένει για κάποια δευτερόλεπτα. Συνήθως, τα περιττά υγρά απομακρύνονται μέσω των νεφρών ως ούρα. Αν όμως δεν πίνουμε αρκετά υγρά, η ποσότητα των ούρων μειώνεται.
Πώς προκαλείται η κατακράτηση;
Πρόβλημα στα νεφρά. Αν δεν «φιλτράρουν» σωστά, τότε τα υγρά παραμένουν στο σώμα και προκαλούν κατακράτηση. Ίσως η κατακράτηση προειδοποιεί για νεφρική ανεπάρκεια.
Κακή λειτουργία λεμφικού συστήματος. Το λεμφικό επεξεργάζεται τα «λύματα» του οργανισμού. Τα συλλέγει μέσω των λεμφικών αγγείων απ’ όλο το σώμα και τα αδειάζει στην ανώτερη κοίλη φλέβα λίγο πριν την καρδιά. Οι λεμφαδένες είναι οι «κεντρικοί σταθμοί» του λεμφικού και του αμυντικού μας συστήματος. Αν το λεμφικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, δεν μπορεί να διοχετεύσει τα υγρά στο αίμα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται σε διάφορα σημεία του σώματος.
Τριχοειδή αγγεία υπό πίεση. Τα τριχοειδή αγγεία- αυτά τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία- παροχετεύουν διαρκώς τους ιστούς του σώματος, με θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και οξυγόνο, τα οποία τρέφουν τα κύτταρα και στη συνέχεια επιστρέφουν στα τριχοειδή αγγεία. Αν μεταβληθεί η πίεση μέσα στα τριχοειδή αγγεία, παγιδεύουν τα υγρά και προκαλείται κατακράτηση. Και η διαρροή στα τριχοειδή αγγεία, μπορεί ν’ απελευθερώσει υγρά στα μικρά κενά μεταξύ των κυττάρων και να προκαλέσει κατακράτηση.
Καρδιακή ανεπάρκεια. Προκαλεί μεταβολή στην πίεση μέσα στα αιμοφόρα αγγεία, η οποία οδηγεί σε κατακράτηση. Αν συσσωρευθεί υγρό στους πνεύμονες, τότε εμφανίζονται βήχας ή και δύσπνοια.
Έλλειψη άσκησης. Η άσκηση βοηθά το αίμα να επιστρέφει από τα αιμοφόρα αγγεία των ποδιών προς την καρδιά. Η καθιστική ζωή επιβραδύνει αυτήν τη διαδικασία και προκαλεί συσσώρευση υγρών στα κάτω άκρα.
Εγκυμοσύνη. Η πίεση της μήτρας στα αιμοφόρα αγγεία της λεκάνης προκαλεί συσσώρευση υγρών στο σώμα. Η κατακράτηση υποχωρεί μετά τον τοκετό.
Έλλειψη πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες ρυθμίζουν τα επίπεδα υγρών. Η έλλειψή τους δυσκολεύει τη μετακίνηση των υγρών από τους ιστούς στα τριχοειδή αγγεία.
Φαρμακευτική αγωγή. Κατακράτηση υγρών συνήθως προκαλούν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όσα περιέχουν οιστρογόνα και οι βήτα αναστολείς.
Έμμηνος ρύση. Προκαλεί κατακράτηση υγρών, πρήξιμο στην κοιλιά και ευαισθησία στο στήθος.
Τι να κάνω;
Αρχικά αναζητείτε την αιτία που προκαλεί την κατακράτηση υγρών και αντιμετωπίστε την. Σε γενικές γραμμές, για να βελτιωθεί η κατακράτηση:
Μειώστε το αλάτι. Αυξάνει την κατακράτηση υγρών στο σώμα. Ναι σε λεμόνι, ξύδι και μυρωδικά.
Αποφύγετε επεξεργασμένα τρόφιμα και γεύματα.
Πίνετε άφθονο νερό. Συμβάλει στην καλή λειτουργία των νεφρών και απομακρύνει το νάτριο.
Διατηρείστε φυσιολογικό βάρος.
Ασκηθείτε.
Τοποθετείστε ψηλά τα πόδια. Θα βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος.
Μην στέκεστε ακίνητοι. Στα πολύωρα ταξίδια, σηκωθείτε και μετακινηθείτε.
Όχι σε ακραίες θερμοκρασίες (ζέστη ή κρύο).
Απαλό μασάζ στην προβληματική περιοχή. Οι κινήσεις να έχουν κατεύθυνση προς την καρδιά.
Τροφές με κάλιο. Εξασφαλίζουν την καλή ισορροπία καλίου-νατρίου. Αναζητείστε το πατάτα, ρύζι, πορτοκάλι, δαμάσκηνα, μπανάνα, πεπόνι, καρπούζι, σύκα, ντομάτα και όσπρια.
Φρούτα και λαχανικά. Δρουν διουρητικά.
«Όχι» στο αλκοόλ. Αφυδατώνει τον οργανισμό