Αρχικά να σημειώσω ότι κινδυνεύουμε μόνο από την αυξημένη κατανάλωση αυγού και κόκκινου κρέατος. Μπορείτε να καταναλώσετε άπαχο κόκκινο κρέας, περίπου 90gr μία έως δύο το πολύ φορές την εβδομάδα, σε μία ισορροπημένη διατροφή.

Ωστόσο, υπάρχουν μη αναμενόμενες τροφές που αυξάνουν την κακή χοληστερόλη.  

Γαλοπούλα: Αν και θεωρείται άπαχη, η περιεκτικότητα της σε χοληστερόλη ποικίλει. Πάντως, αφαιρώντας το δέρμα μειώνεται η χοληστερόλη κατά 10%.

Πουρές πατάτας: Ο απλός πουρές περιέχει λίγη χοληστερίνη. Ωστόσο,  το βούτυρο και το πλήρες γάλα που χρησιμοποιούμε για να τον νοστιμίσουμε περιέχουν σημαντικές ποσότητες χοληστερόλης.

Καρύδα, λάδι καρύδας, βούτυρο από κακάο. Πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τη χοληστερόλη.

Γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά. Αν και είναι πλούσια σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, η καθημερινή κατανάλωσή τους…φιλοδωρεί  με  κορεσμένα λιπαρά. Προτιμήστε γάλα άπαχο ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Καταναλώστε λιπαρά τυριά, σε μικρότερες ποσότητες.

Ποπ κορν. Παρασκευάζονται  με πολύ αλάτι και βούτυρο αυξάνουν την κακή χοληστερόλη.

Ζάχαρη:  Το ποσό σακχάρων που πλεονάζει, αποθηκεύεται στο συκώτι με τη μορφή τριγλυκεριδίων, που οδηγούν σε αθηροσκλήρωση. Η αυξημένη κατανάλωση σακχάρων σχετίζεται με τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πίτσα. Παραγγείλετέ την τουλάχιστον με άπαχα τυριά και λαχανικά.