Ο κορωνοϊος μάς έκανε να τρέμουμε τον βήχα, αν και πρακτικά αποτελεί σύμπτωμα σειράς ασθενειών. Είναι μηχανισμός ο οποίος διασφαλίζει ότι η αναπνευστική οδός παραμένει ανοιχτή.
Τον βήχα προκαλούν ασθένειες όπως:
Αλλεργία ή κρυολόγημα. Είτε ξηρός είτε υγρός, είναι αποτέλεσμα της ροής βλέννας προς τον λαιμό, η οποία ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις. Ο βήχας είναι συνήθως εντονότερος το βράδυ και ο λαιμός μας «γαργαλάει». Στην περίπτωση αλλεργίας, συνοδεύεται από φαγούρα στα μάτια και φτάρνισμα.
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Δυνατός και χρόνιος βήχας , μαζί με πρωινή κυρίως βλέννα. Όσο η μέρα προχωρά, ο βήχας υποχωρεί. Βασικά πρόσθετα συμπτώματα η δύσπνοια, ο συριγμός, η κούραση και το σφίξιμο στο στήθος.
Πνευμονία. Ο αρχικά ξηρός βήχας γίνεται υγρός και παράγεται βλέννα κιτρινωπή, πρασινωπή ή και με αίμα. Συνοδεύεται από πυρετό, ρίγη, δύσπνοια και πόνο στο στήθος.
Άσθμα. Ξηρός και συνοδεύεται από «συριγμό». Τον προκαλεί φλεγμονή της αναπνευστικής οδού, κυρίως βράδυ ή μετά σωματική άσκηση. Συνοδεύεται από σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ξηρός και σπασμωδικός βήχας: τον προκαλούν τα οξέα του στομάχου ανεβαίνοντας προς τον οισοφάγο. Εντονότερος μετά το φαγητό ή όταν είμαστε ανάσκελα. Συνοδεύεται από καούρα και βραχνάδα φωνής.