Η κακή στοματική υγιεινή είναι ο βασικότερος λόγος της κακοσμίας η οποία οφείλεται σε δύσοσμα θεϊκά αέρια, προϊόντα της αλληλεπίδρασης των βακτηρίων του στόματος με  υπολείμματα τροφών, επιθηλιακά κύτταρα και συστατικά του σάλιου μας.

Υπάρχουν όμως ασθένειες αλλά και άλλοι παράγοντες που προκαλούν στοματική κακοσμία. Για να εξακριβωθεί ο λόγος που την προκαλεί, συνήθως απαιτείται η συνεργασία οδοντίατρου, στοματολόγου και ωτορινολαρυγγολόγου ή και γιατρών άλλων ειδικοτήτων.

Ξηροστομία. Αν δεν έχουμε αρκετό σάλιο, ο αυτοκαθαρισμός της στοματικής κοιλότητας  είναι ελλιπής. Ξηροστομία προκαλούν ασθένειες όπως ο διαβήτης ή αντικαταθλιπτικά και διουρητικά φάρμακα. Και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ξηροστομία, γιατί αναπτύσσονται δύσοσμα αναερόβια μικρόβια.

Ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και τερηδόνα. Νόσοι των ούλων, χαλασμένα δόντια και τερηδονικές αλλοιώσεις  κάνουν δυσάρεστη την αναπνοή και μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και αποστήματα.

Πρωτεϊνικές δίαιτες.  Οι «χημικές» δίαιτες που απαγορεύουν τους υδατάνθρακες και στηρίζονται στη μεγάλη λήψη πρωτεϊνών, αναγκάζουν τον οργανισμό να καταφύγει στο λίπος του για ν’ αποκτήσει ενέργεια. Όμως με την κατανάλωση λίπους,  παράγονται δύσοσμες κετόνες, που απελευθερώνονται από την αναπνοή. Είναι η γνωστή κέτωση.

Κάπνισμα. Οι καπνιστές εμφανίζουν συχνότερα περιοδοντίτιδα ενώ οι θηλές της γλώσσας τους είναι υπερτροφικές, ενώ η πάνω επιφάνειά της είναι οιδηματώδης και να κατακρατεί προϊόντα του καπνού: η γλώσσα αποκτά ένα σκούρο χρώμα.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αυτήν την ασθένεια την κακοσμία προκαλούν οξέα του στομάχου που απελευθερώνονται  στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου.  ο διαβήτης σχετίζεται με την κέτωση, η δυσοσμία της αναπνοής μπορεί να είναι και ένα πρώτο σημάδι για την παραπομπή του ασθενούς για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Ακτινοθεραπείες ή χημειοθεραπείες.  Ακτινοθεραπείες κεφαλής και τραχήλου ή χημειοθεραπείες εμφανίζουν ξηρότητα στόματος. Με την κακοσμία συνδέονται και ασθένειες όπως η νεφρική ανεπάρκεια (οξεία, χρόνια), εντερική απόφραξη (η οποία προκαλεί οσμή κοπράνων), οισοφαγικός καρκίνος ή καρκίνος του στομάχου.

Σε κάθε περίπτωση, η μυρωδιά κάθε ανθρώπου είναι ξεχωριστή και την καθορίζουν παράγοντες όπως η διατροφή, οι καθημερινές συνήθειες αλλά και η γενετική προδιάθεση μας.

Ύποπτες τροφές…

Και οι διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν στην αλλοίωση της οσμής μας.

Κρέας. Καθυστερεί – κυρίως το κόκκινο- να διέλθει πλήρως μέσω της πεπτικής οδού. Κι επειδή καθυστερεί… σαπίζει και έτσι η αναπνοή μας και ο ιδρώτας μας  μυρίζουν δυσάρεστα. Όσοι τρέφονται με λαχανικά και όχι με κρέας έχουν καλύτερη οσμή σώματος.

Αλκοόλ. Όταν η αλκοόλη περνά μέσω του αίματος στο σώμα, ένα ποσοστό της διαρρέει μέσω των πόρων και της αναπνοής με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να προδίδει το ξενύχτι σας. Και τα ούρα έχουν μία ελαφρά μυρωδιά αλκοόλ.

Σπαράγγια.  Τη ζημία την κάνει η μερκαπτάνη, μία ένωση του θείου η οποία διασπάται σε δύσοσμα χημικά συστατικά κατά την πέψη.  Η δυσάρεστη μυρωδιά γίνεται κυρίως αντιληπτή μέσω των ούρων.   Εκτός κι αν  τα γονίδια σας δεν περιέχουν το πεπτικό ένζυμο που διασπά την μερκαπτάνη, οπότε μπορείτε να  καταναλώνετε σπαράγγια  χωρίς φόβο!

Σκόρδο & κρεμμύδια. Περιέχουν πτητικές θειούχες ουσίες, που απελευθερώνονται μέσω του ιδρώτα. Επίσης, απορροφώνται από το αίμα και τους πνεύμονές μετά την πέψη, προκαλώντας  μεγαλύτερη κακοσμία στο σώμα και στην αναπνοή.

Καφές. Έχει διουρητικές ιδιότητες και στεγνώνει το στόμα, με αποτέλεσμα να  συμβάλλει στην ανάπτυξη βακτηρίων , τα οποία  όταν διασπώνται αναδύουν δύσοσμα πτητικά αέρα.

Για να καταπολεμήσουμε την κακοσμία, υιοθετούμε ένα  πρόγραμμα στοματικής υγιεινής, με βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα, μειώνουμε την κατανάλωση σακχαρωδών σνακ και ποτών, χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και επισκεπτόμαστε τακτικά  τον οδοντίατρο.

Πώς θα βελτιώσω την αναπνοή μου;

Εφόσον  η κακοσμία του στόματος δεν οφείλεται σε κάποια ασθένεια, υπάρχουν πρακτικές λύσεις που βελτιώνουν την κατάσταση. Τα χημικά προϊόντα  του εμπορίου, καλύπτουν για λίγο το πρόβλημα και όσο εντονότερο είναι τόσο συχνότερα αναγκαζόμαστε να τα  χρησιμοποιούμε. Το αργίλιο πολλών αποσμητικών μπλοκάρει τη διαδικασία της εφίδρωσης, κάτι επικίνδυνο γιατί η  εφίδρωση βοηθά στην αποβολή τοξινών.

Γι’ αυτό:

Ναι στα πράσινα λαχανικά. Οι εκκρίσεις σας θα αποκτήσουν πιο ευχάριστη μυρωδιά. Συμβουλευθείτε τον γιατρό αν χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα  χλωροφύλλης.

Προβιοτικά. Τροφές με προβιοτικά όπως το γιαούρτι βελτιώνουν την σύσταση των εντερικών ενζύμων.

Αιθέρια έλαια.  Κάποια λειτουργούν αντισηπτικά, εξουδετερώνοντας τα βλαβερά και δύσοσμα βακτήρια. Το Ph της επιδερμίδας σας θα αλλάξει και θα γίνει αφιλόξενη γι’ αυτά τα βακτήρια.

Μήλα. Διεγείρουν την παραγωγή σάλιου στο στόμα, το οποίο επειδή είναι πλούσιο σε οξυγόνο, καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία. Απαλλάσσει και τα δόντια  από την πλάκα και τα μικροσωματίδια που συσσωρεύονται σε αυτά.

Κανέλλα. Έλαιό της εξοντώνει τα δύσοσμα βακτήρια.

Πράσινο τσάι. Τα φλαβονοειδή του ελέγχουν τα βακτήρια της  στοματικής κοιλότητας.

Βιταμίνη C.  Αναχαιτίζει την ανάπτυξη των ύποπτων βακτηρίων και  εξουδετερώνει τις οσμές από τρόφιμα όπως σκόρδο και  κρεμμύδι.

Νερό. Πίνουμε άφθονο όλες τις εποχές του χρόνου γιατί βοηθά να αποβάλουμε τις τοξίνες του οργανισμού.