Τα σπυράκια τραυματίζουν την άψογη εμφάνιση μας, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να απαλλαγούμε από την παρουσία τους.

Το σπυράκι είναι ένας «τεχνητός» τρόπος του οργανισμού για να φύγουν τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα. Το πύον είναι το αποτέλεσμα της “μάχης” που έδωσε ο οργανισμός για να καταπολεμήσει την… εισβολή μικροβίων. Για την ακρίβεια είναι μικρόβια που έβγαλε νοκ άουτ και πρέπει να αποβληθούν.

Μην αγγίζετε!

Σπάζοντας τα σπυράκια θέτουμε τον οργανισμό σε κίνδυνο γιατί θα δημιουργηθεί πληγή που μπορεί να μολυνθεί και να δημιουργηθούν περισσότερα. Με το σπάσιμο σπρώχνουμε τα νεκρά κύτταρα πιο βαθιά στο δέρμα, μολύνοντας υγιείς ιστούς: έτσι, από τα σπυράκια φτάνουμε στις ουλές.
➢  Αφήστε τα σπυράκια να κάνουν τον κύκλο τους, χωρίς να επέμβετε.

➢  Αν είναι αντιαισθητικά, να τα καθαρίσουν με αποστειρωμένα εργαλεία, επαγγελματίες από το χώρο της υγείας και όχι αμφιβόλου προελεύσεως…

➢  Το make up στην επίμαχη περιοχή επιδεινώνει το πρόβλημα!

➢  Μην παίρνετε φάρμακα χωρίς την έγκριση δερματολόγου.

➢  Διατηρείτε το δέρμα καθαρό. Καθαρίζοντάς το σχολαστικά οι πόροι δεν βουλώνουν.

➢  Τα σπυράκια αγαπούν το άγχος, τις λιπαρές τροφές και τη σοκολάτα. Ελέγξτε ποιες τροφές έχουν τέτοιου είδους επίδραση στο δέρμα σας γιατί διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

➢  Ο ήλιος δεν θεραπεύει την ακμή αλλά βελτιώνει την όψη της, μέσω του μαυρίσματος της επιδερμίδας.

➢  Μην συγχέετε την ακμή με ένα απλό σπυράκι! Η ακμή αν και εκδηλώνεται με σπυράκια, οφείλεται σε προδιάθεση του οργανισμού ή το πώς αντιμετωπίζει τις τοξίνες.

Μήπως φταίω;

➢  Λάθος αντηλιακό: τα συστατικά του ίσως φράζουν τους πόρους του δέρματος και προκαλείται ακμή: αποφύγετε αντηλιακά με ελαιώδη/λιπαρή σύσταση. Όσο για το αντηλιακό, να το αποθηκεύετε σε δροσερό μέρος -όχι στο ψυγείο- και στην παραλία να το έχετε στη σκιά. Δεν αφήνουμε την τσάντα της θάλασσας στο αυτοκίνητο όταν φθάνουμε στο σπίτι: η υπερβολική ζέστη αλλοιώνει τα αντηλιακά φίλτρα.

➢  Μπάνιο με ζεστό νερό: ξηραίνει την επιδερμίδα. Κάνουμε ντους με νερό σε δροσερή θερμοκρασία, που είναι ήπια για το δέρμα.

➢  Προβληματικά προϊόντα. Η χαμηλότερη τιμή ή οι δελεαστικές προσφορές δεν πρέπει να μας παρασύρουν. Ορισμένα έλαια που περιέχονται σε σαμπουάν, αφρόλουτρα ή κοντίσιονερς, φράζοντας τους πόρους, εντείνουν την εμφάνιση ακμής. Διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά των προϊόντων.

➢  Στενά ρούχα. Έχουν σαν αποτέλεσμα να τα ποτίζει ο ιδρώτας. Το στενό παντελόνι ευθύνεται για τα σπυράκια στο μπικίνι!

➢  Ρούχα γυμναστικής. Πετάμε από πάνω μας άμεσα τα ιδρωμένα ρούχα.

➢  Δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία; Πείτε ναι στα άπαχα γαλακτοκομικά.

➢  Βαρύ μέικ-απ: ο «γάμος» ιδρώτα βαρύ μακιγιάζ γεννάει σπυράκια!

➢  Υπερβολική απολέπιση: αφαιρεί τα πάντα από τους πόρους και έτσι το σμήγμα παράγει περισσότερο λάδι για να αναπληρώσει την απώλεια, με την ακμή να ελλοχεύει.

➢  Θολά νερά: αν τα νερά σε πισίνα ή θάλασσας είναι θολά ή έχουν έντονη μυρωδιά, μην βουτήξετε: ευθύνονται για σπυράκια αλλά και σοβαρές δερματοπάθειες.