Υπάρχουν και τσιμπήματα που είναι πιο επώδυνα από τη… γλώσσα της πεθεράς ή της κουνιάδας!
✔ Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα ή μέδουσα αρχικά απομακρύνετε αργά και με προσοχή τα δηλητηριώδη πλοκάμια της- όχι με γυμνά δάχτυλα, γιατί θα κολλήσουν στα δάχτυλα σας- και ρίξτε στην περιοχή άφθονο κρύο θαλασσινό νερό. Μην ρίξετε νερό της βρύσης γιατί με το γλυκό νερό θα σπάσουν όσα από τα δηλητηριώδη κεντριά δεν έχουν σπάσει και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο. Καθαρίστε το επίμαχο σημείο με θαλασσινό νερό και στη συνέχεια βάζετε αμμωνία ή λευκό καθαρό οινόπνευμα σε συνδυασμό με αντισταμινική κρέμα. Ναι στις κομπρέσες με ξύδι που καταπραΰνουν το τσούξιμο και τη φαγούρα Να είστε προετοιμασμένοι για κοκκινίλα, φούσκωμα της επιδερμίδας, έντονο τσούξιμο και πόνο, που μπορείτε να περιορίσετε με επίθεμα πάγου.
✔ Αν πατήσετε αχινό, βγείτε προσεκτικά στην παραλία, δίχως να περπατήσετε με το πόδι που τον πατήσατε. Τα σπασμένα αγκάθια που έχουν καρφωθεί στην πατούσα, μπορεί με το περπάτημα να εισχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Αφού μαλακώσετε την περιοχή με λάδι φαγητού ή βαζελίνη, στη συνέχεια προσπαθείτε με μία βελόνα ή ένα τσιμπιδάκι να αφαιρέσετε τα αγκάθια. Αμέσως μετά, αποστειρώστε την περιοχή με οινόπνευμα ή βάμμα ιωδίου και αφήστε την ακάλυπτη, για να αναπνεύσει.
✔ Αν σας κεντρίσει ψάρι (σκορπίνα, πετρόψαρο ή γατόψαρο) βυθίστε το τραύμα σε ζεστό νερό και κάντε πλύσεις με αλατόνερο. Θα χρειαστείτε σίγουρα ισχυρά αναλγητικά και αντιβιοτικά και καλό είναι να επισκεφθείτε άμεσα το πλησιέστερο νοσοκομείο, ιδίως αν σας χτύπησε σαλάχι. Το τραύμα θα κοκκινήσει και θα πονάει και υπάρχει περίπτωση να εκδηλώσετε πονοκέφαλο και σπανιότερα καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια.
✔ Αν τραυματιστείτε στα βράχια της παραλίας καθαρίστε την πληγή με φυσιολογικό ορό ή με θαλασσινό νερό αν βεβαίως είναι καθαρό. Στη συνέχεια χρησιμοποιείτε οινόπνευμα διαλυμένο σε νερό ή βάμμα ιωδίου.