Το φθινόπωρο είναι μία μεταβατική περίοδος μετά την καλοκαιρινή ραστώνη και τις υψηλές θερμοκρασίες, κατά την οποία πρέπει να προετοιμάσουμε την ψυχή και το σώμα μας για τα νέα δεδομένα της περιόδου που ακολουθεί.
Η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας είναι καταπονημένο από τις καλοκαιρινές δραστηριότητες και τη ζέστη που υποβάλει σε δοκιμασία τον οργανισμό. Ωστόσο η εναλλαγή των εποχών είναι ένα δώρο που πρέπει να μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε με θετικό τρόπο.
– Διατροφή: το φθινοπωρινό τραπέζι μας φιλοδωρεί με φρούτα και λαχανικά που είναι ένα κι ένα για την ανασυγκρότηση του οργανισμού με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πορτοκάλια, σταφύλια, ακτινίδια και ρόδια από φρούτα αλλά και σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδια, πράσα, λάχανο, καρότο και ρεπανάκια. Ας τα απολαύσουμε με τη μικρότερη δυνατόν επεξεργασία για να μη χαθούν τα πολύτιμα συστατικά τους. Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι επιβεβλημένη.
– Ελαφρύ βραδινό: δε κοιμόμαστε με γεμάτο στομάχι και φροντίζουμε να δειπνούμε δύο με τρεις ώρες πριν το βραδινό ύπνο ελαφρά, χωρίς πολλά λιπαρά.
– Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό: Δεν ξεχνάμε να πίνουμε πολύ νερό ακόμη κι αν αυτό δεν το αισθανόμαστε σαν αναπόδραστη ανάγκη όπως το καλοκαίρι. Και βέβαια καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν βιταμίνη C. Μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού με εχινάκεια, σκόρδο, ψευδάργυρο, βασιλικό πολτό, πρόπολη κ.α με μία επίσκεψή μας σε κατάστημα με βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
– Φυσική δραστηριότητα: Η ζέστη μας αποχαιρετά και οι ήπιες θερμοκρασίες διευκολύνουν δραστηριότητες όπως περπάτημα, τζόκινγκ και ποδήλατο. Ιδρώνουμε πολύ λιγότερο και απολαμβάνουμε το φυσικό περιβάλλον. Επιλέγουμε όμορφες τοποθεσίες με πράσινο και ξεχυνόμαστε! Το να επηρεαστούμε από την αλλαγή του καιρού και να μειώσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα άρα και την κίνησή μας είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε.
– Προσοχή στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας: εκεί που έχουμε ιδρώσει ίσως θα φυσήξει και κινδυνεύουμε να κρυολογήσουμε. Μία λεπτή ζακετούλα είναι πιο χρήσιμη από ποτέ.
– Μπαίνουμε σε πρόγραμμα: αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνουμε μία ρουτίνα η οποία θα είναι ευεργετική για τον οργανισμό με συγκεκριμένη ώρα που πηγαίνουμε για ύπνο, καθορισμένη ώρα αφύπνισης αλλά και χρόνο για τον εαυτό μας: το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό.
– Χρόνο για εμάς: Αν αφεθούμε σ’ ένα πρόγραμμα εκπλήρωσης ατελείωτων υποχρεώσεων χωρίς να παίρνουμε μια ανάσα, γρήγορα θα ξοδέψουμε τα όποια οφέλη των καλοκαιρινών μας διακοπών και η ενέργειά μας θα φτάσει γρήγορα στο ναδίρ. Μοιραία θα είμαστε αναποτελεσματικοί και αυτό θα επηρεάσει την ψυχολογία μας. Αν εμείς είμαστε ξεκούραστοι θα είμαστε πιο χρήσιμοι και για όσους αγαπάμε. Διαβάζουμε βιβλία, ακούμε μουσική και χαλαρώνουμε.
– Περιποίηση σώματος: μπορούμε να χαρίσουμε στον εαυτό μας την απόλαυση ενός μασάζ με αμυγδαλέλαιο ή σησαμέλαιο. Κάνουμε απολέπιση για να είναι η επιδερμίδα μας απαλή και καθαρή και δεν παραλείπουμε την αντηλιακή κρέμα: ο ήλιος εξακολουθεί να μας απειλεί με πρόωρη γήρανση όλες τις εποχές του χρόνου. Αντίστοιχη περιποίηση και φροντίδα πρέπει να προσφέρουμε και στα χείλη μας: λέμε ναι στη βαζελίνη και στο λάδι. Και κάτι τελευταίο: τα χέρια μας μαρτυρούν την ηλικία μας, οπότε το ελάχιστο που μπορούμε να τους προσφέρουμε είναι ενυδάτωση και γάντια όταν χρησιμοποιούμε κάθε είδους απορρυπαντικά.
– Ξεκουράζουμε τα πόδια: για να διώξουμε το πρήξιμο ξαπλώνουμε και βάζουμε τα πόδια κάπου ψηλά. Είναι σημαντικό να φοράμε παπούτσια που δεν τα κουράζουν: με σωστή διατροφή τα απαλλάσσουμε και από το περιττό βάρος που αποκτήσαμε από τις καλοκαιρινές διατροφικές ατασθαλίες. Ας δοκιμάσουμε ποδόλουτρο με μία χούφτα μαγειρικό αλάτι ή άλατα μπάνιου και 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας , διαλύοντάς τα σε χλιαρό νερό.