Ινδοί, Ασιάτες και λαοί της Λατινικής Αμερικής τις λατρεύουν). Αν λοιπόν αγαπάτε τα καυτερά, τότε η καυτερή πιπεριά είναι το δικό σας όπλο γιατί είναι πολύ ωφέλιμες!

Η καψαϊκίνη της καυτερής πιπεριάς δρα και σαν τοπικό αναισθητικό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται και σε πολλά έμπλαστρα αλλά και αλοιφές για την ανακούφιση του πόνου. Το βέβαιο είναι ότι οι καυτερές πιπεριές βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη, να εμποδίσουν την αρτηριοσκλήρυνση αλλά και να σταματήσουν την αιμορραγία. Είναι σημαντικό το ότι βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος ενώ περιέχουν σε υψηλές ποσότητες βιταμίνες Α και C, οι οποίες αναζωογονούν τον οργανισμό, περιορίζουν την πείνα και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό. Επιπλέον, διευκολύνουν στην πέψη, βοηθούν στην ισορροπία του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους. Η καψαϊκίνη μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό αλλά και το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την όρεξη. Πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι μια κουταλιά της σούπας με ψιλοκομμένη πράσινη καυτερή πιπεριά, αύξησε προσωρινά τον μεταβολισμό κατά 23%.

Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν τη βάση καυτερών παρασκευασμάτων όπως το τσίλι (σκόνη), η πάπρικα, το μπούκοβο και το καγέν (το οποίο δεν είναι πιπέρι αλλά σκόνη από τα τσίλι της Καϋένης)