Τα βότανα λειτουργούν ως ασπίδα απέναντι στους ιούς. Ας αντιμετωπίσουμε λοιπόν το χειμωνιάτικο κρυολόγημα με φυσικούς τρόπους.

Εχινάκεια: ενισχύει το ανοσοποιητικό γι’ αυτό λαμβάνεται και προληπτικά το χειμώνα. Συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και ανακουφίζει άμεσα από τα συμπτώματά του, χάρη στις ισχυρές αντιβιοτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της.
– Δεν παίρνουμε πάνω από δύο μήνες συνολικά, γιατί μπορεί να επιφέρουμε αντίθετα αποτελέσματα.
– Δεν τη χορηγούμε σε παιδιά κάτω των 8 ετών και σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσα (σκλήρυνση κατά πλάκας, ερυθηματώδη λύκο κ.α ) ή παίρνουν ανοσοκατασταλτικά.
– Να προσέχουν άτομα με αλλεργία στην αμβροσία ή σε φυτά της οικογένειας των ηλίανθων.
Φασκόμηλο: με αντισηπτική δράση, ενδείκνυται για ερεθισμένες αμυγδαλές, αίσθημα φαγούρας στο λαιμό ή δυσκολία κατάποσης. Σε μια κούπα βραστό νερό ρίχνουμε μία κουταλιά αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου, αφήνουμε 2-3΄ και κατόπιν σουρώνουμε: είτε πίνουμε είτε κάνουμε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα.
– Απαγορεύεται σε όσους έχουν υπέρταση και επιληψία.
– Η υπερβολική και παρατεταμένη κατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση ή επιληπτικούς σπασμούς.
Τζίντζερ (Πιπερόριζα): φάρμακο για τον πονόλαιμο χάρη στις αντισηπτικές και μαλακτικές της ιδιότητες. Δρα ως αντιπυρετικό, απαλύνει τον βήχα, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία και ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις. Για τον πονόλαιμο, σ’ ένα φλιτζάνι καυτό νερό, ρίχνουμε 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη ή μισό κουταλάκι τριμμένη φρέσκια ρίζα. Αφήνουμε 3-4΄, σουρώνουμε και πίνουμε, προσθέτοντας 2-3 σταγόνες λεμόνι και ένα κουταλάκι μέλι.
Περγαμόντο: το αιθέριο έλαιό του ανακουφίζει τον ερεθισμένο λαιμό. Σε 1 κουταλάκι κονιάκ, διαλύουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντου και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και στη συνέχεια το προσθέτουμε σε μισό ποτήρι νερό. Με το διάλυμα κάνουμε γαργάρες.
Λεβάντα: Τα άνθη της έχουν ηρεμιστική, αντισπασμωδική και χαλαρωτική δράση. Με 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου στα δάχτυλά κάνουμε μασάζ στους κροτάφους. Εναλλακτικά, ρίχνουμε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε μπολ με δροσερό νερό: οι κομπρέσες, ανακουφίζουν από πονοκέφαλο και πυρετό.
– Διεγείρει τη μήτρα: οι έγκυες να την αποφεύγουν.
Βαλεριάνα: ήπιο κατευναστικό του νευρικού συστήματος. Σε φλιτζάνι με ζεστό νερό, ρίχνουμε 20 σταγόνες βάμματος και πίνουμε έως 2 φορές την ημέρα.
– Όχι για πάνω από μία εβδομάδα. Όχι μαζί με υπνωτικά χάπια!
Τίλιο: με ηρεμιστική και αντισπασμωδική δράση. Δρα και ως εφιδρωτικό.
Θυμάρι: με αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, ιδανικό για κρυολόγημα.
– Σε πολύ υψηλές δόσεις ενδέχεται να προκαλέσει πονοκέφαλο, ίλιγγο ή νεφρικές διαταραχές.
Γλυκάνισο: Διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία.
– Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις (δερματικές ή αναπνευστικές) σε άτομα με υπερευαισθησία στον άνισο ή στη μινθόλη.
Πεύκο: Βοηθά στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού.
– Αποφεύγουν τις εισπνοές όσοι έχουν άσθμα.
Ευκάλυπτος: ισχυρό αντιμικροβιακό και αντιβιοτικό. Οι εισπνοές ανακουφίζουν το αναπνευστικό. Ανακουφίζει από πονόλαιμο και πονοκεφάλους ενώ δρα και ως αντιπυρετικό.
– Αποφεύγουν το αιθέριο έλαιο όσοι κάνουν ομοιοπαθητική.
Μέντα: αντιπυρετικό, ισχυρό αντιβακτηριδιακό και αποτοξινωτικό.
– Δεν συνιστάται σε όσους κάνουν ομοιοπαθητική.
Δυόσμος: υποβοηθά την εφίδρωση στον πυρετό ενώ η εισπνοή των υδρατμών βοηθά στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος.
Μαντζουράνα: απαλύνει τον βήχα. Βράζουμε σε ένα φλιτζάνι νερό 1 κουταλάκι μαντζουράνα και μόλις πάρει βράση στύβουμε φυσικό χυμό από 1 λεμόνι.
Γλυκόρριζα: για τον βήχα και τον ερεθισμένο λαιμό. Ανακουφίζει το αναπνευστικό, αφού είναι αποχρεμπτική και βλεννολυτική.
– Δεν ενδείκνυται για υπερτασικά άτομα.
Αλθαία (Μολόχα): ρίζα και φύλλα, με αντιφλεγμονώδεις και μαλακτικές ιδιότητες. Ιδανική για λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα και ερεθιστικό βήχα. Ανακουφίζει το στομάχι. Σ’ ένα ποτήρι με νερό ρίχνουμε 2 κουταλάκια αλθαία σε σκόνη. Αφήνουμε το μείγμα περίπου 2 ώρες και έπειτα σουρώνουμε. Πριν το πιούμε, το ζεσταίνουμε και προσθέτουμε λίγο μέλι.