Οι ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό δεν εμφανίζονται μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες – όπως θέλουμε να πιστεύουμε- και μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε. Σοβαρότερες οι επιπτώσεις τους σε μικρά παιδιά, βρέφη, ηλικιωμένους αλλά και όσους αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες και μπορούν να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή όσων έχουν μολυνθεί.
Τέτοιες είναι:
– Διάρροια και γαστρεντερίτιδα: η έντονη διάρροια και ο εμετός προκαλούν αφυδάτωση που εκδηλώνεται με σκούρο κίτρινο χρώμα στα ούρα, δίψα, κόπωση, ζάλη ή σύγχυση. Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να απειλήσει τη ζωή ηλικιωμένων και παιδιών.
– Κοιλιακό άλγος και κράμπες
– Τύφο: βακτηριδιακή μόλυνση, ιδιαίτερα μεταδοτική, ακόμη και θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπισθεί. Εξαπλώνεται μέσω της επαφής με τα περιττώματα ή τα ούρα μολυσμένων ατόμων. Σε χώρες με κακή αποχέτευση τα ανθρώπινα περιττώματα μπορούν να βρεθούν σε πηγές πόσιμου νερού και στην τροφική αλυσίδα. Ανάμεσα στα συμπτώματα που εκδηλώνει είναι: υψηλός πυρετός (39-40°C), πόνος στο στομάχι, ισχυρός πονοκέφαλος και δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
– Δυσεντερία: διάρροια με αίμα που προκαλείται από μολυσματικούς παράγοντες. Φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται με μολυσμένα νερά είναι δυνατόν να μεταφέρουν στους ανθρώπους τα μικρόβια που προκαλούν διάρροια με δυσεντερία. Μεταδίδεται εύκολα στο οικογενειακό περιβάλλον αν δεν πλένουμε τα χέρια μετά την τουαλέτα ή μετά το άλλαγμα πάνας σε βρέφος ή όταν παρασκευάζουμε τρόφιμα και φαγητά. Αν οφείλεται σε βακτήριο εκδηλώνεται με μικρές αλλά συχνές κενώσεις που περιέχουν αίμα και βλέννες, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, δυσκολία και πόνο κατά τις κενώσεις, πυρετό και εμετούς. Είναι συχνότερη σε βρέφη, ηλικιωμένους και σε υποσιτισμένους ανθρώπους.
– Χολέρα: οξεία διαρροϊκή νόσος που οφείλεται στην προσβολή του εντέρου από την εντεροτοξίνη που παράγει το βακτήριο Vibrio cholerae. Σε σοβαρές περιπτώσεις η γρήγορη απώλεια σωματικών υγρών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, υπογλυκαιμία στα παιδιά, οξείδωση, κυκλοφορική καταπληξία, σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές, οξεία νεφρική ανεπάρκεια και κώμα. Για τη μετάδοση της χολέρας έχουν ενοχοποιηθεί ποτά, παγάκια, εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού που παρασκευάζονται με μολυσμένο νερό, ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα θαλασσινά (κυρίως οστακοειδή). Η χολέρα συναντάται συχνότερα σε περιοχές με ανεπαρκή παροχή νερού και ελλιπείς υγειονομικές συνθήκες.
– Μηνιγγίτιδα: φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Εκδηλώνεται με ξαφνικό υψηλό πυρετό, σοβαρό πονοκέφαλο που δεν μοιάζει με άλλους, πόνο στον αυχένα και δυσκολία των κινήσεων στον λαιμό, έμετο ή ναυτία με πονοκέφαλο, σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης, κρίσεις επιληψίας, υπνηλία ή δυσκολία αφύπνισης, ευαισθησία στο φως, μειωμένη όρεξη και σε ορισμένες περιπτώσεις με δερματικό εξάνθημα (μηνιγγοκοκκική μηνιγγίτιδα). Η καθυστερημένη έναρξη θεραπείας για την βακτηριακή μηνιγγίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης του εγκεφάλου και μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατο.
– Ηπατίτιδα: Ο ιός της ηπατίτιδας Α βρίσκεται στα κόπρανα όσων έχουν μολυνθεί, αρκετό διάστημα πριν την εμφάνιση του ίκτερου (κιτρινίλας) και για λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση. Μεταδίδεται με μολυσμένα τρόφιμα, μολυσμένο νερό ή μολυσμένα αντικείμενα και χέρια που μπαίνουν στο στόμα. Μόνον ο ένας στους τρεις απ’ όσους μολυνθούν από την ηπατίτιδα Α θα εκδηλώσουν την αρρώστια 15-45 ημέρες μετά την μόλυνση, με ίκτερο (κιτρινίλα), ούρα με χρώμα κονιάκ και άσπρα κόπρανα. Μπορεί ακόμα να αισθανθούν κόπωση, βάρος στην περιοχή του συκωτιού και να εκδηλώσουν πυρετό και ανορεξία. Οι δύο στους τρεις δεν θα παρουσιάσουν ίκτερο, αλλά παρ’ όλα αυτά θα έχουν τον ιό στα κόπρανά τους, οπότε μπορούν να μολύνουν το περιβάλλον.
– Πολιομυελίτιδα: Συνήθως, εισέρχεται στον οργανισμό παιδιού ή ενήλικα μέσω του στόματος και μπορεί να καταλήξει σε πολύ σοβαρή νόσο με επιπλοκές, όπως παράλυση των άνω ή κάτω άκρων. Μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, μέσω της παράλυσης των αναπνευστικών μυών και της επακόλουθης διακοπής της αναπνοής. Ναι στον εμβολιασμό