– Επιδιώξτε να προμηθευθείτε νέες σοδειές όταν βγαίνουν στην αγορά γιατί τότε οι ξηροί καρποί είναι καλύτερης ποιότητας.

– Τους φυλάσσουμε σε μέρος ξηρό και δροσερό: η υγρασία τούς μουχλιάζει ενώ με τη ζέστη ταγκίζουν και αλλοιώνεται η γεύση τους. Το καλοκαίρι τους διατηρούμε σε κλειστά σκεύη στο ψυγείο.
– Στα αράπικα και στα φιστίκια Αιγίνης (λιγότερο σε αμύγδαλα και φουντούκια) προσοχή στις καρκινογόνες αφλατοξίνες-μυκοτοξίνες, μη ορατές στο γυμνό μάτι. Είναι πιθανό να προκληθούν είτε από τη μη σωστή καλλιέργεια είτε από τη μη σωστή συντήρηση. Γι’ αυτό το λόγο, οι περισσότεροι ξηροί καρποί ελέγχονται πριν βγουν στην αγορά από το Γενικό Χημείο τους Κράτους, ενώ γίνονται και κατά τόπους έλεγχοι όταν ήδη πωλούνται στην αγορά.
– Στο κοκτέιλ ξηρών καρπών που συχνά προσφέρουν σε μπαρ προσέχουμε να μην είναι «μαλακωμένοι» και να μην έχουν υγρασία.
– Προσοχή στις αλλεργίες που συχνά προκαλούν οι ξηροί καρποί. Μπορεί να προκύψουν ξαφνικά ακόμα κι αν τρώγαμε για χρόνια το συγκεκριμένο ξηρό καρπό. Αν εμφανίσουμε έστω και μια ελαφριά αντίδραση, το διερευνούμε με τη βοήθεια αλλεργιολόγου, επειδή την επόμενη φορά η αντίδραση μπορεί να είναι σοβαρότερη. Οι αλλεργικοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και με τα έτοιμα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν υπολείμματα ξηρών καρπών.
– Προτιμούμε τους ωμούς από τους αλατισμένους και ψημένους ξηρούς καρπούς.