Σε κάθε «τικ» του ρολογιού, κάθε λεπτό της ώρας, κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο, μέσα σε κάποιο χειρουργείο ή σε κάποια αίθουσα υποδοχής επειγόντων περιστατικών, κάποιος έχει ανάγκη από αίμα. Μπορεί να είναι το θύμα ενός τροχαίου, ένα μικρό παιδάκι που τραυματίστηκε ή που νοσεί, ένας ή μία συνάνθρωπος που πρέπει να υποστεί μια επέμβαση. Οι αφορμές είναι πολλές αλλά οι ανάγκες πολύ μεγαλύτερες γιατί, δυστυχώς, το αίμα –αυτό το πολύτιμο υγρό που μεταγγίζει τη ζωή- σπανίζει…
Συγκεκριμένα κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες ανά 1.000.000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 φιάλες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.
Ας το σκεφτούμε λοιπόν αυτό, όχι μόνο επειδή την επόμενη στιγμή, ώρα, μέρα μπορεί να είναι κάποιος δικός μας που θα ανάγκη από αίμα, αλλά επειδή ο τρόπος να γίνουμε εθελοντές αιμοδότες είναι τόσο απλός, ώστε δεν έχουμε κανένα λόγο να τον «αποφεύγουμε»… Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα 10λεπτο από τη ζωή μας και 400 κυβικά εκατοστά από τα 6 περίπου λίτρα αίματος που περιέχει ο οργανισμός μας. Η σχετικά ελάχιστη αυτή ποσότητα που θα δωρίσουμε ανώδυνα και ακίνδυνα, αναπληρώνεται αμέσως, χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό όμως που κερδίζουμε, ξέροντας ότι συμβάλαμε ίσως στο να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή, είναι ανεκτίμητο…
Για την ιστορία: η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και άλλους φορείς καθώς είναι η επέτειος γενεθλίων του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους ενώ, το 1930, τιμήθηκε γι’ αυτό με το Nobel Ιατρικής.