Η νέα σημασία της πρόληψης
Το αναπόφευκτο πέρασμα του χρόνου είναι κάτι που αναμφίβολα μας τρομάζει, γεννά ανασφάλειες, φόβους… Αυτό βέβαια ισχύει όταν είμαστε υγιείς γιατί, αν απειληθούν η υγεία ή και η ζωή μας, τότε ο ερχομός των γηρατειών μετατρέπεται σε ευχή! Πάντως, όπως και να το κάνουμε, κανείς δεν χαίρεται με την προοπτική ότι, σταδιακά, οι λειτουργίες του οργανισμού του θα φθίνουν και οι δυνατότητές του θα περιορίζονται. Τα γηρατειά αποτελούν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα με πολλές πτυχές και εμείς στην ΑΚΟΣ νιώθουμε την υποχρέωση να το προσεγγίσουμε χωρίς μελοδραματισμούς, αλλά με ρεαλισμό και σοβαρή σκέψη.
Νέα δεδομένα, νέες ανάγκες
Τα τελευταία χρόνια, με την αξιοσημείωτη αύξηση του προσδόκιμου ζωής στο δυτικό κόσμο, η παραδοσιακή 3η ηλικία έχει εξελιχθεί σε μια ενδιάμεση περίοδο της ζωής που προηγείται των γηρατειών. Οι σημερινοί 60ρηδες ή 70ρηδες παραμένουν πολύ συχνά δραστήριοι και δημιουργικοί. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο βέβαια, δημιουργεί όμως ταυτόχρονα νέα δεδομένα άρα και νέες ανάγκες. Είναι δεδομένο λόγου χάρη ότι, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, τόσο θα αυξάνονται και οι πιθανότητες να προσβληθεί από κάποια σοβαρή νόσο, όπως είναι ο καρκίνος.
Πρόβλεψη, πρόγνωση, πρόληψη
Είναι λοιπόν ανάγκη να σκεφτούμε τη σημασία της πρόβλεψης και της πρόγνωσης με νέα «ατζέντα». Όσο νωρίτερα δηλαδή υιοθετήσουμε υγιεινές συνήθειες, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να διανύσουμε την 3η και 4η ηλικία της ζωής μας χωρίς προβλήματα που θα μας στερήσουν την υγεία, ίσως και την αξιοπρέπεια…
Με λίγα λόγια:
-Στα 20 προσπαθούμε να μην υποκύψουμε σε βλαβερές συνήθειες, όπως κάπνισμα, ποτό κλπ., που συσσωρεύουν ζημιές στον οργανισμό μας.
-Στα 30 φροντίζουμε να απαλλαγούμε από τέτοιες βλαβερές συνήθειες και να υιοθετήσουμε νέες, υγιεινές, όπως σωστή διατροφή και άσκηση.
-Στα 40, σε συνεννόηση με το γιατρό μας, συστηματοποιούμε και ακολουθούμε μια ρουτίνα προληπτικών εξετάσεων (τσεκ απ)
-Στα 50 προσαρμόζουμε τη διατροφή και την άσκηση –αλλά και το συστηματικό τσεκ απ της υγείας μας- στις νέες ανάγκες της ηλικίας μας.
-Στα 60 και στα 70, παράλληλα με τη φροντίδα της υγείας μας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και στη φροντίδα του πνεύματός μας, ενισχύοντας τις δραστηριότητες που μας δίνουν χαρά και που ακονίζουν το μυαλό μας. Είναι σημαντικό, στο σημείο αυτό της ζωής, να μην το βάλουμε κάτω!
Και μια συμβουλή
Αν έχουμε στο περιβάλλον μας έναν ηλικιωμένο άνθρωπο με σοβαρή νόσο, τον αντιμετωπίζουμε όπως του αξίζει! Του εξασφαλίζουμε, στο βαθμό που μπορούμε, την καλύτερη φροντίδα με αγάπη, του δίνουμε το δικαίωμα να δοκιμάσει μια ρεαλιστική θεραπεία και να μη νιώσει ότι τον θεωρούμε έτσι ή αλλιώς «ξοφλημένο» και τον ενημερώνουμε, ώστε να έχει τη δυνατότητα της συν-απόφασης.