Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!
Τώρα που έχουν κοπάσει οι εκδηλώσεις για την παγκόσμια μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού, είναι ευκαιρία να θυμίσουμε ότι ο πραγματικός κίνδυνος που απειλεί πλέον στις μέρες μας τις γυναίκες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Ας εξοβελίσουμε λοιπόν μια για πάντα το τσιγάρο από τη ζωή μας και ταυτόχρονα ας είμαστε συνεπείς στις προληπτικές εξετάσεις μας. Η καλή μας υγεία είναι στο χέρι μας!
Αν και παγκοσμίως έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού , ταυτόχρονα έχει μειωθεί ο αριθμός των θανάτων, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ενημέρωση των γυναικών μέσα από την κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των απλών πολιτών άρχισε να αποδίδει καρπούς. Ο δρόμος όμως είναι ακόμη μακρύς και καλό είναι να ξαναθυμηθούμε τους τρείς βασικούς δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει η γυναίκα για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
1. Ο τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς κάποιες επιλογές μας αυξάνουν τον βαθμό κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και κάποιες άλλες μας προστατεύουν. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:
· Η λήψη οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, τουλάχιστον για διάστημα 4 ετών, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 20%.
· Η συχνή κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 50%. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, με κυριότερη πηγή το ελαιόλαδο
· Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 16%.
· Τα συσσωρευμένα κιλά, ειδικά γύρω από την περιοχή της μέσης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
· Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με επάγγελμα γραφείου είναι ένας παράγοντας που ενοχοποιείται για την εμφάνιση της νόσου. Όσες ασκούνται και στον ελεύθερο χρόνο τους ή η εργασία τους απαιτεί κίνηση έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.
· Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του ήπατος να μεταβολίζει τα οιστρογόνα, με αποτέλεσμα ο μαστός να εκτίθεται σε αυξημένους κινδύνους λόγω οιστρογόνων.
· Όχι στο κάπνισμα, χωρίς να χρειαστεί να επιχειρηματολογήσουμε περισσότερο …
· Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της γυναίκας να παρουσιάσει τη νόσο.
2. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός για κάθε γυναίκα. Μιλάμε για τον ετήσιο έλεγχο που πρέπει να κάνει, ανεξάρτητα από το αν εμφανίζει συμπτώματα ή αν ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, έχει δηλ. οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος περιλαμβάνει την τακτική αυτοεξέταση των μαστών, τη μαστογραφία και το συνοδό υπερηχογράφημα. Η μαστογραφία ξεκινά συνήθως όταν η γυναίκα γίνει 40 ετών ενώ για όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό πολύ νωρίτερα.
3. Το οικογενειακό ιστορικό . Αν η γυναίκα έχει οικογενειακό ιστορικό και πολύ περισσότερο αν ο μαστός της εμφανίζει αλλοιώσεις, τότε πρέπει να εντείνει τους ελέγχους σε τακτικότερα χρονικά διαστήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Επιπρόσθετα να εκτιμήσει τον κίνδυνο μέσω γονιδιακού ελέγχου.
Η πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού βελτιώνει ουσιαστικά την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής. Ο καρκίνος μαστού είναι η περίπτωση του καρκίνου με τις μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση.