Ο προληπτικός έλεγχος έχει αυξήσει τα τελευταία χρόνια τον αριθμό των ασθενών με διαγνωσμένο καρκίνο του προστάτη και μάλιστα σε νεαρές ηλικίες. Είναι ένα δεδομένο που κάνει επιτακτική την αναγκαιότητα για θεραπευτικές επιλογές εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες στο προφίλ του ασθενή. Σε αυτήν τη μάχη η μέθοδος της βραχυθεραπείας, ολοένα και κερδίζει έδαφος.
Η καλύτερή θεραπεία σε μία ασθένεια κρίνεται από το άρτιο αποτέλεσμα, τις ελάχιστες παρενέργειες και το χαμηλό κόστος. Είναι ακριβώς τα σημεία στα οποία πλεονεκτεί η Βραχυθεραπεία.
Αποτελεσματικότητα: Σε ασθενείς χαμηλού κινδύνου, τα ποσοστά ίασης είναι υψηλότερα ή αντίστοιχα με εκείνα της χειρουργικής επέμβασης ή της εξωτερικής ακτινοβολίας η οποία επίσης εμφανίζει ελαχιστότατες παρενέργειες. Σε ασθενείς μεσαίου κινδύνου ή υψηλού κινδύνου, ο συνδυασμός βραχυθεραπείας και εξωτερικής ακτινοθεραπείας έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα από τη χειρουργική επέμβαση.
Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος: Η βραχυθεραπεία είναι η εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων δια μέσω του περίνεου- υπό την καθοδήγηση του διορθικού υπερήχου- στον προστάτη αδένα. Η μέθοδος εφαρμόζεται από εξειδικευμένη ομάδα ουρολόγου και ακτινοθεραπευτή ογκολόγου. Κατά την εμφύτευση σπόρων- ραδιενεργών κόκκων δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα ούτε πόνος. Επιπρόσθετα, η λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος επηρεάζεται σπάνια με την ακράτεια να εμφανίζεται παροδικά σε λιγότερο από 1% των ασθενών. Να σημειωθεί ότι η σεξουαλική λειτουργία του ασθενή μετά τη βραχυθεραπεία, παραμένει στα ίδια επίπεδα πριν την επέμβαση και αυτή είναι μία παράμετρος που επηρεάζει καθοριστικά μεγάλο αριθμό ασθενών προκειμένου να την επιλέξουν για την θεραπεία τους.
Αναφορικά με το κόστος είναι η πιο οικονομικά αποδοτική θεραπεία σε σύγκριση με τη χειρουργική αφαίρεση του προστάτη και την εξωτερική ακτινοβολία. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι η λειτουργία του εντέρου εμφανίζει σπάνια κλινικά σημαντικό ερεθισμό. Η εμφύτευση πραγματοποιείται σε μια συνεδρία- άπαξ – και δεν συνδέεται με απώλεια αίματος. Η παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο περιορίζεται σε 1-2 διανυκτερεύσεις και στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του.
Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου επικυρώνουν έγκυρες επιστημονικές εργασίες γερμανών επιστημόνων των τελευταίων χρόνων (2000-2010) οι οποίες βασίστηκαν σε μεγάλο αριθμό ασθενών με καρκίνο προστάτη (52. 000). Με βάση αυτές τις έρευνες η βραχυθεραπεία σαν μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με την εξωτερική ακτινοθεραπεία -ανάλογα με το στάδιο της νόσου- αποτελεί ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία, τουλάχιστον ισοδύναμη αν όχι καλύτερη από την χειρουργική επέμβαση. Εδώ να σημειωθεί ότι η βραχυθεραπεία εφαρμόζεται επιτυχώς στην Ελλάδα για πάνω από μία δεκαετία.
Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ένας στους έξι άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών.