Ο γυναικείος μαστός είναι σύμβολο θηλυκότητας, μητρότητας, σεξουαλικότητας, καταπίεσης, απελευθέρωσης αλλά και νόσου!
Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή κακοήθειας του γυναικείου φύλου. Μία στις 12 Ελληνίδες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας στην ακτινοδιαγνωστική ειδικότητα, με τη ψηφιακή μαστογραφία και μαγνητική μαστογραφία έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο του μαστού, όπου η διάγνωση επιτυγχάνεται στα πρώιμα στάδια – κάτι που σημαίνει υψηλότερα ποσοστά πλήρους ίασης.
Στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε η Δρ Δέσποινα Κατσώχη Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος μετά από πρόσκληση του Συλλόγου «Άλμα Ζωής», προκειμένου να μιλήσει στην 1η Βαλκανική Συνάντηση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ανέπτυξε εισήγηση με θέμα τον μαστό, που αποτελεί το αρχαιότερο σύμβολο της γυναίκας και πώς αυτό παρουσιάζεται και προβάλλεται στον σύγχρονο κόσμο του διαδικτύου.
Με την συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων του χώρου αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά η σημασία της πρόληψης στη νόσο του καρκίνου του μαστού. Τοπικοί Σύλλογοι αποθεραπευμένων και οι αντίστοιχοι Σύλλογοι των γειτονικών βαλκανικών χωρών, ενώθηκαν για να τονίσουν την σημασία της συσπείρωσης όλων μας για την καταπολέμηση της νόσου και των προκαταλήψεων.
Στην ομιλία της η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη έκανε μία αναδρομή στον συμβολισμό του μαστού στο πέρασμα των αιώνων μέσα από την ιστορία και την τέχνη. Υπογράμμισε επίσης, πως η ακτινοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού και συντελεί στην διατήρηση του στήθους, στον τοπικό έλεγχο της νόσου όπως και στην αύξηση της συνολικής επιβίωσης των ασθενών. Η χρήση της τεχνολογίας δεν συμβάλλει μόνο στην εξέλιξη και βελτίωση των θεραπευτικών τεχνικών αλλά και στον τρόπο που ενημερώνονται οι γυναίκες για την ασθένεια, την πρόληψη και την θεραπεία. Επίσης, αναφέρθηκε και στην πρωτοπόρα εφαρμογή mastos, που υπενθυμίζει στην γυναίκα την ετήσια μαστογραφία αλλά και την μηνιαία ψηλάφηση του μαστού. Μεγάλη απήχηση είχε και το «Ημερολόγιο Αποθεραπείας» το οποίο είναι ένα εργαλείο στα χέρια κάθε γυναίκας που έχει αποθεραπευτεί.