Ο αγώνας ενάντια στον καρκίνο μετρά όλο και περισσότερες νίκες, καθώς στρατιές αποθεραπευμένων, ζουν, εργάζονται και ονειρεύονται ανάμεσά μας.

Η έρευνα πάνω στους επιζώντες του καρκίνου γίνεται όλο και πιο εκτεταμένη καθώς διαρκώς αυξάνονται, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην ψυχολογική, υλική και ιατρική φροντίδα που τους παρέχεται, η οποία κρίνεται εν πολλοίς ελλιπής, πολύ περισσότερο στη χώρα μας που έχει ανεπαρκείς υποδομές.
Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με προηγμένες θεραπείες για τον καρκίνο οδήγησαν στην μακροβιότερη επιβίωση των καρκινοπαθών μετά τη διάγνωση. Το 68% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο στην Αμερική επιβιώνει τουλάχιστον για 5 χρόνια και το 60% από τους περίπου 12.000.000 επιζήσαντες της νόσου είναι ηλικίας από 65 και πάνω. Η ηλικία, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής, μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο όχι μόνο άτομα με καρκίνο, αλλά και ασθενείς με διαβήτη, καρδιολογικές παθήσεις κ.ά.
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2012, ζούσαν στην Αμερική 13, 7 εκατομμύρια επιζώντων του καρκίνου, με την πρόβλεψη να αγγίξουν τα 18.000.000 το 2022. Το 64% αυτού του πληθυσμού έχει ζήσει 5 χρόνια περισσότερο από το αναμενόμενο, το 40% έχει ζήσει περισσότερο από 10 χρόνια, ενώ το 15% έχει επιβιώσει παραπάνω από 20 χρόνια μετά τη διάγνωση. Τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει και θα ζήσουν 5 χρόνια τουλάχιστον μετά τη διάγνωση θα αυξηθεί κατά 37% (11,9 εκ.)
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται φανερή η ανάγκη δημιουργίας ενός οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των (μακροχρόνια) επιζώντων του καρκίνου και των αυξημένων ιατρικών αναγκών τους.
Να σημειωθεί ότι χρήσιμα συμπεράσματα έχουν προκύψει από έρευνες που έχουν διενεργηθεί σε αποθεραπευμένους, σύμφωνα με τα οποία:
• Οι γηραιότερες γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα και ακολουθούσαν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, μείωσαν τον κίνδυνο θνησιμότητας.
• Ο έλεγχος του βάρους έχει διαπιστωθεί επανειλημμένα ότι αποτελεί βασικό παράγοντας ευζωίας.
• Οι χορτοφαγικές δίαιτες δείχνουν να προστατεύουν αποτελεσματικά τον οργανισμό από τον καρκίνο, προσφέρουν γενικότερη προστασία και ειδικότερα στους καρκίνους που προσβάλλουν γυναίκες.
• Το 2011, με βάση τη σύγκριση μίας ομάδας επιζώντων του καρκίνου που γυμνάζονταν και μίας άλλης που δεν το έκανε, οι οποίοι ταυτόχρονα κατέγραφαν τη διάθεση τους, προέκυψε ότι η σωματική άσκηση διάρκειας τουλάχιστον 30’ την ημέρα έχει θετικά αποτελέσματα πάνω στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Καλύτερα αποτελέσματα είχαν οι επιζώντες που ακολουθούσαν συγκεκριμένα προγράμματα με άτομα που τους επέβλεπαν σε σύγκριση με την γυμναστική που έκαναν οι επιζώντες μόνοι τους στο σπίτι. Η σωματική άσκηση ωφελεί τον οργανισμό κάνει τους επιζώντες να νιώθουν λιγότερο πόνο και κόπωση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών.