Το τσιγάρο αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει κάνει ευάλωτους τους νέους ανθρώπους ακόμη και κοντά στα 35 έτη που πάσχουν όλο και περισσότερο από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια που θεωρείται η νόσος των καπνιστών.
Συνεχή αύξηση παρουσιάζει η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια στους νέους, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες σήμερα περίπου 25.000 Έλληνες παραγωγικής ηλικίας από 30 έως 49 ετών πάσχουν από τη νόσο.
Η ανησυχητική αύξηση οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα και δευτερευόντως στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σε παράγοντες επιβαρυντικούς από χώρους εργασίας και σε γονιδιακά αίτια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαο Κουλούρη, σήμερα περίπου το 5% των πασχόντων από ΧΑΠ, από τους συνολικά 500.000 που υπάρχουν στη χώρα μας, είναι νέοι στην ηλικία.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η νόσος δεν αφορά πια μόνο τους ηλικιωμένους καθώς το τσιγάρο καταστρέφει όλο και πιο νέες ηλικίες. Είναι ενδεικτικό ότι το 22% των ασθενών είναι 45 έως 54 ετών και το 28% από 55 έως 64 ετών.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια –που θεωρείται η νόσος των καπνιστών- αποτελεί σήμερα την 4η αιτία θανάτου τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 10,6% όσων εμφανίζουν απόφραξη των πνευμόνων δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν στο γιατρό.
Γι αυτό άλλωστε και το 4% του πληθυσμού που πάσχει από ΧΑΠ εμφανίζουν αδιάγνωστη απόφραξη των αεραγωγών στους πνεύμονες.
Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι: εύκολο λαχάνιασμα, δύσπνοια, χρόνιος βήχας, εύκολη κόπωση, συχνά κρυολογήματα και μεταξύ άλλων απόχρεμψη.
Σε ό,τι αφορά στις θεραπείες, πλέον είναι διαθέσιμα αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών, τα οποία διευκολύνουν τους πνεύμονες στη λειτουργία τους. Μάλιστα η εξέλιξη πια της επιστήμης έχει δημιουργήσει και θεραπείες που απαιτούν χρήση μόνο μία φορά την ημέρα.
Νέα αποτελεσματική μέθοδος για να κόψετε το κάπνισμα
Μέθοδο διακοπής καπνίσματος με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας δημιούργησε Γερμανίδα επιστήμονας που υπόσχεται να απαλλάξει έναν στους δύο καπνιστές από τη βλαβερή αυτή συνήθεια. Η μέθοδος της Ούρσουλα Γκροχ βασίζεται σε τρεις πυλώνες.
Στο πρόγραμμα σκέψης, στο οποίο εκπαιδεύεται ο εγκέφαλος να κάνει θετικές σκέψεις, στην αρωματοθεραπεία που συμβάλλει στη διατήρηση των θετικών σκέψεων και στο κομμάτι της διατροφής που εμποδίζει την εμφάνιση των καταθλιπτικών συναισθημάτων και της αύξησης του σωματικού βάρους.
Πριν από την έναρξη του προγράμματος, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να προμηθευτεί από το φαρμακείο ένα μίγμα αιθέριων ελαίων πορτοκαλιού, λεμονιού και κανέλας, το οποίο συμβάλλει στη μείωση του άγχους, καθαρίζει τη σκέψη και δημιουργεί συναισθήματα ασφάλειας.
Εν συνεχεία ξεκινάει ένα διάστημα διαλογισμού διάρκειας έξι εβδομάδων. Για ένα εικοσάλεπτο κάθε πρωί, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να κάθεται σε ήρεμο περιβάλλον και να κάνει θετικές σκέψεις, με μικρές ασκήσεις που υποδεικνύονται στο πρόγραμμα.
Μετά την ολοκλήρωση αυτού του βήματος, ο καπνιστής πρέπει να περάσει ακόμη έξι εβδομάδες ακολουθώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, με τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως για παράδειγμα πολλά λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Στόχος είναι η σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και κατ’ επέκταση η εξάλειψη των αρνητικών συναισθημάτων.
Οι δύο αυτές φάσεις θα πρέπει να έχουν διάρκεια το λιγότερο έξι εβδομάδες, ενώ ιδανικά θα πρέπει να επαναληφθούν δύο έως τρεις φορές, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η γιατρός Ούρσουλα Γκροχ στη μελέτη της. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης και στην προετοιμασία για το κάπνισμα του τελευταίου τσιγάρου.
Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει αρχικά να μυρίσει το μίγμα της αρωματοθεραπείας και εν συνεχεία να φέρει στο μυαλό του την εικόνα του ως καπνιστή: η αναπνοή και τα χέρια μυρίζουν νικοτίνη, η επιδερμίδα του είναι θαμπή και ο ίδιος μονίμως κουρασμένος. Αμέσως μόλις το ανάψει, θα πρέπει να πει στον εαυτό του πως αυτή είναι η τελευταία φορά στη ζωή του που καπνίζει και μόλις το σβήσει, να πετάξει το πακέτο και όλα τα τασάκια του σπιτιού.