Διανύοντας τον πέμπτο χρόνο δράσης της, η ΑΚΟΣ με «ψυχή» της την Πρόεδρό της ογκολόγο ακτινοθεραπευτή Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, έχει εγγράψει σημαντικές υποθήκες τόσο στον αγώνα ενημέρωσης των πολιτών για τη σημαντικότητα της πρόληψης στον καρκίνο- μέσα από την Πανελλαδική εκστρατεία της που βρίσκεται σε εξέλιξη- όσο και με τη διενέργεια επιστημονικών ερευνών αλλά και τη διοργάνωση διεπιστημονικών συναντήσεων.
Ο καρκίνος του πνεύμονα και μάλιστα η θέασή του «με μία άλλη ματιά», βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης διεπιστημονικής συνάντησης που διοργάνωσε η ΑΚΟΣ στην Αθήνα με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων από το χώρο της ογκολογίας και στάθηκε η αφορμή για τη σημερινή μας συζήτηση, η οποία μοιραία επεκτάθηκε στο σύνολο των δράσεων της.
Healthpost: Με την διεπιστημονική συνάντηση για τον καρκίνο του πνεύμονα, εγγράψατε μία ακόμη σημαντική δράση της ΑΚΟΣ, η οποία συνεισφέρει στον επιστημονικό διάλογο. Ποια ανάγκη γέννησε τη θέαση του καρκίνου του πνεύμονα «με μία άλλη ματιά» και τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η «άλλη ματιά»;
Δ.Κ: Αυτή η «άλλη ματιά» επιτάσσει την ολιστική προσέγγιση του ασθενή (βιο-ψυχο-κοινωνική) και την εξατομικευμένη φροντίδα του, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα, με την παράλληλη στήριξη του οργανισμού, του ψυχισμού και του κοινωνικού του περιβάλλοντος. Είναι μία παγκόσμια τάση με στόχο την αποκατάσταση και τη λειτουργικότητά του. Σώμα και ψυχή είναι συγκοινωνούντα δοχεία που πρέπει να φροντίζουμε παράλληλα. Αυτές οι διεπιστημονικές συναντήσεις μάς δίνουν την ευκαιρία να βρισκόμαστε κοντά, να ανταλλάσσουμε απόψεις και να ενημερωνόμαστε για τις νεότερες εξελίξεις στο επιστημονικό μας πεδίο. Μου αρέσει να τις παρομοιάζω με παραγωγικές κυψέλες που το προϊόν τους οδηγεί στην βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στον ασθενή.
Healthpost: Σε αυτές τις συναντήσεις συμβάλλετε στον επιστημονικό διάλογο και με τα αποτελέσματα ερευνών που διενεργεί η ΑΚΟΣ. Μέχρι σήμερα έχετε διενεργήσει έρευνες για τη διατροφή, το κάπνισμα, την πρόληψη και όχι μόνο…
Δ.Κ: Μας ενδιαφέρει να τεκμηριώνουμε τις στοχευμένες δράσεις της ΑΚΟΣ. Είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τον τρόπο σκέψης και τις συμπεριφορές των ανθρώπων στους οποίους αγωνίζεσαι να παράσχεις ενημέρωση και βοήθεια. Η ΑΚΟΣ κινείται σε δύο πεδία: το κοινωνικό και το επιστημονικό. Αφενός διοργανώνουμε συντεταγμένες δράσεις που προωθούν ένα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής στο γενικό πληθυσμό και αφετέρου διενεργούμε επιστημονικές εκδηλώσεις αλλά και επιστημονικές έρευνες με στόχο να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών στους πάσχοντες από καρκίνο και στις οικογένειές τους. Ο αγώνας μας είναι διμέτωπος.
Healthpost: Ποια είναι τα νεότερα στοιχεία που έδωσε η περαιτέρω επεξεργασία της έρευνας της ΑΚΟΣ για το κάπνισμα με την προσθήκη ερωτηματολογίων στα οποία απάντησαν ογκολογικοί ασθενείς;
Δ.Κ: Χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ στην έρευνά μας για το κάπνισμα διότι το βασικό μας εύρημα, ότι οι καπνιστές δεν έχουν συναίσθηση του βαθμού εξάρτησής τους από την νικοτίνη αποδεικνύει ότι χρειάζεται εντατικοποίηση του αγώνα να αποκτήσουν αυτήν τη συναίσθηση. Αυτήν τη φορά εστιάσαμε στο βαθμό εθισμού στο κάπνισμα του ογκολογικού ασθενή και τα ευρήματα μας τεκμηριώνουν την ανάγκη η διακοπή του καπνίσματος να αποτελεί μέρος του θεραπευτικού σχήματος. Ειδικότερα, διαπιστώσαμε ότι όσο αυξάνονται τα πακέτα και ο χρόνος καπνίσματος, τόσο αυξάνεται και ο βαθμός εθισμού, τον οποίο επηρεάζουν και οι φίλοι καπνιστές, σε αντίθεση με τις καπνιστικές συνήθειες της οικογένειας. Αν δηλ. καπνίζουν οι γονείς αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Και κάτι ακόμη: Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο ενδιαφερόμαστε να κόψουμε το τσιγάρο αλλά αν ξεκινήσαμε να καπνίζουμε σε μικρή ηλικία, αυτό αυξάνει τον βαθμό εξάρτησης αλλά και τον βαθμό δυσκολίας στη διακοπή του.
Healthpost: Πού «σκοντάφτει» ο αγώνας ενάντια στο τσιγάρο;
Δ.Κ: Στο ότι εξακολουθεί να είναι μία κοινωνικά αποδεκτή συνήθεια. Ο καπνιστής απολαμβάνει της ανοχής των μη καπνιστών. Αντιλαμβάνεστε ότι χρειαζόμαστε νέα κοινωνικά πρότυπα τα οποία θα οικοδομήσουν νέες συνήθειες και τότε ίσως βρεθούμε στην αρχή του νήματος στον αγώνα ενάντια στη νικοτίνη και την εξάρτηση που προκαλεί.
Healthpost: Ποια τα επόμενα βήματα της ΑΚΟΣ;
Δ.Κ: Θα συνεχίσουμε να προσθέτουμε σταθμούς στην Πανελλαδική εκστρατεία μας, που στόχο έχει να ενημερώσει τους πολίτες για τον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης στον καρκίνο. Αισίως μέχρι σήμερα έχουμε βρεθεί από την Καλαμάτα, την Κρήτη και τη Λήμνο, μέχρι τη Χίο τη Σύρο, τη Ρόδο, τη Ναύπακτο και την Ανάβρα Μαγνησίας. Έχουμε δρόμο μπροστά μας γιατί οι ανάγκες στην περιφέρεια είναι μεγάλες. Σε αυτήν την πορεία φροντίζουμε παράλληλα να ενισχύουμε και το Επιστημονικό Δίκτυο Αλληλεγγύης της ΑΚΟΣ ερχόμενοι σε επικοινωνία με τους γιατρούς της περιφέρειας, τους οποίους διασυνδέουμε με επιστήμονες της ΑΚΟΣ, ειδικούς σε θέματα ογκολογίας, με στόχο την παροχής ουσιαστικής βοήθειας στους ασθενείς με καρκίνο.
Healthpost: Όσον αφορά τους αποθεραπευμένους, τι σχεδιάζετε;
Δ.Κ: Τον Ιούνιο, όπως κάθε χρόνο θα τους τιμήσουμε με μία σημαντική δράση, η οποία αυτήν την περίοδο βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού της. Το ενδιαφέρον για το «Ημερολόγιο Αποθεραπείας», το οποίο θυμίζω διανέμουμε δωρεάν στους αποθεραπευμένους, είναι διαρκές. Πρόκειται για ένα βιβλιάριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης, που βοηθά τους αποθεραπευμένους στην τακτική και οργανωμένη παρακολούθηση της υγείας τους. Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε. Το μονοπάτι είναι ανηφορικό και… δαπανηρό μια και καλύπτουμε εξ ιδίων τις δαπάνες των αναγκών μας. Αντλώ όμως κουράγιο από τη δύναμη πυρός της ΑΚΟΣ, που δεν είναι άλλη από τους εθελοντές της.