Η ΑΚΟΣ στηρίζει τους αποθεραπευμένους
Η πρώτη Κυριακή του Ιούνη κάθε χρόνο, είναι ημέρα μνήμης και γιορτής για τους ανθρώπους που δίνουν την μάχη ή αποθεραπεύτηκαν, νίκησαν τον καρκίνο και απέδειξαν ότι δεν σημαίνει καταδίκη. Είναι μια μέρα τιμής και αναγνώρισης της αξίας του δώρου της ζωής αλλά και της αξίας εκείνων (οικογένεια, φίλοι, ερευνητές, επαγγελματίες υγείας) που τους στήριξαν.
H αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» προχώρησε στη δημιουργία ενός δικτύου παρακολούθησης αποθεραπευμένων ενηλίκων από καρκίνο.
Στόχος του δικτύου –που λειτουργεί στο πλαίσιο του συλλόγου «Κύτταρο» – είναι η εξειδικευμένη και στοχευμένη παρακολούθηση των παιδιών που αποθεραπεύτηκαν και προχώρησαν στη ζωή. Η πορεία της προσπάθειας αποτυπώνεται στο «Ημερολόγιο Αποθεραπείας», ένα συνοδευτικό βιβλιάριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης του ατόμου που ασθένησε στο παρελθόν.
Περιγράφοντας τους στόχους της ΑΚΟΣ, η Πρόεδρος της, ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη κάνει λόγο για ένα νέο όχημα που ενώνει τον εθελοντισμό με την επιστήμη και υπογραμμίζει: «Αγωνιζόμαστε για την εκρίζωση προκαταλήψεων και στιγμάτων, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η νόσος ως μία βιολογική πάθηση που θεραπεύεται και όχι ως μια κοινωνική κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομειακών και άλλων δομών, να συνεισφέρουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωή των καρκινοπαθών. Θα προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας όπου το απαιτούν εθνικές και κοινωνικές ανάγκες. Και βέβαια θα υποστηρίξουμε ολόθερμα τη δυνατότητα πρόσβασης όλων στην πληροφόρηση, σε ότι αφορά στον καρκίνο, στην πρόληψη, στη διάγνωση, στη θεραπεία, στην ανακουφιστική φροντίδα αλλά και στην ψυχολογική, συναισθηματική και πρακτική τους υποστήριξη».
Ο Καρκίνος μια από τις σοβαρότερες και συχνότερες ασθένειες της εποχής μας προσβάλλει και τα δυο φύλα και όλες τις ηλικίες σε κάθε μέρος του πλανήτη.
Αν και οι στατιστικές δείχνουν ότι η συχνότητά του αυξάνεται, εντούτοις η θνησιμότητα έχει μειωθεί σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικά, αφενός λόγω της προόδου της επιστήμης και αφετέρου λόγω της έγκαιρης διάγνωσής του, η οποία οφείλεται στην ενημέρωση των πολιτών. Ολοένα αυξανόμενος αριθμός πρώην ασθενών συνεχίζουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους μετά από μια εμπειρία με τον καρκίνο. Επίπονα ή ανώδυνα, ζουν, εργάζονται, ερωτεύονται και ονειρεύονται δίπλα μας.
Σε όλο το κόσμο, οι αποθεραπευμένοι από καρκίνο ανέρχονται σε εκατομμύρια. Ο αριθμός των ατόμων, που έχουν ασθενήσει από καρκίνο στην Ε.Ε., τις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως ανέρχεται σήμερα σε 25 περίπου εκ. (11 περίπου εκ. πολιτών στην Ε.Ε. και άλλα 12 περίπου εκ. στις ΗΠΑ), και αυξάνεται συνεχώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν 30 χρόνια, ο αριθμός στις ΗΠΑ δεν υπερέβαινε τα 3 εκ.
Οι αποθεραπευμένοι από τον καρκίνο καλούνται βεβαίως να αντιμετωπίσουν και τις αρνητικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της νόσου που εκδηλώνονται με τον φόβο της επανεμφάνισης της νόσου, την χαμηλή αυτοεκτίμηση, το άγχος και την κατάθλιψη.
Γι’ αυτό και η ΑΚΟΣ θεωρεί απαραίτητο:
- Να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τα ιατρικά, τα λειτουργικά και ψυχό-κοινωνικά αποτελέσματα του καρκίνου και της θεραπείας του.
- Nα προσδιοριστεί η ποιοτική περίθαλψη των επιζώντων καρκίνου και να καθοριστούν τις στρατηγικές για το σκοπό αυτό.
- Να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των αποθεραπευμένων από τον καρκίνο με πολιτικές που εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε ψυχό-κοινωνικές υπηρεσίες και πρακτικές ίσων ευκαιριών στην απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση.