Αν και δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς μηχανισμούς που προκαλούν τις ημικρανίες, είναι η συνηθέστερη αιτία απουσίας από την εργασία. Αν και… αγαπά περισσότερο τις γυναίκες (80%), εκτιμάται ότι το 47% των ενηλίκων έχουν πονοκέφαλο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Οι μισοί από τους πάσχοντες δεν ακολουθούν κάποια θεραπεία.
Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, οι σπασμοί των αιμοφόρων αγγείων ή η διαστολή τους, ερεθίζει τους υποδοχείς του πόνου. Πονοκέφαλο μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη στις περιοχές που περιβάλλουν και στηρίζουν το κεφάλι (πρόσωπο, αυχένας, σπονδυλική στήλη) ή έχουν σχέση με το νευρικό, μυϊκό ή κυκλοφορικό σύστημα.
Ο πονοκέφαλος, μας προειδοποιεί για ενδοκρινολογικές παθήσεις όπως η υπογλυκαιμία, για προβλήματα των οστών της γνάθου, όπως οι έγκλειστοι φρονιμίτες: μπορεί να οφείλεται και στο ότι τρίζουμε τα δόντια μας κατά τον ύπνο. Τον προκαλούν επίσης προβλήματα στα αυτιά (ωτίτιδες) και παραρινοκολπίτιδες (ιγμορίτιδα και αλλεργική ρινίτιδα).
Πονοκέφαλο όμως μπορούν να προκαλέσουν και μη παθολογικές αιτίες:
Στρες, κατάθλιψη, παχυσαρκία, ροχαλητό, υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, σοκολάτας, κάποιων τυριών ή αλκοολούχων ποτών.
Υπερκόπωση, έλλειψη ύπνου, καθιστική ζωή.
Αλλαγές του καιρού, ατμοσφαιρική ρύπανση.
Πολλές ώρες στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.
Κακή συντήρηση συστημάτων αερισμού και κλιματισμού, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροβίων.
Ορμονικά αίτια, κυρίως στις γυναίκες.
Τα είδη του πονοκέφαλου
Τα βασικά είδη πονοκεφάλου είναι η απλή κεφαλαλγία τάσεως- η πιο συνηθισμένη- η ημικρανία με ή χωρίς αύρα και η αθροιστική κεφαλαλγία. Η ημικρανία είναι ο «γυναικείος πονοκέφαλος» καθώς εμφανίζεται κυρίως στη φάση της περιόδου και είναι ο δεύτερος σε συχνότητα εμφάνισης.
Αν τα πρώτα επεισόδια ημικρανίας εμφανισθούν σε παιδική ή εφηβική ηλικία, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως κληρονομικός πονοκέφαλος: το 70% των πασχόντων αναφέρει ότι κάποιος από τους γονείς του έχει ημικρανίες. Στην ημικρανία με αύρα, προειδοποιητικά συμπτώματα, όπως οπτική διαταραχή, ξεκινούν περίπου μία ώρα πριν την κρίση. Στην ημικρανία χωρίς αύρα, παρατηρούνται αρκετές κρίσεις στη διάρκεια του μήνα, που διαρκούν από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες. Το κεφάλι πονάει μόνον από τη μία πλευρά, ο ασθενής έχει τάση για έμετο ή δεν αντέχει το φως. Η αθροιστική κεφαλαλγία ταλαιπωρεί κυρίως τους άνδρες και εμφανίζεται μετά τα τριάντα. Οι πόνοι εμφανίζονται έως και 8 φορές την ημέρα, για 45 λεπτά και για διαστήματα μηνών. Συνήθως πονά πολύ το ένα από τα δύο μάτια, έχει δάκρυα ενώ η γύρω περιοχή είναι κόκκινη και πρησμένη.
Για τον απλό πονοκέφαλο
Μασάζ. Τρίψτε τους κροτάφους ή ζητήστε να σας κάνουν μασάζ σε λαιμό, πλάτη, κεφάλι ή τον ώμο.
Άσκηση. Καθημερινό περπάτημα, κολύμπι και ποδήλατο λειτουργούν ευεργετικά.
Σκοτάδι και ηρεμία. Ξαπλώσετε με κλειστά φώτα και τηλεόραση για να χαλαρώσουν όλες οι μυϊκές ομάδες και να μειωθεί η δυσφορία.
Ζεστή κομπρέσα στο ύψος των κροτάφων. Για πόνους στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στο ύψος του λαιμού.
Κρύα κομπρέσα. Για πονοκέφαλο, ωστόσο, που επικεντρώνεται στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού.
Διατροφή. Όσο διαρκεί ο πονοκέφαλος, αποφύγετε καφεΐνη, αλκοόλ, ενεργειακά ποτά ή ποτά τύπου κόλα, ειδικά τα light, φαινυλαιθυλαμίνη (ανιχνεύεται σε σοκολάτα και τυρί), τυραμίνη (εντοπίζεται σε ξηρούς καρπούς, κρέατα, τυριά και σόγια) αλλά και το γλυκαντικό ασπαρτάμη.
Άφθονο νερό, με μερικές σταγόνες φρέσκου λεμονιού.
Αερίζουμε συχνά τον χώρο.
Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πρόληψη των πονοκεφάλων ενώ ωφελούν και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
Πότε να επισκεφθώ το γιατρό;
Αν ταλαιπωρείσθε τουλάχιστον τις μισές μέρες κάθε μήνα και για διάστημα άνω των τριών μηνών, πάσχετε από χρόνιους πονοκεφάλους και πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό, όπως επίσης και αν παρουσιάσατε ξαφνικά σοβαρό πονοκέφαλο, που δεν τον καταπραΰνουν τα απλά παυσίπονα.
Επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό αν:
Τον πονοκέφαλο συνοδεύει δυσκαμψία του αυχένα, πυρετός, κομμένη ανάσα, ζαλάδα, έμετος, αστάθεια, αδυναμία, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή συμπτώματα που επηρεάζουν τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη ή τον λάρυγγα.
Τα αναλγητικά δεν σας ανακουφίζουν ή λαμβάνετε μεγαλύτερες δόσεις αναλγητικών από αυτές που συστήνονται.
Η κατάσταση επιδεινώνεται.
Προηγήθηκε τραυματισμός του κεφαλιού.
Εκδηλώσατε για πρώτη φορά έντονους πονοκεφάλους και είστε άνω των 50 ετών.