Η μεσογειακή διατροφή, επιτάσσει να καταναλώνουμε όσπρια, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Τα φασόλια είναι τα δημοφιλέστερα όσπρια: μας φιλοδωρούν, με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, άμυλο, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες της ομάδας B αλλά και ανόργανα στοιχεία, όπως κάλιο. Γεμάτα φυτικές ίνες, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Για να ενισχύσουμε τις πρωτεΐνες των φασολιών, πλαισιώνουμε το γεύμα, με πατάτα, ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι ή ξηρούς καρπούς. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αποτελούν εξαιρετικό μίγμα σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Το περίβλημά τους περιέχει φλαβονοειδή με σημαντική αντιοξειδωτική δράση ενώ τα ισοφλαβονοειδή και οι λιγνάνες τους, έχουν αντιική και αντιμυκητιακή δράση.

Ωστόσο, καλό είναι να μην καταναλώνονται αν αντιμετωπίζουμε γαστρεντερικά προβλήματα (έλκος, γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα ή σε περίοδο έξαρσης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου). Το «φούσκωμα», το προκαλεί η δομή των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων τους αλλά και οι φυτικές ίνες. Να σημειωθεί ότι οι πεπτικές ενοχλήσεις συνήθως είναι εντονότερες σε όσους δεν τρώνε συχνά φασόλια.

Τα περισσότερα φασόλια είναι χαμηλά σε λιπαρά ενώ δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη, εκτός κι αν είναι εμπλουτισμένα με άλλα συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι  ελέγχουμε τις ετικέτες της συσκευασίας, ιδίως στις έτοιμες κονσέρβες φασολιών.