Διήμερο επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ
«Οι ακτίνες στην ογκολογία ακριβείας»
3 &  4 Φεβρουαρίου 2023

Η ογκολογία ακριβείας, η νέα επιστημονική επιταγή στην αντιμετώπιση του καρκίνου, θα βρεθεί στο επίκεντρο διήμερου επιστημονικού συνεδρίου της ΑΚΟΣ με θέμα: «Οι ακτίνες στην ογκολογία ακριβείας», το οποίο θα λάβει χώρα στις 3 και 4 Φεβρουαρίου 2023 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά (www.livemed.gr)

Η ογκολογία ακριβείας με οδηγό το γονιδίωμα προσεγγίζει τον ασθενή εξατομικευμένα και προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της νόσου του. Σημαντικός και ο ρόλος της ανοσοθεραπείας η οποία ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αυτοάμυνας του οργανισμού που έχουν κατασταλεί από τα καρκινικά κύτταρα. Η έγκαιρη ακτινοδιάγνωση, η ακτινοθεραπεία και η ογκολογική φαρμακευτική αγωγή λειτουργούν συνεργατικά και ενισχύουν η μία την αποτελεσματικότητα της άλλης, μέσα από μία αλληλεπίδραση.

Η ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής και Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη σημειώνει με αφορμή το διήμερο επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ: « Η ακτινοθεραπεία είναι η κατ’ εξοχήν εξατομικευμένη θεραπεία γιατί σχεδιάζεται και εκτελείται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενή. Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη οδήγησε σε μια νέα εποχή.  Η ακρίβεια της ακτινοθεραπείας έχει φτάσει πλέον σε επίπεδο χιλιοστού γιατί έχουμε οπτική επαφή με τον όγκο στόχο την ώρα της θεραπείας: βλέπουμε ακριβώς τι στοχεύουμε, τι θεραπεύουμε και τι προστατεύουμε. Έχουμε σε πραγματικό χρόνο πολύτιμες πληροφορίες για την έκβαση της νόσου και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους, διότι από την στιγμή σχεδιάζουμε τη θεραπεία, δεν επεμβαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας.  Βασιζόμαστε σε υψηλής ευκρίνειας απεικονιστικές εξετάσεις, διαθέτουμε σύγχρονα μηχανήματα, τεχνογνωσία και σχεδιάζουμε ασφαλείς θεραπείες με χαμηλές παρενέργειες. Έτσι,  φτάσαμε πλέον να εφαρμόζουμε στερεοτακτική ακτινοχειρουργική ακτινοθεραπεία, αυξάνοντας τον έλεγχο του καρκίνου με ασφάλεια και μειώνοντας παράλληλα τις παρενέργειες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια,  η διεθνής επιστημονική κοινότητα διερευνά με ενδιαφέρον τη δυναμική της συνέργειας της ακτινοθεραπείας με την ανοσοθεραπεία».

Ο ρόλος της απεικόνισης στην ογκολογία, οι μεταστάσεις, οι ουρολογικοί καρκίνοι αλλά και οι καρκίνοι μαστού, πνεύμονα, ορθού και ανώτερου πεπτικού συστήματος, η ανακουφιστική θεραπεία και φροντίδα του ογκολογικού ασθενή, η μοριακή υπογραφή και η εξατομικευμένη φροντίδα του ασθενή αλλά και η σχέση του ασθενή με τον θεράποντα ιατρό του θ’ αποτελέσουν επιμέρους ενότητες του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου της ΑΚΟΣ, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Μονάδα Χημειοθεραπείας  Γ.Ν. Βόλου «Αχιλλουπούλειο».

Και λίγα λόγια για την ΑΚΟΣ

ΑΚΟΣ στα αρχαία ελληνικά σημαίνει θεραπεία σώματος και ψυχής.  Το έργο της ΑΚΟΣ είναι κοινωνικό και επιστημονικό. Αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο προωθώντας έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής και αφετέρου στηρίζει  τους ογκολογικούς ασθενείς και τους αποθεραπευμένους. Με τις επιστημονικές ημερίδες της ενισχύει τον διάλογο των ειδικοτήτων που ασχολούνται με τον ογκολογικό ασθενή ενώ με έρευνες που διενεργεί αποτυπώνει τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σε κρίσιμα θέματα υγείας.  Η ΑΚΟΣ προσεγγίζει τον ασθενή ολόπλευρα. Δεν εστιάζει  μόνο στο πρόβλημα υγείας αλλά και στο περιβάλλον του ασθενούς: οικογενειακό, φιλικό και κοινωνικό. Γι’ αυτό και τις δράσεις της ενισχύουν πολλές  ειδικότητες ( ψυχολόγοι, διατροφολόγοι κ.α)

sinedrio-akos-febrouarios-23