Ο χειμώνας κρύβει προκλήσεις και κινδύνους! Τσιμπολόγημα, κλειστοί χώροι, περιορισμένες μετακινήσεις και λιγότερη ενυδάτωση, θα μας θέσουν εκτός… τροχιάς αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας!

Τσιμπολόγημα. Το χειμώνα κάνει…πάρτι!  Η θερμοκρασία πέφτει, μένουμε σπίτι τις περισσότερες ώρες της ημέρας ενώ η διάθεσή μας μπορεί να μην είναι η καλύτερη: είναι και η λιγοστή ηλιοφάνεια που επιτείνει την κατάσταση. Όλα αυτά οδηγούν στο τσιμπολόγημα  και μας φιλοδωρούν με παραπανίσια κιλά και λίπος, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, λίπος το οποίο ενοχοποιείται για σειρά ασθενειών. Πριν ενδώσουμε στη διπλή μερίδα φαγητού και στους…γλυκούς πειρασμούς ας έχουμε κατά νου ότι μόνο πρόσκαιρα βελτιώνουν τη διάθεσή μας.  Και δυστυχώς, καταναλώνοντας ζάχαρη και λίπος, συνήθως λέμε αντίο σε φρούτα και λαχανικά, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας

Οι «δύσκολες» ώρες. Τις ώρες που αποζητάτε κάτι γλυκό, προτιμήστε φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), δημητριακά ολικής άλεσης, φρυγανιές ή  γκοφρέτες ρυζιού ή ασχοληθείτε με κάτι που θα διώξει την ανία και θα αποσπάσει την προσοχή σας από το φαγητό.

Μην παραλείπετε γεύματα.  Ακόμη κι αν υποκύψετε στον πειρασμό του γλυκού, μην παραλείπετε κάποιο γεύμα για να γλυτώσετε θερμίδες. Προτιμότερο να καταναλώσετε μικρή ποσότητα γλυκού νωρίς το απόγευμα κι ακόμη καλύτερα να το έχετε φτιάξει εσείς,  αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με κάποιο γλυκαντικό.

Φρούτα. Μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, μαρούλια, μπρόκολα και λάχανα νοστιμίζουν το πιάτο και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Αυξάνουν τον κορεσμό και ενισχύουν το μεταβολισμό.

Ναι στο νερό. Μειώνει την όρεξη και επιτίθεται στο λίπος, ενισχύοντας το μεταβολισμό. Δοκιμάστε για ρόφημα  χλιαρό νερό με μια φέτα λεμόνι.

Ναι στις σούπες. Έχουν λίγες θερμίδες σε σχέση με άλλα φαγητά, «ζεσταίνουν», ενυδατώνουν  και προσφέρουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά.

Κινηθείτε! Ο κακός καιρός δεν είναι δικαιολογία για να τεμπελιάσετε στον καναπέ. Η γυμναστική ενισχύει τον οργανισμό και καταπολεμά κρυολογήματα και χειμωνιάτικες ιώσεις. Φορέσετε σκούφο και μπότες και βγείτε έξω!

Μην αναπνέετε απ’ το στόμα. Ο κρύος αέρας φθάνει ευκολότερα στα πνευμόνια αν αναπνέετε από το στόμα και αυξάνει τις πιθανότητες να κρυολογήσετε.

Μην καλύπτετε στόμα και μύτη με το κασκόλ. Οι υδρατμοί στο κασκόλ μπορεί να μετατραπούν σε πάγο, με αποτέλεσμα ο αέρας που θα περνά απ’ το κασκόλ να είναι πιο κρύος.

Κατάλληλα ρούχα. Για να προστατευθείτε από το κρύο αρκούν μία χοντρή μπλούζα και μία εσωτερική φανέλα που να συγκρατεί τη θερμοκρασία του σώματος. Τα  ρούχα να μην προκαλούν φαγούρα, ιδίως  αν έχετε ευαίσθητο δέρμα. Αποφύγετε μαλακτικά με χημικές ουσίες, που ενδεχομένως να προκαλέσουν αλλεργίες και εκζέματα.

Αερίστε σωστά το σπίτι. Ακόμη και μέρες με χαμηλή θερμοκρασία μην αφήνετε όλη μέρα κλειστά τα παράθυρα. Σκόνη, καπνός από το τζάκι ή από τα τσιγάρα, βλάπτουν περισσότερο από τον παγωμένο αέρα. Ανοίξτε τα παράθυρα και βγείτε έξω για αναπνεύσετε βαθιά, όχι βέβαια σε ώρες που τα τζάκια ανάβουν στο φουλ γιατί τότε τα αιωρούμενα σωματίδια κάνουν…πάρτι στις μεγάλες πόλεις.

Ντους με χλιαρό νερό. Το καυτό νερό επιτίθεται στη φυσική υγρασία και στα έλαια του δέρματος και το ξεραίνει.

Μην πλένετε συνεχώς τα χέρια με καυτό νερό και σαπούνι.  Απολυμαίνονται μεν αλλά κινδυνεύουν από ξηροδερμία. Χρησιμοποιείστε υγρό απολυμαντικό, που δεν έχει σαν βάση το αλκοόλ.

Όχι την ίδια ενυδατική κρέμα όλο το χρόνο. Συμβουλευτείτε δερματολόγο για να εξασφαλίσετε ενυδατωμένο δέρμα, όλο το χρόνο.

Μην ανεβάζετε πολύ το θερμοστάτη. Η ιδανικότερη θερμοκρασία στο σπίτι είναι γύρω στους 20°C.  Ο υγραντήρας είναι μία καλή λύση καθώς απομακρύνει την ξηρότητα που προκαλείται από την πολλή ζέστη.

Αντηλιακό και το χειμώνα. Απαραίτητη η ανάλογη προστασία και στα χείλη.