Το «άγχος της παραλίας» είναι από τα μεγαλύτερα του καλοκαιριού. Όμως δεν υπάρχουν…μαγικές συνταγές ούτε πρέπει να υποβάλουμε τον οργανισμό μας σε δοκιμασίες.

Το καλοκαίρι συνήθως νιώθουμε ενοχές για τις διατροφικές κραιπάλες του χειμώνα και προσπαθούμε να χάσουμε άμεσα βάρος με ανορθόδοξους τρόπους! Παραλείπουμε γεύματα, λιμοκτονούμε, αρνούμαστε κοινωνικές προσκλήσεις και συχνά θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.

Όχι απότομες αλλαγές. Το σώμα χρειάζεται το χρόνο του για να προσαρμοστεί. Κάνετε σταδιακά αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα αν ξαφνικά αρχίσετε να ασκείστε καθημερινά και εντατικά, μάλλον θα κουράσετε το σώμα σας και γρήγορα να  γυρίσετε στα… παλιά!

Όχι αυστηρές δίαιτες. Αν λιμοκτονήσετε ο οργανισμός θα περάσει σε θέση άμυνας και θα αρνηθεί να κάψει θερμίδες και λίπος. Κόψετε σνακ και βαρύ βραδινό, ελαττώσετε αναψυκτικά και τηγανητά και βάλετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας, ωμά ή βραστά.

Όχι στις συγκρίσεις. Κάποιοι οργανισμοί χάνουν γρηγορότερα βάρος. Μην απογοητεύστε και μην ανεβαίνετε συνεχώς στη ζυγαριά. Βάλτε πρόγραμμα στη ζωή σας και να έχετε υπομονή.

Όχι στα χάπια. Ελλοχεύουν παρενέργειες!

Ναι στην κοινωνική ζωή. Η απομόνωση φέρνει κατάθλιψη που είναι παράγοντας αύξησης βάρους. Μην αρνηθείτε προσκλήσεις για εξόδους μετά φαγητού. Επιλέξτε πρωτεΐνη και σαλάτα και απολαύστε την παρέα.

Υγιεινοί υδατάνθρακες. Δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και καστανό ρύζι χορταίνουν και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

Ναι στα γλυκά. Με μέτρο! Εναλλακτικά, τα φρούτα με τα φυσικά σάκχαρά τους καλύπτουν την ανάγκη μας για γλυκό.

Άφθονο νερό! Ενυδατώνει τον οργανισμό και συμβάλλει στην ενίσχυση του μεταβολισμού.

Τίποτα στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο. Ακόμη και… αξιοκατάκριτα εδέσματα όπως μία πίτσα, περιέχουν ενδιαφέρουσες ομάδες τροφών αλλά δεν μπορεί να αποτελούν κανόνα στη διατροφή μας. Ναι στην πίτσα με ζύμη από αλεύρι ολικής άλεσης, αλλαντικά χαμηλών λιπαρών και άφθονα λαχανικά. Κι αν καταναλώσουμε την ενέργεια της με ήπια άσκηση όπως το βάδισμα, ακόμη καλύτερα!

Το θέμα είναι να οργανώσουμε τη διατροφή μας -να μην την αφήνουμε στην τύχη ή την συγκυρία- ώστε να προσλαμβάνουμε καθημερινά όλες τις κατηγορίες τροφών. Από μικρή ηλικία πρέπει να μάθουμε να μην στερούμαστε τις απολαύσεις αλλά να τις εντάσσουμε ισορροπημένα στο διατροφικό μας πρόγραμμα.

Τη σύνθεση του πιάτου μας καθορίζουν η διατροφική του αξία, οι προσωπικές μας προτιμήσεις, η συνήθεια -ό,τι δοκιμάσαμε στο παρελθόν και μας άρεσε- η πολιτιστική-γευστική κληρονομιά ή οι πεποιθήσεις μας (π.χ. χορτοφάγοι), κοινωνικοί λόγοι (π.χ. πρόσκληση σε ένα τραπέζι) ή γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο για να επιλέξουμε την ώρα που πεινάσαμε. Συχνά η έλλειψη χρόνου μας οδηγεί στο προπαρασκευασμένο φαγητό ή επιλέγουμε με βάση το κόστος των τροφών που θα καταναλώσουμε. Είναι και οι συναισθηματικές μας ανάγκες που παίζουν τον ρόλο τους: έχουμε συνδέσει κάποιες τροφές με αισθήματα χαράς ή λύπης.

Για να συνειδητοποιήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της διατροφής στην υγεία μας, αρκεί να αναλογιστούμε ότι μόνο το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, είναι περισσότερο καθοριστικοί παράγοντες από την διατροφή, στο να αφαιρέσουν χρόνια ζωής. Και μπορεί η εμφάνιση παθήσεων (καρδιακές, καρκίνος, οδοντικές κ.ά.) να εξαρτάται μέχρι ενός σημείου από τη γενετική κατασκευή μας, ωστόσο η ανάπτυξη αυτών των παθήσεων εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από τις επιλογές μας, αν δηλαδή πίνουμε, καπνίζουμε ή αν τρώμε… σκουπίδια. Είναι στο χέρι μας να μας προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα διατροφής!