Μην αναζητάτε τη γεύση στο αλάτι αλλά στα καρυκεύματα και στα αρωματικά φυτά! Ενισχύουν τον μεταβολισμό, παρέχουν θρεπτικές ουσίες και
προστατεύουν από ασθένειες.

Η θεραπευτική δράση και οι αρωματικές ιδιότητες των καρυκευμάτων ήταν γνωστές σε πολλούς πολιτισμούς. Η θερμότητα που παράγει το σώμα περίπου 20 λεπτά μετά την κατανάλωση τους, αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και συντελεί στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Όπλο κατά του καρκίνου

Σύμφωνα με έρευνες, συστατικά τους όπως η κουρκουμίνη και η καψαϊκίνη έχουν αντικαρκινική δράση. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με προφανή οφέλη. Η ευγενώλη τους μειώνει την χοληστερόλη και περιορίζει τον σχηματισμό θρόμβων προστατεύοντας τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η μέτρια κατανάλωση καρυκευμάτων αδρανοποιεί τα βακτήρια που προκαλούν πεπτικό έλκος ενώ καρυκεύματα όπως το τσίλι ανακουφίζουν το αναπνευστικό σύστημα, μειώνουν την έκκριση της βλέννας ή την απομακρύνουν.

Ένα μίγμα καρυκευμάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μειώνει την επίδραση των λιπαρών τροφών που αυξάνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα, άρα και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Να σημειωθεί ότι τα καρυκεύματα σε λιπαρές τροφές μειώνουν περίπου κατά 30% τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Ωστόσο, χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους αν αντιμετωπίζουμε γαστρεντερικές διαταραχές ή έχουμε ιστορικό έλκους καθώς τα καυτερά μπαχαρικά αυξάνουν τα γαστρικά υγρά στο στομάχι. Είναι επίσης πιθανό να εντείνουν τη δυσπεψία ενώ αντενδείκνυνται και για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.  

Κάρυ. Μείγμα μπαχαρικών (κουρκουμάς, πιπερόριζα, κόλιανδρο, κύμινο) που περιέχει την πολύτιμη κουρκουμίνη, που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Καταπολεμά το κρυολόγημα και τις ιώσεις.

Πιπέρι: Σε μικρές ποσότητες προλαμβάνει τα εντερικά αέρια. Η πιπερίνη έχει θερμογόνες ιδιότητες αλλά αντενδείκνυται για όσους πάσχουν από γαστρίτιδα, παγκρεατίτιδα και γαστρικό έλκος.

Πιπερόριζα ή τζίντζερ. Ισχυρά αποτοξινωτική, μπορεί να καταναλωθεί φρέσκια, αποξηραμένη ή τριμμένη. Μειώνει την κυτταρίτιδα, καταπολεμά τα οιδήματα, βοηθά στην πέψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών ενώ έχει αντιρρευματικές ιδιότητες.

Κάρδαμο. Ενισχύει τον μεταβολισμό.

Σκόρδο. Με αντικαρκινική δράση, θωρακίζει την καρδιά και προστατεύει από μολύνσεις και τροφικές δηλητηριάσεις.

Κανέλα. Πηγή μαγνησίου και σιδήρου, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών ενώ αντιμετωπίζει τη δυσπεψία, τους κολικούς και τη διάρροια.

Γαρίφαλο. Τα φλαβονοειδή του προστατεύουν την καρδιά ενώ η ευγενώλη του ανακουφίζει από τον πόνο, τη δυσπεψία και τη ναυτία και έχει ήπια αντισηπτική δράση.

Ρίγανη. Με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Βασιλικός. Αποτελεσματικός για άφτρες και πονοκεφάλους, συμβάλει στην καλή λειτουργία της πέψης ενώ καταπραΰνει νεύρα και σπασμούς.

Δάφνη. Αντισηπτική και πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα. Το δαφνέλαιο είναι κατάλληλο για τους ρευματισμούς.

Δενδρολίβανο .Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος, συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης και αναζωογονεί τον καταπονημένο οργανισμό. Λειτουργεί και ενάντια σε τριχόπτωση και πιτυρίδα.

Δίκταμος. Αγαπημένος των Κρητικών καταπολεμά  συνάχι, γρίπη,  πονοκεφάλους, πεπτικές διαταραχές,  ρευματισμούς κλπ.

Δυόσμος. Καταπολεμά  τον στομαχόπονο, τη ναυτία, τον λόξιγκα και βοηθά στην πέψη.

Θυμάρι . Αντισηπτικό και τονωτικό.  Ωστόσο δεν  ενδείκνυται για  υπερτασικούς.

Μέντα. Αντισηπτική, καταπολεμά το συνάχι τη γρίπη και τον πονόλαιμο ενώ σε μικρή δόση είναι χωνευτική και ηρεμιστική.

Μαϊντανός . Ισχυρό διουρητικό,  τονωτικό και αντιφλεγμονώδες. Τα φύλλα, οι μίσχοι και η ρίζα πολτοποιημένα καταπραΰνουν τον πόνο και τη φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων.

Πικραλίδα. Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος,  καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα το ζαχαροδιαβήτη και τη χοληστερίνη.

Άνηθος . Ωμός βοηθά στη χώνεψη. Πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα (φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο)

Κρεμμύδι. Αντικαρκινικό, αντισηπτικό και  αποτοξινωτικό.