Κάθε νέα χρονιά προσφέρει ευκαιρίες ενδοσκόπησης και δημιουργικού απολογισμού. Στόχος η επανεκκίνηση με έπαθλο των προσπαθειών μας μία ισορροπημένη ζωή που θα μας θωρακίσει απέναντι στις αντιξοότητες της ζωής. 

Τη νέα χρονιά:

Πλένουμε τα χέρια και απολυμαίνουμε τα αντικείμενα. Έτσι προστατευόμαστε από τη μετάδοση μικροβίων αλλά και από τον covid και τις μεταλλάξεις του. Φοράμε μάσκα όπου χρειάζεται και δεν καταφεύγουμε σε… πονηριές που καταστρατηγούν τις οδηγίες που μας δίνονται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Προσοχή στις κακές καιρικές συνθήκες. Παιδιά και βρέφη κινδυνεύουν περισσότερο από ακραίες συνθήκες, με κρύο ή ζέστη. Επιλέγουμε τα κατάλληλα ρούχα για κάθε εποχή.

Δεν καταπονούμε τον εαυτό μας. Δεν αναλαμβάνουμε περισσότερες υποχρεώσεις απ’ όσες μπορούμε να φέρουμε εις πέρας. Με σωστό προγραμματισμό ιεραρχούμε τις ανάγκες μας και δεν πανικοβαλλόμαστε από ενδεχόμενες αναποδιές: και αυτές είναι στο πρόγραμμα.

Διαζύγιο σε αλκοόλ και οδήγηση. Αν πρόκειται να πιούμε επιστρέφουμε με ταξί ή κανονίζουμε εκ των προτέρων ποιος φίλος θα αναλάβει χρέη οδηγού. Φοράμε ζώνη ασφαλείας, εμείς και τα παιδιά μας.

Στοπ στο τσιγάρο. Θα είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα κάνετε τη νέα χρονιά στον εαυτό σας και σε όσους αγαπάτε.  Ο μόνος χώρος για τους καπνιστές είναι το μπαλκόνι!

Ετήσιο τσεκ απ. Αν δεν το κάνατε τον Σεπτέμβριο όπως το υπολογίζατε, μην το αμελήσετε. Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος. Όλα ξεκινούν από εμάς και καταλήγουν σε εμάς. Πρώτη φροντίδα μας πρέπει να είναι ο «ναός» της ψυχής μας, το σώμα μας. Η πρόληψη είναι το κλειδί.

Όχι άλλα «σκουπίδια». Η έλλειψη χρόνου δεν είναι πειστική δικαιολογία. Αντί για τα τρανς λιπαρά του κυλικείου, λέμε ναι σ’ ένα μικρό γεύμα και φρούτα, που ετοιμάζουμε το προηγούμενο βράδυ. Μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο, απολαμβάνουμε λαχανικά, ωμά ή βαστά.

Νέα ματιά στη ζωή. Μήπως έχουμε εξαρτήσει υπερβολικά τον εαυτό μας από τα υλικά αγαθά; Ας αντλήσουμε χαρά εκφράζοντας τα συναισθήματα μας και περνώντας περισσότερο χρόνο και όμορφες στιγμές με όσους αγαπάμε. Μπορούμε να δώσουμε νόημα στη ζωή μας μέσα από τον εθελοντισμό, με προσωπική δράση ή συντεταγμένα μέσα από έναν φορέα.

Ποιοτικός ελεύθερος χρόνος. Ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι… απειλή. Μπορούμε να γεμίσουμε τις ώρες μας όμορφα και δημιουργικά. Να θέσουμε έναν στόχο για να αποκτήσουμε μία δεξιότητα, να διαβάσουμε ή να γυμναστούμε. Παντού υπάρχουν διαδρομές για έναν περίπατο, που μπορεί να εξελιχθεί σε καθημερινή συνήθεια που θα τονώσει τον οργανισμό μας.

Καλός ύπνος. Αν δεν είμαστε ξεκούραστοι δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μας. Η υπερδραστηριότητα εις βάρος του ύπνου, δεν βγάζει σε καλό. Καθένας γνωρίζει πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το 24ωρο για να λειτουργεί καλά.

Μία ώρα «αποσύνδεσης» από το περιβάλλον. Είναι απαραίτητη μέσα στην ημέρα. Ξεκουραζόμαστε, ενδοσκοπούμε και δεν επιτρέπουμε κανέναν «εισβολέα» να μας διακόψει. Κλείνουμε και το κινητό!

Αισιοδοξία και νέοι στόχοι. Αξίζουμε το καλύτερο: ας παλέψουμε να το κατακτήσουμε. Οι ατυχείς συγκυρίες δεν μας αποθαρρύνουν ούτε περιμένουμε οι άλλοι να δώσουν λύση στα προβλήματα μας.  Οι εμπειρίες θα δημιουργήσουν νέες συντεταγμένες: ας πορευθούμε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Ασφαλές σπίτι. Προσοχή στα τζάκια. Οι περισσότερες πυρκαγιές σε σπίτια γίνονται το χειμώνα. Μην αφήνετε χωρίς επιτήρηση κεριά, τζάκια, σόμπες, συσκευές μαγειρέματος και φούρνους.