Επιστημονικό έργο

Επιστημονικό έργο

Ημερολόγιο Αποθεραπείας

Ημερολόγιο Αποθεραπείας

Ο αποθεραπευμένος και οι ανάγκες του βρίσκονται στο επίκεντρο της ΑΚΟΣ, η οποία σχεδίασε και διανέμει δωρεάν το «Ημερολόγιο Αποθεραπείας», ένα επιστημονικό εργαλείο, πολύτιμο εφόδιο στη νέα ζωή κάθε αποθεραπευμένου.

Όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία της θεραπείας, ο αποθεραπευμένος καλείται να εντάξει την τακτική παρακολούθηση στη ζωή του και να επαναπροσδιορίσει θέσεις, αξίες και προτεραιότητες. Να υιοθετήσει έναν συνειδητοποιημένο πλέον τρόπο ζωής, στον οποίο η αγάπη η φροντίδα και ο σεβασμός για τον εαυτό του γίνεται καθημερινό- τητα.

Σε αυτόν τον νέο τρόπο ζωής έχει σύμμαχο του, το «Ημερολόγιο Αποθεραπείας» της ΑΚΟΣ. Πρόκειται για ένα βιβλιάριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης, που βοηθά τους αποθεραπευμένους στην τακτική και οργανωμένη παρακολούθηση της υγείας τους, μετά την αποθεραπεία τους.

 

Διήμερη επιστημονική συνάντηση της ΑΚΟΣ
«Η νέα διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου»
3 & 4 Φεβρουαρίου 2017 Ξενοδοχείο Crowne Plaza, Αθήνα

Η νέα διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι στενά συνδεδεμένη με την αποκωδικοποίηση του γονιδίου και την κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην ογκογένεση. Η επιστημονική κοινότητα εφαρμόζει πλέον εξατομικευμένες θεραπείες στον ογκολογικό ασθενή, με βάση τις ανάγκες και τον τύπο καρκίνου που αντιμετωπίζει.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της διήμερης επιστημονικής συνάντησης με τίτλο: «Η νέα διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου» με την οποία η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΚΟΣ γιόρτασε την πεντάχρονη διαδρομή της.

Επιστήμονες απ’ όλο το φάσμα των ειδικοτήτων που εμπλέκονται με τη φροντίδα του ογκολογικού ασθενή, εστίασαν σε μελάνωμα, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνους νεφρού, προστάτη, εντέρου, κεφαλής και τραχήλου αλλά και μαστού. Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας της ΑΚΟΣ για την πρόληψη στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

 

 

Επιστημονική Ημερίδα της ΑΚΟΣ «Ο καρκίνος του πνεύμονα με μια άλλη… ματιά»
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 Crowne Plaza Hotel, αίθουσα Σωκράτης

Την θέαση του καρκίνου του πνεύμονα με μια «άλλη» ματιά που προϋποθέτει την ολιστική (βιο-ψυχο-κοινωνική) προσέγγιση του ασθενή και την εξατομικευμένη φροντίδα του, επιχείρησε η διεπιστημονική συνάντηση που διοργάνωσε η ΑΚΟΣ.

Έγκριτοι επιστήμονες από τις εμπλεκόμενες ειδικότητες με τον ογκολογικό ασθενή ανέδειξαν τα νέα επιστημονικά δεδομένα στη διάγνωση και θεραπεία, στα πρώιμα αλλά και στα τοπικά προχωρημένα στάδια του καρκίνου του πνεύμονα, εστιάζοντας στον καθοριστικό ρόλο της ακτινοθεραπείας.

Στο πλαίσιο της επιστημονικής συνάντησης, η ΑΚΟΣ παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνάς της, για τον βαθμό εθισμού στο κάπνισμα του ογκολογικού ασθενή, τεκμηριώνοντας την ανάγκη, η διακοπή του καπνίσματος να αποτελεί μέρος του θεραπευτικού σχήματος, με την παροχή βοήθειας σε επιστημονικό επίπεδο.

 

Επιστημονική Ημερίδα της ΑΚΟΣ «Ιερά Πύελος και καρκίνος»
Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015, Αθήνα Divani Caravel Ηotel, αίθουσα Ορίζοντες

Στην «ιερά πύελο» που φυλάσσει την αναπαραγωγική και γενετήσια λειτουργία, στους καρκίνους που εκδηλώνονται σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή, στη θεραπεία τους, αλλά και στην αναγκαιότητα διασφάλισης της ομαλής συνεργασίας των εμπλεκομένων ειδικοτήτων, εστίασε επιστημονική ημερίδα της ΑΚΟΣ με θέμα «Ιερά Πύελος και Καρκίνος»

Οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή της πυέλου (προστάτης, γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα, ουροδόχος κύστη, ορθοπρωκτικός σωλήνας) επηρεάζει την ψυχολογία του ασθενούς και λειτουργεί ανασχετικά στο να διερευνηθεί, να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί εγκαίρως.

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες επιστήμονες, εστίασε στην αγαστή συνεργασία των ειδικοτήτων καθώς όπως υπογράμμισε: «Η ιερά πύελος εκδηλώνει ογκολογικά περιστατικά δυνητικά ιάσιμα στα πρώιμα στάδια, άρα η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση τους, με την ακτινοθεραπεία να παίζει σημαντικό ρόλο, σε συνεργασία με άλλες θεραπευτικές μεθόδους (χειρουργική, χημειοθεραπεία και νεότερα φάρμακα)».

 

Επιστημονική Ημερίδα της ΑΚΟΣ Φροντίζω – Ανακουφίζω- Στηρίζω
Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014 Κέντρο Ελληνικός Κόσμος, ΑΘΗΝΑ

Η παρηγορητική και υποστηρικτική αγωγή του ασθενή με καρκίνο, βρέθηκε στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε η ΑΚΟΣ το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014, στο Κέντρο Ελληνικός Κόσμος και στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από τους χώρους της Νευροχειρουργικής, της Νευρολογίας, της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ορθοπεδικής, της Παθολογίας – Ογκολογίας και της Αναισθησιολογίας. Τα τρία ρήματα της διοργάνωσης, όπως τόνισε η Πρόεδρος της ΆΚΟΣ Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος Δρ Δέσποινα Κατσώχη περικλείουν την ουσία του αγώνα μας για τον ασθενή, γιατί στην ΑΚΟΣ:

Φροντίζουμε για την ενδυνάμωση της φυσικής και ψυχικής κατάστασης του, τον βοηθάμε να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες που προκαλεί η θεραπεία του.

Ανακουφίζουμε τον πόνο αλλά και τα συμπτώματα που προκαλούν οι οστικές, εγκεφαλικές και άλλες μεταστάσεις.

Στηρίζουμε και καθοδηγούμε τον ασθενή ενημερώνοντας τον ιατρό και τον φροντιστή του με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας η οποία ενισχύει την αμφίδρομη επικοινωνία, προς όφελος του πάσχοντα».

 

Καρκίνος του Πνεύμονα Από τη στοχευμένη διάγνωση στην εξατομικευμένη θεραπεία
21 Σεπτεμβρίου 2013 Τίρανα, Αλβανία

Στις σύγχρονες διαγνωστικές και τεχνολογικές μεθόδους που επιτρέπουν πλέον την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα εστίασε η Διαβαλκανική Επιστημονική Ημερίδα που έλαβε χώρα στα Τίρανα της Αλβανίας.

Η Συντονίστρια της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του νοσοκομείου Υγεία Τιράνων, δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισήμανε ότι η πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ανάπτυξη των απεικονιστικών μεθόδων και κατά συνέπεια των ακτινοθεραπευτικών τεχνικών.

Επιστήμονες που εμπλέκονται στην κλινική ογκολογία ανέλυσαν τα οφέλη μεθόδων έγκαιρης διάγνωσης όπως η βρογχοσκόπηση, η θωρακοσκόπηση και η Ποζιτρονιακή Τομογραφία αλλά και αποτελεσματικής θεραπείας όπως η λαπαροσκοπική λοβεκτομή και η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, η οποία στοχευμένα και εξατομικευμένα δίνει αναίμακτες λύσεις.

 

Η απεικόνιση στην κλινική ογκολογία:Kαρκίνος κεφαλής και τραχήλου
Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013 Νοσοκομείο Υγεία, Τίρανα

Η Επιστημονική Ημερίδα εστίασε στον καθοριστικό ρόλο της απεικόνισης στην κλινική ογκολογία. Με τη διαβαλκανική σύμπραξη όλων των επιστημονικών ειδικοτήτων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς, εστάλη μήνυμα ελπίδας στους πολίτες για τη δυνατότητα πλήρους αποθεραπείας της νόσου.

Σε ό,τι αφορά στην απεικόνιση στην κλινική ογκολογία, του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, παρουσιάστηκαν τα οφέλη της Ποζιτρονιακής Τομογραφίας ή PET (Pozitron- ian Emission Tomography) επίτευγμα της Πυρηνικής Ιατρικής και της τεχνολογικά εξελιγμένης  μεθόδου  ακτινοθεραπείας  IMRT.

Η Συντονίστρια της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του νοσοκομείου Υγεία Τιράνων, δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισήμανε ότι οι νέες επιστημονικές μέθοδοι επιτρέπουν στην ακτινοθεραπεία να πρωταγωνιστήσει λειτουργώντας εξίσου εύστοχα με το χειρουργικό νυστέρι.

 

Αναίμακτες νίκες
Η γνώση είναι δύναμη και η νίκη ελπίδα
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012  Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐδα, Αθήνα

Για τις «αναίμακτες νίκες» που προσφέρει η ακτινοθεραπεία συνδυαζόμενη με το χειρουργείο και την χημειοθεραπεία, συζήτησαν ακτινοθεραπευτές – ογκολόγοι, παθολόγοι – ογκολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, θωρακοχειρουργοί, ουρολόγοι, ειδικοί παθολόγοι, πνευμονολόγοι και επιστήμονες ειδικών χειρουργικών ειδικοτήτων που ασχολούνται με την ογκολογική χειρουργική στη διεπιστημονική εκδήλωση της ΑΚΟΣ.

Τις εργασίες τίμησε με τη συμμετοχή του ο κ. Nelson N. Stone, καθηγητής Ουρολογίας και Aκτινοθεραπευτικής Oγκολογίας στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, ο οποίος εστίασε στον συνδυασμό ακτινοθεραπείας και βραχυθεραπείας, που επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά πλήρους ίασης στον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, εφάμιλλα των πρώιμων σταδίων, αναίμακτα και χωρίς παρενέργειες. Η ΑΚΟΣ απένειμε βραβεία θάρρους και αγώνα στις οργανώσεις Be Strong, Άλμα Ζωής, Αγκαλιάζω και ΚΕΦΙ.

 

Νεότερες εξελίξεις στη διάγνωσηκαι θεραπεία του καρκίνου του μαστού
Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 Διεπιστημονική ημερίδα στα Τίρανα

Επιστήμονες από το χώρο της κλινικής ογκολογίας απ’ όλες τις χώρες των Βαλκανίων συναντήθηκαν στα Τίρανα με οικοδέσποινα την Πρόεδρο της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη για να ανταλλάξουν εμπειρίες και δεδομένα που αφορούν στις νεότερες εξελίξεις στη διάγνωση και στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Ανατομολόγοι, χειρουργοί μαστού και ογκολόγοι ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τις σημαντικές προόδους που έχουν συντελεσθεί στη διάγνωση και στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, ασθένεια μάστιγα της εποχής. Οι επιστημονικές εξελίξεις, όπως επισήμαναν, καταδεικνύουν όχι μόνο βελτίωση του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής των γυναικών με καρκίνο μαστού αλλά επιτυγχάνουν και την πλήρη ίαση τους εφόσον επιτευχθεί έγκαιρη διάγνωση.

Ημερολόγιο Αποθεραπείας

Ημερολόγιο Αποθεραπείας

Ο αποθεραπευμένος και οι ανάγκες του βρίσκονται στο επίκεντρο της ΑΚΟΣ, η οποία σχεδίασε και διανέμει δωρεάν το «Ημερολόγιο Αποθεραπείας», ένα επιστημονικό εργαλείο, πολύτιμο εφόδιο στη νέα ζωή κάθε αποθεραπευμένου.

Όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία της θεραπείας, ο αποθεραπευμένος καλείται να εντάξει την τακτική παρακολούθηση στη ζωή του και να επαναπροσδιορίσει θέσεις, αξίες και προτεραιότητες. Να υιοθετήσει έναν συνειδητοποιημένο πλέον τρόπο ζωής, στον οποίο η αγάπη η φροντίδα και ο σεβασμός για τον εαυτό του γίνεται καθημερινό- τητα.

Σε αυτόν τον νέο τρόπο ζωής έχει σύμμαχο του, το «Ημερολόγιο Αποθεραπείας» της ΑΚΟΣ. Πρόκειται για ένα βιβλιάριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης, που βοηθά τους αποθεραπευμένους στην τακτική και οργανωμένη παρακολούθηση της υγείας τους, μετά την αποθεραπεία τους.

Διήμερη επιστημονική συνάντηση της ΑΚΟΣ

Διήμερη επιστημονική συνάντηση της ΑΚΟΣ
«Η νέα διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου»

3 & 4 Φεβρουαρίου 2017 Ξενοδοχείο Crowne Plaza, Αθήνα

Η νέα διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι στενά συνδεδεμένη με την αποκωδικοποίηση του γονιδίου και την κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην ογκογένεση. Η επιστημονική κοινότητα εφαρμόζει πλέον εξατομικευμένες θεραπείες στον ογκολογικό ασθενή, με βάση τις ανάγκες και τον τύπο καρκίνου που αντιμετωπίζει.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της διήμερης επιστημονικής συνάντησης με τίτλο: «Η νέα διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου» με την οποία η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΚΟΣ γιόρτασε την πεντάχρονη διαδρομή της.

Επιστήμονες απ’ όλο το φάσμα των ειδικοτήτων που εμπλέκονται με τη φροντίδα του ογκολογικού ασθενή, εστίασαν σε μελάνωμα, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνους νεφρού, προστάτη, εντέρου, κεφαλής και τραχήλου αλλά και μαστού. Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας της ΑΚΟΣ για την πρόληψη στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Επιστημονική Ημερίδα της ΑΚΟΣ

Επιστημονική Ημερίδα της ΑΚΟΣ «Ο καρκίνος του πνεύμονα με μια άλλη… ματιά»
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 Crowne Plaza Hotel, αίθουσα Σωκράτης

Την θέαση του καρκίνου του πνεύμονα με μια «άλλη» ματιά που προϋποθέτει την ολιστική (βιο-ψυχο-κοινωνική) προσέγγιση του ασθενή και την εξατομικευμένη φροντίδα του, επιχείρησε η διεπιστημονική συνάντηση που διοργάνωσε η ΑΚΟΣ.

Έγκριτοι επιστήμονες από τις εμπλεκόμενες ειδικότητες με τον ογκολογικό ασθενή ανέδειξαν τα νέα επιστημονικά δεδομένα στη διάγνωση και θεραπεία, στα πρώιμα αλλά και στα τοπικά προχωρημένα στάδια του καρκίνου του πνεύμονα, εστιάζοντας στον καθοριστικό ρόλο της ακτινοθεραπείας.

Στο πλαίσιο της επιστημονικής συνάντησης, η ΑΚΟΣ παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνάς της, για τον βαθμό εθισμού στο κάπνισμα του ογκολογικού ασθενή, τεκμηριώνοντας την ανάγκη, η διακοπή του καπνίσματος να αποτελεί μέρος του θεραπευτικού σχήματος, με την παροχή βοήθειας σε επιστημονικό επίπεδο.

Επιστημονική Ημερίδα της ΑΚΟΣ

Επιστημονική Ημερίδα της ΑΚΟΣ «Ιερά Πύελος και καρκίνος»
Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015, Αθήνα Divani Caravel Ηotel, αίθουσα Ορίζοντες

Στην «ιερά πύελο» που φυλάσσει την αναπαραγωγική και γενετήσια λειτουργία, στους καρκίνους που εκδηλώνονται σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή, στη θεραπεία τους, αλλά και στην αναγκαιότητα διασφάλισης της ομαλής συνεργασίας των εμπλεκομένων ειδικοτήτων, εστίασε επιστημονική ημερίδα της ΑΚΟΣ με θέμα «Ιερά Πύελος και Καρκίνος»

Οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή της πυέλου (προστάτης, γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα, ουροδόχος κύστη, ορθοπρωκτικός σωλήνας) επηρεάζει την ψυχολογία του ασθενούς και λειτουργεί ανασχετικά στο να διερευνηθεί, να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί εγκαίρως.

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες επιστήμονες, εστίασε στην αγαστή συνεργασία των ειδικοτήτων καθώς όπως υπογράμμισε: «Η ιερά πύελος εκδηλώνει ογκολογικά περιστατικά δυνητικά ιάσιμα στα πρώιμα στάδια, άρα η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση τους, με την ακτινοθεραπεία να παίζει σημαντικό ρόλο, σε συνεργασία με άλλες θεραπευτικές μεθόδους (χειρουργική, χημειοθεραπεία και νεότερα φάρμακα)».

Επιστημονική Ημερίδα της ΑΚΟΣ Φροντίζω – Ανακουφίζω- Στηρίζω

Επιστημονική Ημερίδα της ΑΚΟΣ Φροντίζω – Ανακουφίζω- Στηρίζω
Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014 Κέντρο Ελληνικός Κόσμος, ΑΘΗΝΑ

Η παρηγορητική και υποστηρικτική αγωγή του ασθενή με καρκίνο, βρέθηκε στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε η ΑΚΟΣ το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014, στο Κέντρο Ελληνικός Κόσμος και στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από τους χώρους της Νευροχειρουργικής, της Νευρολογίας, της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ορθοπεδικής, της Παθολογίας – Ογκολογίας και της Αναισθησιολογίας. Τα τρία ρήματα της διοργάνωσης, όπως τόνισε η Πρόεδρος της ΆΚΟΣ Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος Δρ Δέσποινα Κατσώχη περικλείουν την ουσία του αγώνα μας για τον ασθενή, γιατί στην ΑΚΟΣ:

Φροντίζουμε για την ενδυνάμωση της φυσικής και ψυχικής κατάστασης του, τον βοηθάμε να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες που προκαλεί η θεραπεία του.

Ανακουφίζουμε τον πόνο αλλά και τα συμπτώματα που προκαλούν οι οστικές, εγκεφαλικές και άλλες μεταστάσεις.

Στηρίζουμε και καθοδηγούμε τον ασθενή ενημερώνοντας τον ιατρό και τον φροντιστή του με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας η οποία ενισχύει την αμφίδρομη επικοινωνία, προς όφελος του πάσχοντα».

Καρκίνος του Πνεύμονα Από τη στοχευμένη διάγνωση στην εξατομικευμένη θεραπεία

Καρκίνος του Πνεύμονα Από τη στοχευμένη διάγνωση στην εξατομικευμένη θεραπεία
21 Σεπτεμβρίου 2013 Τίρανα, Αλβανία

Στις σύγχρονες διαγνωστικές και τεχνολογικές μεθόδους που επιτρέπουν πλέον την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα εστίασε η Διαβαλκανική Επιστημονική Ημερίδα που έλαβε χώρα στα Τίρανα της Αλβανίας.

Η Συντονίστρια της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του νοσοκομείου Υγεία Τιράνων, δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισήμανε ότι η πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ανάπτυξη των απεικονιστικών μεθόδων και κατά συνέπεια των ακτινοθεραπευτικών τεχνικών.

Επιστήμονες που εμπλέκονται στην κλινική ογκολογία ανέλυσαν τα οφέλη μεθόδων έγκαιρης διάγνωσης όπως η βρογχοσκόπηση, η θωρακοσκόπηση και η Ποζιτρονιακή Τομογραφία αλλά και αποτελεσματικής θεραπείας όπως η λαπαροσκοπική λοβεκτομή και η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, η οποία στοχευμένα και εξατομικευμένα δίνει αναίμακτες λύσεις.

Η απεικόνιση στην κλινική ογκολογία: Kαρκίνος κεφαλής και τραχήλου

Η απεικόνιση στην κλινική ογκολογία: Kαρκίνος κεφαλής και τραχήλου
Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013 Νοσοκομείο Υγεία, Τίρανα

Η Επιστημονική Ημερίδα εστίασε στον καθοριστικό ρόλο της απεικόνισης στην κλινική ογκολογία. Με τη διαβαλκανική σύμπραξη όλων των επιστημονικών ειδικοτήτων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς, εστάλη μήνυμα ελπίδας στους πολίτες για τη δυνατότητα πλήρους αποθεραπείας της νόσου.

Σε ό,τι αφορά στην απεικόνιση στην κλινική ογκολογία, του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, παρουσιάστηκαν τα οφέλη της Ποζιτρονιακής Τομογραφίας ή PET (Pozitron- ian Emission Tomography) επίτευγμα της Πυρηνικής Ιατρικής και της τεχνολογικά εξελιγμένης  μεθόδου  ακτινοθεραπείας  IMRT.

Η Συντονίστρια της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του νοσοκομείου Υγεία Τιράνων, δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισήμανε ότι οι νέες επιστημονικές μέθοδοι επιτρέπουν στην ακτινοθεραπεία να πρωταγωνιστήσει λειτουργώντας εξίσου εύστοχα με το χειρουργικό νυστέρι.

Αναίμακτες νίκες Η γνώση είναι δύναμη και η νίκη ελπίδα

Αναίμακτες νίκες
Η γνώση είναι δύναμη και η νίκη ελπίδα
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012  Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐδα, Αθήνα

Για τις «αναίμακτες νίκες» που προσφέρει η ακτινοθεραπεία συνδυαζόμενη με το χειρουργείο και την χημειοθεραπεία, συζήτησαν ακτινοθεραπευτές – ογκολόγοι, παθολόγοι – ογκολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, θωρακοχειρουργοί, ουρολόγοι, ειδικοί παθολόγοι, πνευμονολόγοι και επιστήμονες ειδικών χειρουργικών ειδικοτήτων που ασχολούνται με την ογκολογική χειρουργική στη διεπιστημονική εκδήλωση της ΑΚΟΣ.

Τις εργασίες τίμησε με τη συμμετοχή του ο κ. Nelson N. Stone, καθηγητής Ουρολογίας και Aκτινοθεραπευτικής Oγκολογίας στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, ο οποίος εστίασε στον συνδυασμό ακτινοθεραπείας και βραχυθεραπείας, που επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά πλήρους ίασης στον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, εφάμιλλα των πρώιμων σταδίων, αναίμακτα και χωρίς παρενέργειες. Η ΑΚΟΣ απένειμε βραβεία θάρρους και αγώνα στις οργανώσεις Be Strong, Άλμα Ζωής, Αγκαλιάζω και ΚΕΦΙ.

Καρκίνος του Πνεύμονα Από τη στοχευμένη διάγνωση στην εξατομικευμένη θεραπεία

Νεότερες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού
Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 Διεπιστημονική ημερίδα στα Τίρανα

Επιστήμονες από το χώρο της κλινικής ογκολογίας απ’ όλες τις χώρες των Βαλκανίων συναντήθηκαν στα Τίρανα με οικοδέσποινα την Πρόεδρο της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη για να ανταλλάξουν εμπειρίες και δεδομένα που αφορούν στις νεότερες εξελίξεις στη διάγνωση και στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Ανατομολόγοι, χειρουργοί μαστού και ογκολόγοι ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τις σημαντικές προόδους που έχουν συντελεσθεί στη διάγνωση και στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, ασθένεια μάστιγα της εποχής. Οι επιστημονικές εξελίξεις, όπως επισήμαναν, καταδεικνύουν όχι μόνο βελτίωση του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής των γυναικών με καρκίνο μαστού αλλά επιτυγχάνουν και την πλήρη ίαση τους εφόσον επιτευχθεί έγκαιρη διάγνωση.