Η απώλεια γεύσης, είναι ένα από τα συμπτώματα του κορωνοϊού. Ωστόσο, πρόκειται για μία συνηθισμένη διαταραχή της γεύσης, που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες…

Στις διαταραχές της γεύσης ανήκει και η υπογευσία δηλαδή η δυσκολία διάκρισης γεύσεων, γλυκών, πικρών, ξινών ή αλμυρών, όπως και η λάθος αναγνώριση μιας γεύσης, δηλαδή να αντιλαμβανόμαστε για παράδειγμα ως άσχημη, μία ευχάριστη γεύση.

Στο στόμα και στον λαιμό, υπάρχουν ειδικά αισθητικά κύτταρα, τα οποία διεγείρονται από μικροσκοπικά μόρια που απελευθερώνουν τα συστατικά τροφών και ποτών. Το μήνυμα μεταβιβάζεται στον εγκέφαλο μέσω των νεύρων και εκείνος αναγνωρίζει συγκεκριμένες γεύσεις:  βασικότερες γλυκό, ξινό, πικρό και αλμυρό. Τη γεύση καθορίζουν υγρασία, θερμοκρασία, η αίσθηση από το χημικό αισθητήριο σύστημα αλλά και οι οσμές.

Πού οφείλεται;

Η απώλεια γεύσης μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή να οφείλεται σε μόλυνση του ανώτερου αναπνευστικού ή των παραρρινικών κόλπων, σε ορμονικές διαταραχές, οδοντιατρικά προβλήματα, τραυματισμό του κεφαλιού, πολύποδες στις ρινικές κοιλότητες, έκθεση σε χημικές ουσίες (π.χ. εντομοκτόνα), στην επίδραση κάποιου φαρμάκου ή σε ακτινοθεραπείες. Ωστόσο, μπορεί να προειδοποιεί για όγκους σε μύτη και εγκέφαλο ή να έχει προκληθεί από εγχειρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Με την απώλεια γεύσης έχουν συνδεθεί παχυσαρκία, διαβήτης, υπέρταση, Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.  Με την αποκατάσταση του προβλήματος, η αίσθηση γεύσης ανακτάται αυτόματα αλλά σταδιακά.

Η… «μεταλλική» γεύση

Συχνή είναι και η «μεταλλική» γεύση στο στόμα: πολλοί την παρομοιάζουν με τη γεύση του αίματος και μπορεί να προειδοποιεί για σειρά προβλημάτων υγείας όπως:

Λοιμώξεις παραρρινίων κόλπων. Ιοί, βακτηρίδια ή αλλεργίες προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις ιγμορίτιδας. Μπορεί να ξεκινήσει ως ένα κοινό κρυολόγημα και να προκαλέσει βακτηριακή μόλυνση των κόλπων.

Ξηροστομία ή φάρμακα που προκαλούν ξηρότητα του στόματος.  Μπορεί να την προκαλέσουν αντιϊσταμινικά, αποσυμφορητικά, παυσίπονα, διουρητικά, αντικαταθλιπτικά, και αντιυπερτασικά φάρμακα.

Διαταραχές νευρικού συστήματος. Το πρόβλημα μπορεί να εντοπίζεται στον εγκέφαλο ή στα περιφερικά νεύρα που ελέγχουν γεύση και οσμή, οι οποίες συμπληρώνουν η μία την άλλη. Όγκοι, φλεγμονώδεις ασθένειες και αυτοάνοσα, επηρεάζουν το κεντρικό ή περιφερικό νευρικό σύστημα.

Αλλεργίες.  Η μεταλλική γεύση μπορεί να προέρχεται από ρινική καταρροή, βουλωμένη μύτη ή απελευθέρωση της ισταμίνης λόγω αλλεργικής αντίδρασης.

Δόντια. Συνήθως συνοδεύεται από αιμορραγία των ούλων όταν τα βουρτσίζουμε ή χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και αποτελεί ένδειξη ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας.

Έλλειψη ψευδαργύρου. Ταυτόχρονα προκαλεί και απώλεια όσφρησης και όρεξης. Αναζητείστε τον σε στρείδια, μοσχαρίσιο κρέας, συκώτι, θαλασσινά,  πουλερικά και καρύδια.

Εγκυμοσύνη. Η μεταλλική γεύση κάνει την εμφάνισή της, κυρίως κατά τους τρεις πρώτους μήνες της κύησης και οφείλεται σε ορμονικές μεταβολές.

Άθληση. Τα αιμοφόρα αγγεία, λόγω της μικρής διαμέτρου τους, δεν μπορούν να διαχειριστούν  τη δύναμη με την οποία αντλείται το αίμα κατά τη διάρκεια της άθλησης τα λεπτά τοιχώματα των κυψελίδων μπορεί να διαρραγούν. Έτσι, μικρή ποσότητα αίματος, ίσως διαρρεύσει στους πνεύμονες και φτάσει ως αίσθηση αίματος στο στόμα.

Φάρμακα. Μεταλλική γεύση μπορεί να προκαλέσουν φάρμακα που αντιμετωπίζουν βακτηριακές λοιμώξεις, προβλήματα καρδιάς,  αρτηριακή πίεση, καρκίνο, υπερθυρεοειδισμό, αρθρίτιδα, διαβήτη, καούρα, γλαύκωμα, οστεοπόρωση και αϋπνία.

Τί είναι η ανοσμία;

Εξίσου σημαντική με τη γεύση είναι και η όσφρηση, χάρη στην οποία αφενός απολαμβάνουμε τις όμορφες μυρωδιές, αφετέρου ανιχνεύουμε  δυσάρεστες ή επικίνδυνες οσμές, χάρη στα  εξειδικευμένα οσφρητικά κύτταρα.

Περίπου το 1 με 2% των ανθρώπων έχουν μόνιμα μειωμένη όσφρηση (υποσμία) ή καθόλου όσφρηση (ανοσμία), η οποία μπορεί να οφείλεται σε:

Ερεθιστικές ουσίες. Τοξικά χρώματα, διαλυτικά, αμμωνία, κάπνισμα, ή κοκαΐνη.

Εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου. Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας.

Κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Η απότομη ολίσθηση του εγκεφάλου,  αποκόπτει τα λεπτά οσφρητικά νήματα.

Εκφύλιση λόγω ηλικίας.

Όγκοι ή εγχειρήσεις σε μύτη ή εγκέφαλο.

Ενδοκρινολογικές νόσοι. Υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.

Ψυχιατρικές νόσοι.

Ακτινοθεραπεία.