Υπάρχουν όντως βότανα, που  προσφέρουν πρόσθετη ώθηση στο ρυθμό του μεταβολισμού, χάρη στα ένζυμα και στις βιταμίνες τους. Ωστόσο πρέπει να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, αν λαμβάνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.

Λουΐζα. Αυξάνει το ρυθμού του μεταβολισμού ενώ συμβάλει στον έλεγχο της όρεξης αλλά και στη διούρηση: συνίσταται σε όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών. Επιπρόσθετα βοηθά να αποτοξινωθούμε. Οι υποτασικοί να την αποφεύγουν γιατί είναι διουρητική και μειώνει την πίεση.

Φασκόμηλο. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό γευστικά και  αρωματικά, συμβάλλοντας στην αποβολή των περιττών υγρών από το σώμα. Είναι τονωτικό και βοηθά στο κρυολόγημα και στην έντονη εφίδρωση ενώ βελτιώνει τη μνήμη.

Χαμομήλι. Με αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις και χαλαρωτικές ιδιότητες, καταπολεμά το έλκος.  Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των κολικών, των αιμορροΐδων, της στοματίτιδας ενώ βοηθά στη μείωση των αερίων του στομάχου και του εντέρου.

Σέλινο. Εξαιρετικό διουρητικό. Οι φυτικές ίνες του, βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού σωλήνα. Τονώνει το στομάχι είναι διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Ο χυμός του είναι ωφέλιμους σε όσους εργάζονται πνευματικά.

Πικραλίδα. Με  υψηλή θρεπτική αξία, αποτοξινώνει τον οργανισμό και επιβραδύνει την πέψη, δημιουργώντας αίσθημα πληρότητας. Μεταβολίζει  σωστά τα λίπη και τα σάκχαρα του οργανισμού.

Ποια βότανα βελτιώνουν τον μεταβολισμό;