Μικρόβια, ιοί και βακτηρίδια απειλούν την υγεία μας. Η σωστή απολύμανση των χώρων και η προσωπική μας υγιεινή είναι το βασικότερο όπλο μας σ’ αυτήν τη μάχη…

 

Ατομική υγιεινή. Η φροντίδα του εαυτού μας αποτελεί κοινωνική συμπεριφορά. Πλένουμε τα χέρια μας, πριν, κατά την παρασκευή του φαγητού και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλά και πριν φάμε οτιδήποτε, μετά τη χρήση τουαλέτας, μετά την αλλαγή πάνας βρέφους, μετά από φύσημα της μύτης, φτάρνισμα ή βήχα, μετά την περιποίηση ασθενούς αλλά και μετά από παιχνίδι με ζώα. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε  τη μύτη και το στόμα με χαρτομάντιλο ή με το μανίκι. Ρίχνουμε το χαρτομάντιλο σε ποδοκίνητο κάδο, στον οποίο πρέπει να υπάρχει σακούλα μίας χρήσης. Βουρτσίζουμε τα δόντια, τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα και καθαρίζουμε τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια. Μία με δύο φορές τον χρόνο επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο για επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών μας.

Σφουγγάρια καθαρισμού. Τα ξεβγάζουμε προσεκτικά με ζεστό νερό και ξύδι. Σε κάθε σφουγγάρι «κατοικούν»  εκατομμύρια μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα, συγκέντρωση χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από τη λεκάνη της τουαλέτας!

Σφουγγάρι των πιάτων.  Το αλλάζουμε συχνά και το αφήνετε να στεγνώσει, όπως και οι πετσέτες και τα άλλα είδη καθαρισμού της κουζίνας.

Αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια. Σκουπίζουμε με αυτά επιμελώς κινητά τηλέφωνα, πληκτρολόγια, τηλεχειριστήρια, διακόπτες και χερούλια στις πόρτες.

Κουμπιά του ασανσέρ & ιμάντας σε κυλιόμενες σκάλες. Όταν τα αγγίζουμε δεν φέρνουμε τα χέρια μας σε επαφή με το πρόσωπό μας. Κι επειδή τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια με το οινόπνευμα που περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στην επιδερμίδα των χεριών, χρησιμοποιούμε ενυδατική κρέμα χεριών.

Επιφάνεια  του γραφείου. Την καθαρίζουμε σχολαστικά με οινόπνευμα όπως και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή στο γραφείο και στο σπίτι.

Φίλτρο καφετιέρας. Την καθαρίζετε σχολαστικά και ανά εξάμηνο κάνετε αφαλάτωση στην καφετιέρα ή την ξεπλένετε με λευκό ξύδι: έτσι θα ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ανάπτυξης μικροβίων.

Μπολάκι  φαγητού των κατοικίδιων. Το πλένετε καθημερινά όπως και τα παιχνίδια τους.

Πόμολα ντουλαπιών και συρτάρια κουζίνας. Καθαρίζετε προσεκτικά τα λίπη που συγκεντρώνονται στην επιφάνειά τους, όπως βέβαια και μαγειρικά σκεύη.

Πάγκοι κουζίνας και ξύλα κοπής.  Απαιτούν σχολαστικό καθάρισμα  με ξύδι όπως επίσης το συρτάρι λαχανικών, ο χώρος αποθήκευσης του κρέατος στο ψυγείο και αντικείμενα όπως το δοχείο μπλέντερ, το ανοιχτήρι της κονσέρβας,η λαστιχένια σπάτουλα αλλά και τα τάπερ με καπάκι από καουτσούκ.

Κρέας. Μην το αποψύχετε και το ψύχετε εκ νέου! Απολυμαίνετε τις επιφάνειες που ακούμπησε και μαγειρέψτε το καλά. Όχι στο μισοψημένο κρέας! Έχετε κατά νου ότι τουλάχιστον το 20% των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης προκύπτουν από τρόφιμα που καταναλώνουμε στο σπίτι.

Εσωτερικό του πορτοφολιού. Χώρος σκοτεινός  και πολύ επικίνδυνος ακόμη κι αν είναι γεμάτο χρήματα!  Κάθε φορά που βάζουμε τα χέρια στο πορτοφόλι, μεταφέρουμε σε αυτό εκατοντάδες μικροοργανισμούς που έχουμε στα χέρια μας ενώ την ίδια στιγμή γεμίζουμε τα χέρια μας με μικρόβια τα οποία ζουν μέσα στο πορτοφόλι.

Γυναικείες τσάντες. Εξίσου επικίνδυνες με το εσωτερικό του πορτοφολιού. Τις καθαρίζουμε τακτικά, όπως και τα αντικείμενα που περιέχουν.

Υπάρχουν βέβαια και οι χώροι που υποπτευόμαστε ότι συχνάζουν ιοί και μικρόβια, από τους οποίους όμως κινδυνεύουμε λιγότερο καθώς τους καθαρίζουμε τακτικά.

Τουαλέτα. Επιφάνειες και τοίχοι γύρω από τη λεκάνη.

Νιπτήρες. Αποτελούν πηγές μόλυνσης του βακτηρίου της σαλμονέλας και του E.coli.

Χαλάκι μπάνιου. Απαιτεί προσεκτική απολύμανση.

Οδοντόβουρτσες. Ιδιαίτερα ο πάτος τους, απαιτεί καθημερινή και σχολαστική φροντίδα καθαρισμού.

Κεφαλές ντουζιέρας. Το εσωτερικό τους, αποτελεί ιδανικό σημείο συγκέντρωσης μικροβίων, σε συνδυασμό με την μόνιμη υγρασία στην περιοχή.

Ρούχα. Μόλις μπαίνουμε στο σπίτι βγάζουμε αμέσως ρούχα και παπούτσια, τα  καθαρίζουμε και τα αερίζουμε για να μην μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι τα μικρόβια με τα οποία ήρθαμε σε επαφή σε εξωτερικούς χώρους.