Υποθυρεοειδισμός είναι η παραγωγή σε μη επαρκή ποσότητα, συγκεκριμένων ορμονών από τον  θυρεοειδή αδένα. Η διαταραχή…αγαπά τις γυναίκες άνω των 60 αλλά μπορεί να εμφανισθεί και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Αν μάλιστα δεν αντιμετωπισθεί μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεάσει την υγεία μας.  

Ο υποθυρεοειδισμός ενοχοποιείται για παχυσαρκία, υπογονιμότητα και  καρδιοπάθειες. Καλό είναι να αξιολογούμε κάθε «κοινό» σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να μάς προειδοποιεί για τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Τα παρακάτω συμπτώματα- μεμονωμένα ή συνδυαστικά- πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό.

Κόπωση. Όταν αισθάνεστε σε μόνιμη βάση, αναίτια κουρασμένοι και σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και απλά καθημερινά πράγματα.

Δυσκοιλιότητα.  Η ελλιπής ποσότητα ορμονών του θυρεοειδή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη διαδικασία της χώνεψης. Δεν φταίει πάντα η κακή διατροφή.

Προβλήματα μνήμης. Αν συχνά δυσκολεύεστε να θυμηθείτε ονόματα ή υποχρεώσεις, ίσως φταίει ο θυρεοειδής σας γι’ αυτό.

Μυικοί πόνοι. Ανήκουν μαζί με την ακαμψία στα «πονηρά» συμπτώματα για προβληματική λειτουργία του θυρεοειδούς. Είναι πόνοι αντίστοιχοι με αυτούς που θα αισθανθείτε είστε αγύμναστοι και επιχειρήσετε να γυμναστείτε ή το «Πιάσιμο» που νοιώθετε όταν είστε άυπνοι.

Υπέρταση. Αν  δεν υποχωρεί παρά το γεγονός ότι διατρέφεστε υγιεινά και αθλείσθε, ίσως η υπολειτουργία του θυρεοειδούς σας, αυξάνει την «κακή»  χοληστερόλη. Αν δεν το αντιμετωπίσετε κινδυνεύετε να εκδηλώσετε προβλήματα με την καρδιά σας.

Κατάθλιψη. Τα επίπεδα σεροτονίνης επηρεάζονται από την έλλειψη της ορμόνης του θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε θλίψη, που συχνά μάς εμποδίζει να λάβουμε αποφάσεις ή να αντιδράσουμε στα ερεθίσματα με την ταχύτητα που αντιδρούσαμε παλιότερα.

Έλλειψη διάθεσης για σεξ. Μήπως δεν είναι μόνο η κούραση και οι αυξημένες υποχρεώσεις που έχουν… επιτεθεί στη λίμπιντό σας;

Τριχόπτωση και ευαίσθητα νύχια. Ίσως τελικά να μην φταίει το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε ούτε έχετε έλλειψη κάποιας βιταμίνης.

Ξηροδερμία. Η έλλειψη της ορμόνης του θυρεοειδή επιβραδύνει τον μεταβολισμό και μειώνει την εφίδρωση. Έτσι το δέρμα  γίνεται πιο ξηρό.

Επιπλέον κιλά χωρίς προφανή λόγο. Αν το βάρος σας αυξήθηκε ξαφνικά χωρίς να έχετε αλλάξει τις διατροφικές σας συνήθειες, τότε πρέπει άμεσα να εξετάσετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

Η γεύση σας έχει αλλάξει. Αν δεν μπορείτε να απολαύσετε όπως παλιά τις αγαπημένες σας γεύσεις ή νοιώθετε ότι έχει αλλάξει η γεύση των φαγητών, μην το δεχθείτε στωικά αλλά αντιδράστε, κάνοντας τις κατάλληλες εξετάσεις.

Άλλα ένοχα συμπτώματα είναι το πρήξιμο στο πρόσωπο, η τραχιά φωνή, το πολύ αίμα ή η ακανόνιστη περίοδος.

 

Ποιες τροφές αγαπά ο θυρεοειδής;

Αλάτι. Ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο και η κύρια πηγή του είναι το ιωδιούχο αλάτι: αρκεί να είναι πράγματι ιωδιούχο. Το θαλασσινό ή το αλάτι συσκευασμένων ή επεξεργασμένων τροφών συνήθως δεν είναι ιωδιούχο.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Περιέχουν μαγνήσιο, απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί κόπωση, μυϊκές κράμπες και αλλάζει τον  καρδιακό παλμό.

Ξηροί καρποί. Είναι καλή πηγή μαγνησίου και πλούσια σε σελήνιο, μέταλλο που υποστηρίζει το θυρεοειδή.

Ψάρια και θαλασσινά. Εξαιρετικές πηγές ιωδίου. Αποφύγετε όμως τα φύκια αν έχετε υπερθυρεοειδισμό.

 

Τι να προσέχω;

Κρέας από όργανα ζώων. Η μεγάλη δόση λιποϊκού οξέος, το οποίο περιέχεται στο κρέας από όργανα ζώων (νεφρά, καρδιά, συκώτι) θα μπορούσε να διαταράξει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.  Το λιποϊκό οξύ θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και σε φάρμακα που παίρνετε για τον θυρεοειδή σας.

Γλουτένη. Εάν έχετε κοιλιοκάκη, αφαιρέστε τη από τη διατροφή σας, για να προλάβετε και προβλήματα του θυρεοειδούς.

Αν έχετε χαμηλά επίπεδα ιωδίου, τότε η λαχανίδα (κατσαρό λάχανο) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο θυρεοειδή. Αντίστοιχα μπορεί να λειτουργήσουν κλασικό λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών.