Η θεραπεία δεν περιορίζεται στο σώμα

Όσο και να μη θέλουμε να το σκεφτόμαστε, είναι πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή μας, εμείς ή ένας δικός μας άνθρωπος, να έρθουμε αντιμέτωποι με μια σοβαρή ασθένεια όπως ο καρκίνος. Σ’ αυτή την περίπτωση, όπως είναι φυσικό, αρχικά θα επικεντρωθούμε κυρίως στη σωματική πλευρά της ασθένειας – δηλαδή στις παρενέργειες από τις θεραπείες, στα αισθήματα κόπωσης και αδυναμίας κι όλα τα υπόλοιπα, συχνά δύσκολα θέματα που θέτει η ίδια η ασθένεια.
Καλό θα είναι όμως να μην παραβλέπουμε τη σημασία που έχει, ειδικά σε μια τέτοια περίπτωση, η ψυχική υγεία και η ισορροπία μας – οι πυλώνες δηλαδή πάνω στους οποίους θα στηριχτούμε για να βοηθήσουμε και το σώμα μας να δώσει τη μάχη. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται ραγδαία και η ψυχο-ογκολογία, ένας νέος κλάδος που εξετάζει τη σχέση του στρες με τον καρκίνο και το πώς οι ασθενείς μπορούν να βοηθηθούν, έτσι ώστε να ανακτήσουν σταδιακά την ψυχική ισορροπία που τους στερεί η ασθένεια, για να την «πολεμήσουν» και πιο αποτελεσματικά.
Πρόκειται βέβαια για μια πολύ μεγάλη συζήτηση, που δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μια απλή αναφορά εδώ. Άλλωστε, και το θέμα της ψυχικής υγείας είναι από μόνο του τεράστιο. Είναι σίγουρο λοιπόν ότι κάποια στιγμή θα επανέλθουμε… Έως τότε θα σας αφήσουμε με μερικές σκέψεις – ως τροφή για περισσότερες σκέψεις!
– Όταν αρρωσταίνει ένας άνθρωπος, «αρρωσταίνει» μαζί του και όλο το οικογενειακό σύστημα, καθώς η επιρροή της ασθένειας είναι πολύ ισχυρή. Καλό είναι λοιπόν να ζητήσει βοήθεια όλη η οικογένεια – ή τουλάχιστον, ο ίδιος ο ασθενής και τα πιο κοντινά μέλη της. Όσο πιο συντονισμένη είναι αυτή η βοήθεια, τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα.
– Εκτός και αν υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις (οι οποίες θα συζητηθούν με τον ειδικό), ο ασθενής πρέπει να συμμετέχει στη του, καθώς είναι και ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τον εαυτό του. Πρέπει δηλαδή να ενημερώνεται και, όπου είναι εφικτό, να συναποφασίζει.
– Όταν εκδηλώνεται μια σοβαρή ασθένεια στην οικογένεια, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με αυτήν από το διαδίκτυο, από διάφορα βιβλία κ.λπ. Και εδώ είναι απαραίτητη η άποψη του ειδικού καθώς, μια λάθος ή μια παραπλανητική πληροφορία (κάτι που αφθονεί ιδιαίτερα στην εποχή μας) μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή και το περιβάλλον του σε περιττούς πανικούς και εσφαλμένα συμπεράσματα.
– Αντίστοιχα, ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει αν ο ασθενής χρειάζεται και μια παράλληλη φαρμακευτική υποστήριξη για την ψυχολογία και τη διαχείριση του στρες που προκαλεί ένας καρκίνος, είναι ο ειδικός. «Συνταγές» από συγγενείς και φίλους μπορεί να είναι έως και επικίνδυνες για την έκβαση της ασθένειας.