Αν και αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής όλο το χρόνο, η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι οδηγεί συχνότερα τα βήματα μας σε ένα ταβερνάκι ή σε μία ψαραγορά για να απολαύσουμε θαλασσινά, συνοδεία τσίπουρου ή ούζου. Και να γιατί είναι η καλύτερη ιδέα!

Ωφελούν την καρδιά: έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 οξέα λιπαρά, άρα προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα.

Κάνουν καλό στην όραση: το έλεγαν παλαιότερα οι γονείς μας να τρώμε θαλασσινά για να βλέπουμε καλά! Την όραση ενισχύουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενώ η ρετινόλη, μια μορφή βιταμίνης Α, ενισχύει την νυχτερινή όραση.

Ιώδιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και κάλιο, των θαλασσινών ενισχύουν την καλή λειτουργία του οργανισμού. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα ενώ το σελήνιο προστατεύει από τον καρκίνο. Ψάρια και οστρακοειδή είναι επίσης εξαιρετικές πηγές βιταμινών, όπως οι βιταμίνες Α και D.

Ενισχύουν τους πνεύμονες: όχι μόνο καταπολεμούν το άσθμα αλλά η κατανάλωση τους συμβάλει και στην πρόληψή του.

Όπλο κατά της κατάθλιψης: σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ενισχύοντας λοιπόν τα επίπεδα τους, προστατεύουμε την ψυχική σας υγεία. Τα θαλασσινά έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν και την επιλόχειο κατάθλιψη.

Ένεση στη μνήμη: προστατεύουν από την άνοια, βελτιώνουν τη μνήμη αλλά και τη συγκέντρωση των παιδιών, χάρη και πάλι στα θαυματουργά ωμέγα τρία λιπαρά.

Βάλσαμο για το έντερο: το ιχθυέλαιο προστατεύει το έντερο και δρα προληπτικά σε φουσκώματα και διάφορες παθήσεις. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής- με άγχος και κακής ποιότητας διατροφή- «αρρωσταίνει» το έντερο.

Λαμπερό δέρμα: προστατεύουν το δέρμα από τη βλαβερή ακτινοβολία, ενώ είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό του κολλαγόνου, που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό.

Τι προσέχουμε σε μαλάκια και όστρακα;

– Οι συσκευασίες των κατεψυγμένων να μην είναι παραμορφωμένες.

– Όταν ξεπαγώσουν να μην έχουν δυσάρεστη μυρωδιά.

– Γευθείτε τα ψητά στη σχάρα γιατί τηγανητά βαραίνουν το στομάχι και έχουν πολλές θερμίδες.

– Τα οστρακοειδή να είναι καλά κλεισμένα!

– Μύδια, στρείδια, αχινοί, κυδώνια, γυαλιστερές να μυρίζουν ιώδιο της θάλασσας.

– Πιάστε 2-3 στα χέρια σας πριν τα αγοράσετε και κτυπήστε το όστρακο. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι μέσα υπάρχει σάρκα και νερό.

– Μην καταναλώσετε όσα δεν ανοίξουν με το ψήσιμο ή το βράσιμο.

– Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί, είναι πιο ευαίσθητα στη συντήρησή τους.

– Όταν τα ψάρια είναι φρέσκα, έχουν ζωηρό χρώμα και είναι γυαλιστερά με ελαφρώς «πεταχτά» μάτια. Όταν τα πιέσετε λίγο, δεν μένει βαθούλωμα από το δάχτυλό σστο σώμα τους.

– Αν δεν γνωρίζετε από ψάρια, προτιμήστε τα κατεψυγμένα.

– Προσοχή αν τα όστρακα καταναλωθούν ωμά. Τα ζωντανά είναι πάντα κλειστά ή πρέπει να κλείσουν αμέσως όταν τα χτυπήσουμε ελαφρά. Τα πλένουμε σε πολλά νερά και ξύνουμε τα κελύφη τους, αν έχουν πάνω ξένα σώματα.

– Από τα μύδια τραβάμε απότομα το «γένι» τους που εξέχει από το όστρακο.

– Τα διατηρούμε στο ψυγείο μέσα σε βρεγμένη πετσέτα έως τρεις ημέρες, ανάλογα με το είδος και το πόσο φρέσκα είναι.

– Ιδιαίτερη προσοχή στα όστρακα που θα καταναλωθούν ωμά. Αν δεν αντιδρούν στο λεμόνι, δεν τα τρώμε!

– Οι αχιβάδες της αγορά είναι συνήθως εισαγωγής καθώς δεν αλιεύονται στη χώρα μας παρ’ ότι υπάρχουν.

– Η αλιεία του αχινού έχει χρονικούς και ποσοτικούς περιορισμούς κατά εποχές και περιοχές.