Αφού το καθησυχάσουμε του εξηγούμε ότι θα καθαρίσουμε το τραύμα με «νεράκι» χωρίς να πονέσει: ο φυσιολογικός ορός, στην ουσία είναι «καθαρό νερό». Ξεπλένουμε αρχικά σχεδόν χωρίς καθόλου πίεση.
Στη συνέχεια πιέζουμε το μπουκάλι του ορού, ώστε η πίεση να απομακρύνει όσο το δυνατόν καλύτερα χώματα ή ακαθαρσίες από το έδαφος Παράλληλα ή μετά τον ορό, ρίχνουμε οξυζενέ για καλή απολύμανση ενώ ταυτόχρονα φυσάμε σιγά-σιγά στο σημείο για να δροσίζεται Αφού γίνει ο καθαρισμός, ρίχνουμε ένα ιωδιούχο διάλυμα -που έχει συστήσει ο παιδίατρος- και αφήνουμε το τραύμα ανοιχτό
Αν θέλουμε, επαναλαμβάνουμε τον καθαρισμό μετά κάποιες ώρες με λίγο ιωδιούχο διάλυμα. Το τραύμα σε λίγο καιρό θα «θρέψει», κάνοντας μία κρούστα και το δέρμα θα αναγεννηθεί.
Βέβαια, το ότι θα είμαστε εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί: τηρούμε λοιπόν κάποιους κανόνες που δεν περιορίζουν την ελευθερία μας αλλά μας προστατεύουν. Φοράμε καπέλο, αντηλιακή κρέμα, προστατευτικά ρούχα και γυαλιά ηλίου για ν’ αποφύγουμε την ηλίαση αλλά και τα εγκαύματα. Ανανεώνουμε συχνά και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης την αντηλιακή κρέμα. Οι γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην παραλία γιατί παραμονεύουν κάθε είδους μολύνσεις: πρέπει να αποφεύγουν να κάθονται στην άμμο με το μαγιό τους, ακόμα και στη βρεγμένη πετσέτα. Καλό είναι, μόλις βγουν από τη θάλασσα να αλλάζουν μαγιό για να προστατεύουν την ευαίσθητη περιοχή των γεννητικών τους οργάνων.
Το καλύτερο δώρο που έχουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας είναι να του δώσουμε το περιθώριο να ξεκουραστεί και να γεμίσει τις μπαταρίες του για ν’ αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του επόμενου χειμώνα. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με κακή διατροφή, άσκοπα ξενύχτια και αλόγιστη έκθεση στον ήλιο! Η υπερβολή είναι συνώνυμο των διακοπών, ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες…