Αν είναι να πάτε διακοπές και η άμμος να τρώει το κινητό στην παραλία, τότε να σκεφθείτε τί δεν κάνετε καλά στη ζωή σας. Και είναι μάλλον μάταιο να πας διακοπές αν κάθε βράδυ παρακολουθείς τηλεόραση στο μπαλκόνι του εξοχικού ή του ενοικιαζόμενου μέχρι το ξημέρωμα; Δεν είναι ζήτημα χρημάτων το να δεις τη ζωή με άλλα μάτια είναι θέμα απόφασης! Θα την πάρεις φέτος το καλοκαίρι;

Το λέει και η λέξη: διακοπές, διακόπτεις δηλ. σταματάς για ένα διάστημα όσα συνήθως κάνεις και επιλέγεις να κάνεις στη θέση τους κάποια άλλα. Αν αυτά που επέλεξες σε χαλαρώνουν, σε ηρεμούν και σου γεμίζουν τις μπαταρίες για να αντέξεις το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις όλης της χρονιάς, είσαι σε καλό δρόμο. Πολλοί παράγοντες μπορούν να καταστρέψουν αυτήν την πολύτιμη ευκαιρία και δεν είναι οικονομικοί!

Όχι στη μιζέρια!

Αναμφίβολα η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη. Όμως, αν συζητούμε για τις δόσεις της εφορίας και τον ΕΝΦΙΑ στο εξοχικού του συγγενή ή του φίλου που μας φιλοξενεί για λίγες μέρες, δεν θα κερδίσουμε τίποτα περισσότερο από να επηρεάσετε αρνητικά το κλίμα της παρέας.

Αν αποφασίσατε να αποδράσετε, τιμήστε την επιλογή σας. Ακόμη κι αν τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν να μετακινηθείτε, ανακαλύψετε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να περάσετε καλά και να βελτιώσετε τη διάθεση σας. Όλο και κάπου θα γίνονται εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο ενώ τα καλοκαιρινά βράδια στο πάρκο ή μια μικρή βόλτα μπορεί να σας βοηθήσουν να προσεγγίσετε τα όσα σας απασχολούν με μεγαλύτερη ψυχραιμία, απαραίτητη συνθήκη για να το λύσετε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν συστηματικά διακοπές αντιμετωπίζουν ευκολότερα τις δυσκολίες και έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Το ότι κάποιος κάνει διακοπές δίνει μια ποιότητα στη ζωή του. Το είδος των διακοπών δεν έχει καμία σημασία. Επιπρόσθετα, το φυσικό φως του ήλιου που απολαμβάνουμε στην εξοχή μας ευλογεί με τα οφέλη του σε αντίθεση με το τεχνητό φως της δουλειάς που μας κουράζει και προκαλεί συχνές ημικρανίες ενώ σε πρώτη διάταξη βρίσκονται και οι ορμονικές διαταραχές. Απολαύστε τα χρώματα, τους ήχους και τις μυρωδιές στη φυσική τους διάσταση και όχι αλλοιωμένα.

Άρα λοιπόν στις διακοπές:

– Αφήνουμε πίσω τις εκκρεμότητες, τις έννοιες και ότι άλλο μας πιέζει
– Περπατάμε
– Κολυμπάμε
– Απολαμβάνουμε την παρέα των φίλων μου
– Περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας και τον φροντίζουμε ενυδατώνοντας τον εσωτερικά και εξωτερικά.
– Ναι στον καλό ύπνο. Κοιμόμαστε και ξυπνάμε χωρίς ξυπνητήρι.
– Απολαμβάνουμε τη στιγμή: το δροσερό αεράκι, το παγωμένο αναψυκτικό, ότι αρέσει στον καθένα.

Πριν ξεκινήσετε για τις διακοπές σας, ετοιμάστε μία λίστα με όσα σας ευχαριστούν αλλά λόγω χρόνου δεν έχετε την ευκαιρία να τις απολαύσετε. Να η ευκαιρία!

Μία ακόμη παγίδα που απειλεί να καταστρέψει τις διακοπές μας είναι οι υπερβολικές προσδοκίες που καλλιεργούμε από αυτές τις μέρες. Αν επενδύουμε τα πάντα σε αυτές τις μέρες, το πιθανότερο είναι ότι θα απογοητευθούμε. Ας αφεθούμε στην εποχή και στη συνθήκη, ας χαλαρώσουμε και ας δεχθούμε με ψυχική γενναιοδωρία ό,τι μας δοθεί. Έτσι είναι πολύ ευκολότερο να αισθανθούμε ότι περνάμε καλά και δεν χάνουμε άδικα το χρόνο μας. Και βέβαια, μένουμε μακριά από ευθύνες, e-mails, επαγγελματικά τηλεφωνήματα, ειδήσεις σχετικά με την εργασία μας και αντίστοιχες κοινωνικές συναναστροφές. Στόχος: να αποσυνδεθούμε από το άγχος και τις έννοιες και να συνδεθούμε με τη χαρά, το παιχνίδι και την ξενοιασιά.