Χύμα ή τυποποιημένο, χωνάκι ή κυπελάκι. Το παγωτό παραμένει αξεπέραστη καλοκαιρινή απόλαυση για όλες τις ηλικίες. Υπό προϋποθέσεις μάλιστα έχει διατροφική αξία!

Τίποτα δεν απαγορεύεται δια ροπάλου όταν είμαστε υγιείς! Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τα πάντα, άρα και λίπος, πρωτεΐνες και ζάχαρη, βασικά συστατικά του παγωτού. Αρκεί η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο. Ωστόσο για να αποφύγουμε το συναπάντημα με τα πρόσθετα που περιέχουν τα τυποποιημένα παγωτά, δηλαδή χρωστικές, αρωματικές ουσίες και σταθεροποιητές, μπορούμε να παρασκευάσουμε σπιτικό παγωτό ελέγχοντας έτσι τα συστατικά, τον τρόπο παρασκευής αλλά και την όποια διατροφική του αξία: το παγωτό δεν είναι γεύμα αλλά σνακ.

Να ποια συστατικά του παρουσιάζουν διατροφικό ενδιαφέρον:

– Ασβέστιο: Μέταλλο ζωτικής σημασίας για τα παιδιά αλλά και ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης. Εκατό γραμμάριαπαγωτού βανίλια – σοκολάτα περιέχουν περίπου 120mg ασβεστίου, που καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών του παιδιού. Ένα μπολ (περίπου 200ml) παγωτό βανίλια δίνει τόσο ασβέστιο όσο ένα ποτήρι γάλα.

– Πρωτεΐνες γάλακτος, υψηλής βιολογικής αξίας, που περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα.

– Υδατάνθρακες. Πηγή ενέργειας για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Προέρχονται κυρίως από τις γλυκαντικές ύλες, τη ζάχαρη και τη λακτόζη του γάλακτος. Η τελευταία όπως και η βιταμίνη D βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου.

– Βιταμίνες όπως A, D, E, C, B1, B2, B6, B12, που περιέχει το παγωτό είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά και του μεταβολισμού.

– Λιπαρά που προέρχονται κυρίως από το γάλα αλλά και συστατικά του, όπως το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος. Το λίπος του γάλακτος προσφέρει ενέργεια, λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E και Κ). Επίσης περιέχει λινολεϊκό οξύ, που δρα προστατευτικά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και καρκίνου του μαστού.

– Ενέργεια. Ένα ξυλάκι βανίλια έχει λιγότερες θερμίδες από ένα ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας ή ένα χωνάκι. Γρανίτα, σορμπέ, ή παγωμένο γιαούρτι με φρούτα περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και έχουν λιγότερες θερμίδες.

Για τα παιδιά ο καταλληλότερος χρόνος να απολαύσουν το παγωτό τους είναι στο πρωινό ή στο απογευματινό κολατσιό. Αρκεί να μην καταναλώσουν πάνω από 60ml έως 80ml γιατί στη συνέχεια δεν θα έχουν όρεξη για φαγητό.

Αποφεύγουμε να αγοράσουμε τυποποιημένα παγωτά αν:

– Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα, η υφή τους μοιάζει με του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή με κόκκους άμμου.

– Υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη.

– Το χαρτί της συσκευασίας είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό, ή σχισμένο.

– Η συσκευασία έχει διαφορετικό σχήμα από αυτό των διαφημιστικών της παρασκευάστριας εταιρίας.

– Τα κύπελλα παρουσιάζουν υπερχείλιση, στο καπάκι.

– Είναι μαλακά, υδαρή

– Εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται, σε μικρά κομματάκια, ή περιέχουν μικροκρυστάλλους (μικρά παγάκια), ή έχουν σχήμα παραμορφωμένο. Αυτό σημαίνει ότι το παγωτό, κάποια στιγμή, αποψύχθηκε και ξανακαταψύχθηκε.

– Έχουν γεύση πικρή, ξινή, ή αλμυρή και μυρίζουν δυσάρεστα.

Σε γενικές γραμμές αποφύγετε τα έντονα χρώματα στα παγωτά γιατί είναι αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών. Πάντα ελέγχουμε τη συσκευασία και διαλέγουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ημερομηνία λήξης. Τοποθετούμε άμεσα στον καταψύκτη του σπιτιού τα παγωτά που αγοράσαμε. Η μεταφορά, σε μεγάλες αποστάσεις, πρέπει να γίνεται, σε ισοθερμικές συσκευασίες. Τέλος, στα σημεία παρασκευής και πώλησης παγωτού χύμα, οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας πρέπει να τηρούνται, αυστηρά. Το προσωπικό, τα σκεύη και τα μηχανήματα, που έρχονται σε επαφή με παγωτό, πρέπει να είναι σχολαστικά καθαρά.