Η αλόγιστη –και χωρίς προστασία- έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι επικίνδυνη. Μπορεί να προκαλέσει από πολύ σοβαρές βλάβες όπως διάφορους τύπους καρκίνου του δέρματος και «μελάνωμα» μέχρι πρόωρη γήρανση του δέρματος αλλά και προβλήματα στα μάτια.

Η συνεχής προστασία του δέρματος το καλοκαίρι είναι απαραίτητη ακόμη και τις ημέρες με συννεφιά: η ακτινοβολία UV που είναι υπεύθυνη για ανεπανόρθωτες βλάβες στο δέρμα, μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα. Όσο νεαρότερης ηλικίας είναι το άτομο που υφίσταται τα εγκαύματα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για μόνιμες και σοβαρές βλάβες στο δέρμα του.

Προσοχή! Τα βρέφη έως έξι μηνών δεν έχουν ακόμη φυσική προστασία άρα δεν τα εκθέτουμε στον ήλιο ούτε τα αλείβουμε με αντηλιακό που είναι χημικό προϊόν. Γενικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τα παιδιά τουλάχιστον έως πέντε ετών. Ιδιαίτερες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνουν τα ανοιχτόχρωμα άτομα αλλά και όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, η οποία αυξάνει τον βαθμό ευαισθησίας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ο τύπος του δέρματος, η διάρκεια έκθεσης στον ήλιο αλλά και η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας καθορίζουν την έκταση του ηλιακού εγκαύματος. Τρεις έως έξι ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, το δέρμα αρχίζει να κοκκινίζει και να πονά ενώ είναι ζεστό στην επαφή. Όσο περνά η ώρα, τα συμπτώματα επιδεινώνονται και κορυφώνονται περίπου 12 με 24 ώρες αργότερα.

Αν πρόκειται για απλό ηλιακό έγκαυμα τα συμπτώματα θα διαρκέσουν περίπου τρεις ημέρες και θα υποχωρήσουν. Αν το έγκαυμα είναι βαριάς μορφής εμφανίζονται φουσκάλες, πρήξιμο και έντονος πόνος που μοιάζει με κάψιμο ενώ δεν αποκλείεται να προκληθεί λοίμωξη. Αν μάλιστα παρουσιαστούν ρίγη, πυρετός, ναυτία, έμετος, σύγχυση και υπάρχει εκτεταμένη απώλεια δέρματος καλό είναι να ζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Τι να κάνω;

Το απλό έγκαυμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικούς τρόπους:

– Κομπρέσες μ’ ένα πανί και δροσερό νερό της βρύσης στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε μέσα σε μία λεκάνη και μερικά παγάκια. Τοποθετείτε συχνά το δροσερό πανί στα σημεία του δέρματος που υποφέρουν.

– Χρησιμοποιείστε εναλλακτικά παγοκύστη την οποία καλό είναι να τυλίξετε με ένα πανί.

– Για να εμποδίσετε τον κνησμό και την αφυδάτωση, κάντε κομπρέσες με νερό και οξικό αργίλιο που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο.

– Τα φακελάκια τσαγιού περιέχουν ταννικό οξύ που απαλύνει τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος.

– Ναι στο γιαούρτι. Αλείβουμε στην επίμαχη περιοχή, ξεπλένουμε και σκουπίζουμε απαλά.

– Ναι και στην μαγειρική σόδα. Τη ρίχνουμε στο χλιαρό του μπάνιου και δεν ξεπλένουμε.

– Ο ανεμιστήρας καταπραΰνει τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος.

– Στεγνώνουμε απαλά το δέρμα χωρίς να το τρίβουμε.

– Ξεπλένουμε καλά το αλάτι της θάλασσας γιατί επιδεινώνει τον ερεθισμό του δέρματος.

– Δεν χρησιμοποιούμε αντισηπτικά και οινόπνευμα πάνω στο καμένο δέρμα και αποφεύγουμε σαπούνι και αφρόλουτρο.

– Μετά το μπάνιο με δροσερό νερό για ενυδάτωση αλείψτε το σώμα με λάδι μπάνιου.

– Πίνετε άφθονο νερό και καταναλώστε φρούτα εποχής όπως καρπούζια και πεπόνια. Τρώτε ελαφρά, μικρά γεύματα κατά τακτά χρονικά διαστήματα, για να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας.

– Μείνετε για μεγάλο διάστημα μακριά από την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο. Το νέο δέρμα είναι πιο ευαίσθητο και υφίσταται ευκολότερα ζημίες από την ηλιακή ακτινοβολία, οι οποίες λειτουργούν σωρευτικά και δίνουν μακροπρόθεσμα τα επικίνδυνα αποτελέσματα τους.

– Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία: για να μην σας «κάψει» ο ήλιος ναι σε καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό, άνετα ρούχα και όχι βόλτες και ηλιοθεραπεία το καταμεσήμερο.