Η ΑΚΟΣ & o Δήμος Παπάγου/Χολαργού 

με τη συμμετοχή της Ουρολογικής Κλινικής του ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς

γιορτάζουν τον Movember

 

Ένα κίνημα γένους αρσενικού που λέει Ναι στην πρόληψη!
Το παγκόσμιο κίνημα του Movember – συνδυασμός της λέξης μουστάκι (moustache) και Νοέμβριος (November) – απλώνει χρόνο με το χρόνο τις ρίζες του, με τους άνδρες να αφήνουν μουστάκι , ως υπενθύμιση του ότι η πρόληψη για την καταπολέμηση του καρκίνου, αφορά και τους ίδιους και όχι μόνο τις συντρόφους τους.
Η ΑΚΟΣ και φέτος γιορτάζει τον Movember και με συνοδοιπόρο τον κοινωνικά ευαίσθητο Δήμο Παπάγου Χολαργού διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με την οποία καλεί τους άνδρες να θέσουν ως προτεραιότητα την προάσπιση της υγείας τους, εγκαταλείποντας βλαβερές συνήθειες και υιοθετώντας έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 18.00 στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δημαρχείου Παπάγου/Χολαργού (Περικλέους 55, Χολαργός) με ομιλητές:
Δρ. Δέσποινα Κατσώχη –ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ.
«Movember: Ένα κίνημα γένους αρσενικού».

Δρ. Κωνσταντίνος Ντούμας, Χειρουργός Ουρολόγος/ Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών.
«Προστάτευσε τον προστάτη σου».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα δοθεί και το εναρκτήριο λάκτισμα του συλλόγου «Προασπίζω». Οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους και πλαισιωμένοι από αποθεραπευμένους της νόσου, την οικογένεια, τους φίλους τους, το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και όσους είναι ευαισθητοποιημένοι αναφορικά με τον καρκίνο του προστάτη, αναλαμβάνουν δράση και λειτουργούν συλλογικά για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους. Ο συνειδητοποιημένος πολίτης είναι ο ενεργός πολίτης που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη λύση των προβλημάτων που τον απασχολούν και για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και των ανθρώπων που αγαπά.
Movember… γιατί η πρόληψη αφορά και τους άνδρες!
Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ένας στους έξι άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών.
Οι άνδρες πρέπει να εγκαταλείψουν την απροθυμία τους να επισκεφτούν τον ουρολόγο αλλά και την αποστροφή τους για την δακτυλική εξέταση. Κι αυτό γιατί στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του προστάτη δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα, οπότε ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση του. Μόνο σε προχωρημένα στάδια εμφανίζονται διαταραχές της ούρησης η συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις (π.χ οστικός πόνος).
Το PSA είναι πλέον εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων. Χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο 70% των ασθενών, η νόσος εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο στο οποίο το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό. Σημαντική είναι και η πρωτογενής πρόληψη: ναι στα πολλά λαχανικά, κόκκινο κρέας με μέτρο. Οι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου αφορούν στην ηλικία- ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου- και στην κληρονομικότητα. Η επιστήμη με νέες και ασφαλείς μεθόδους όπως η βραχυθεραπεία, υπόσχεται πλήρη θεραπεία χωρίς ο ασθενής να υποστεί την ταλαιπωρία του χειρουργείου.

 

Η ΑΚΟΣ σαλπίζει: Ας ευαισθητοποιηθούμε πριν να είναι αργά…