Το καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους σπυράκια στο σώμα ή στο πρόσωπο γιατί ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν την επιδερμίδα πιο επιρρεπή στην λιπαρότητα.

Ωστόσο τα σπυράκια μπορεί να οφείλονται σε δικές μας κακές επιλογές όπως:
– Λάθος αντηλιακό: εννοείται ότι δεν παραλείπουμε τη χρήση αντηλιακού: σε αντίθετη περίπτωση απειλούμαστε από καρκίνο του δέρματος. Μπορεί ωστόσο τα συστατικά του αντηλιακού που χρησιμοποιούμε να φράζουν τους πόρους του δέρματος και να προκαλείται ακμή, οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε αντηλιακά με ελαιώδη/λιπαρή σύσταση. Αναφορικά με το αντηλιακό: το αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος -όχι όμως στο ψυγείο- και όταν είμαστε στην παραλία το φυλάσσουμε στη σκιά: δεν αφήνουμε την τσάντα της θάλασσας στο αυτοκίνητο όταν φθάνουμε στο σπίτι! Η υπερβολική ζέστη αλλοιώνει τα αντηλιακά φίλτρα και μειώνουν την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού.
– Μπάνιο με ζεστό νερό: το καλοκαίρι κάνουμε ντους σε δροσερή θερμοκρασία, που είναι ήπια για το δέρμα. Το μπάνιο με ζεστό νερό ξηραίνει την επιδερμίδα.
– Προβληματικά προϊόντα. Η χαμηλότερη τιμή ή οι δελεαστικές προσφορές δεν αποτελούν τον ασφαλέστερο οδηγό για να προμηθευθούμε προϊόντα για την περιποίηση το σώματός μας. Επιπρόσθετα, ορισμένα έλαια που περιέχονται σε σαμπουάν, αφρόλουτρα ή κοντίσιονερς, ίσως εντείνουν την εμφάνιση ακμής στο σώμα, φράζοντας τους πόρους της επιδερμίδας. Διαβάζετε λοιπόν προσεκτικά τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζετε.
– Στενά ρούχα. Μήπως φοράτε στενά παντελόνια και μπλούζες, με αποτέλεσμα ο ιδρώτας να ποτίζει τα ρούχα σας κι εσείς δυστυχώς να έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε; Ακόμη απορείτε γιατί εμφανίσατε σπυράκια στην πλάτη και στην περιοχή του μπικίνι;
– Ρούχα γυμναστικής. Πετάμε από πάνω μας άμεσα τα ιδρωμένα ρούχα.
– Δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία; Ίσως τα σπυράκια οφείλονται στα γαλακτοκομικά που καταναλώνουμε λόγω συγκεκριμένων συστατικών που περιέχουν ή και σε ανάλογα συστατικά των παγωτών. Καλό είναι να προτιμούμε άπαχα γαλακτοκομικά.
– Βαρύ μέικ-απ: το καλοκαίρι το βαρύ μακιγιάζ φράσσει τους πόρους και σε συνδυασμό με τον ιδρώτα κάνει την κατάσταση για το δέρμα εκρηκτική. Όσο πιο απλά, τόσο πιο καλά!
– Υπερβολική απολέπιση: αφαιρεί τα πάντα από τους πόρους και έτσι το σμήγμα παράγει περισσότερο λάδι για να αναπληρώσει την απώλεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πρόσωπό να γίνεται υπερβολικά λιπαρό, με την ακμή να ελλοχεύει.
– Θολά νερά: αν τα νερά της πισίνας ή της θάλασσας είναι θολά ή έχουν έντονη μυρωδιά, μην βουτήξετε. Τα μολυσμένα νερά ευθύνονται για σπυράκια αλλά και σοβαρές δερματοπάθειες.