Αντιλήψεις και συμπεριφορές

υγιών και ασθενών ενηλίκων

αναφορικά με τα συμπληρώματα διατροφής και τη χρήση τους.

Η ΑΚΟΣ στο πλαίσιο των ερευνών της με στόχο τη διερεύνηση των στάσεων και των αντιλήψεων των πολιτών σε σημαντικά θέματα υγείας, στη νέα έρευνα της εστιάζει στις αντιλήψεις και στις συμπεριφορές υγιών και ασθενών ενηλίκων, αναφορικά με τα συμπληρώματα διατροφής και τη χρήση τους.
Ειδικότερα, το ερωτηματολόγιο χαρτογραφεί τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών αναφορικά με τα συμπληρώματα διατροφής: αν κάνουν χρήση συμπληρωμάτων, τι είδους, με ποια συχνότητα, για ποιους λόγους και αν ενημερώνουν το θεράποντα ιατρό τους για τη λήψη τους.
Η υιοθέτηση υγιεινής και ισορροπημένης στάσης ζωής και διατροφής αποτελεί την κορωνίδα των προσπαθειών της ΑΚΟΣ γι’ αυτό και προηγήθηκαν έρευνες της για το κάπνισμα, την υγιεινή και τα νοσήματα του στοματοφάρυγγα αλλά και για τις διατροφικές στάσεις και αντιλήψεις υγιών και ασθενών ενηλίκων στη χώρα μας.
Όπως σημειώνει η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη: «Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών- υγιών και ασθενών- που κάνουν χρήση συμπληρωμάτων για να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και να λειτουργήσουν προληπτικά απέναντι σε σειρά ασθενειών. Θελήσαμε λοιπόν να αναζητήσουμε γιατί και πώς οδηγούνται σε αυτήν την επιλογή. Αρωγοί και σε αυτήν την έρευνα μας, ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι συνέδραμαν στην κατάρτιση του ερωτηματολογίου και θα μας βοηθήσουν στην επεξεργασία των απαντήσεων που θα λάβουμε. Ελπίζω η νέα έρευνα μας να τύχει ανάλογου ενδιαφέροντος με τις τρεις προηγούμενες έρευνες μας»

 

Η Κλινική Διατροφολόγος Δρ. Αλεξία Κατσαρού επισημαίνει: «Τα συμπληρώματα βιταμινών δεν πρέπει να λαμβάνονται ανεξέλεγκτα αλλά με τη σύσταση ειδικού (Ιατρού, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου) και όταν υπάρχει συγκεκριμένη ένδειξη χορήγησης. Ειδικότερα, συμπληρώματα βιταμινών πρέπει να χορηγούνται σε διαπιστωμένη ανεπάρκεια ή έλλειψη και σε άτομα με μεγαλύτερες ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά από το γενικό πληθυσμό, όπως εγκυμονούσες, γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει πρόσφατα ή σχεδιάζουν να τεκνοποιήσουν, άτομα με δυσαπορρόφηση μικροθρεπτικών συστατικών (π.χ σε περιπτώσεις χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου ή επεμβάσεων στο πεπτικό σύστημα, ή άτομα με χρόνιες νόσους, ή ηλικιωμένους) καθώς και σε άτομα που αντιμετωπίζουν μια έντονα στρεσογόνα κατάσταση»
Η Κλινική βιολόγος Φωτεινή Κωνσταντίνου, συμπληρώνει: «Τα συμπληρώματα βιταμινών πρέπει να λαμβάνονται στην ενδεδειγμένη ποσότητα, συχνότητα και χρονική διάρκεια. Βασική προϋπόθεση αποτελεί το άτομο να ακολουθεί παράλληλα μια ισορροπημένη και πλήρη διατροφή βασισμένη στις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του (εποχιακές τροφές, κατάλληλη ποσότητα, συχνότητα και ποικιλία). Όσον αφορά στις υπερτροφές και στα δυναμωτικά, η λήψη τους συστήνεται να γίνεται υπό την καθοδήγηση ειδικού, καθώς η δράση τους προϋποθέτει κατάλληλη χρονική διάρκεια, συχνότητα και συνέπεια».
Το ερωτηματολόγιο υλοποιήθηκε για λογαριασμό της ΑΚΟΣ και του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτου Ερευνών Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών) από την Πρόεδρό της ΑΚΟΣ Ακτινοθεραπευτή – Ογκολόγο Δρ. Δέσποινα Κατσώχη και τον γενικό διευθυντή του ΙΕΛΚΑ Δρ. Λευτέρη Κιοσέ, σε συνεργασία με την Κλινική Διατροφολόγο Δρ. Αλεξία Κατσαρού και την Κλινική Βιολόγο Φωτεινή Κωνσταντίνου.
Διαθέστε ελάχιστο χρόνο για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο: η ενίσχυση της προσπάθειας μας θα δώσει πολύτιμα στοιχεία προς αξιοποίηση!

Και λίγα λόγια για την ΑΚΟΣ

Μια ομάδα επιστημόνων από το χώρο της υγείας και όχι μόνον, ίδρυσε πριν πέντε χρόνια την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΚΟΣ, με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. ΑΚΟΣ στα αρχαία ελληνικά σημαίνει θεραπεία σώματος και ψυχής.
Το έργο της ΑΚΟΣ είναι ταυτόχρονα κοινωνικό και επιστημονικό. Αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο προωθώντας παράλληλα έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής και αφετέρου στηρίζει τους ογκολογικούς ασθενείς αλλά και τους αποθεραπευμένους. Με τις επιστημονικές ημερίδες της ενισχύει τον διάλογο των ειδικοτήτων που ασχολούνται με τον ογκολογικό ασθενή ενώ με έρευνες που διενεργεί αποτυπώνει τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σε κρίσιμα θέματα υγείας.
Στις δράσεις της συγκαταλέγονται:
– Η Πανελλαδική εκστρατεία της με τίτλο: «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα- Πρόληψης έργα» για την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης στον καρκίνο.
– Η βραβευμένη ηλεκτρονική εφαρμογή Mastos, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

– Το «Ημερολόγιο Αποθεραπείας», ένα βιβλιάριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης των αποθεραπευμένων από τον καρκίνο, το οποίο η ΑΚΟΣ διανέμει δωρεάν.

– Έρευνες της ΑΚΟΣ για το κάπνισμα, τη διατροφή και τα νοσήματα του στοματοφάρυγγα κ.α

Η ΑΚΟΣ προσεγγίζει τον ασθενή ολιστικά. Δεν εστιάζει μόνο στο πρόβλημα υγείας αλλά και στο περιβάλλον του ασθενούς: οικογενειακό, φιλικό και κοινωνικό. Γι’ αυτό και τις δράσεις της ενισχύουν πολλές ειδικότητες ( ψυχολόγοι, διατροφολόγοι κ.α)

5 χρόνια ΑΚΟΣ

 

Η πορεία συνεχίζεται…